Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα πυρηνικά επιθεώρησε μια δεύτερη ιρανική εγκατάσταση

tags :
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα πυρηνικά επιθεώρησε μια δεύτερη ιρανική εγκατάσταση
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών επιθεώρησε τη δεύτερη από τις δύο φερόμενες πρώην μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών επιθεώρησε τη δεύτερη από τις δύο φερόμενες πρώην μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, όπως συμφωνήθηκε με την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα τερματίζοντας μιαν αντιπαράθεση για την πρόσβαση, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν κατονόμασε καμία από τις αδήλωτες εγκαταστάσεις αλλά έχει αναφερθεί σε δραστηριότητες που υποπτεύεται ότι έλαβαν χώρα εκεί το 2003, τη χρονιά που η ίδια και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ιράν σταμάτησε ένα μυστικό και συγκροτημένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Αν και η IAEA υποστηρίζει ότι έχει την εξουσία να διενεργεί ξαφνικές επιθεωρήσεις οπουδήποτε στο Ιράν κρίνει ότι είναι απαραίτητο να τις κάνει, η Τεχεράνη αρνούνταν την πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις επί επτά μήνες έως την επίτευξη συμφωνίας για την πρόσβαση σε αυτές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αυτόν τον μήνα.
"Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν προκειμένου να επιλυθούν θέματα εφαρμογής μέτρων διασφάλισης που εξειδικεύθηκαν από την IAEA, η Υπηρεσία διενήργησε αυτήν την εβδομάδα συμπληρωματική πρόσβαση στη δεύτερη τοποθεσία στη χώρα και πήρε περιβαλλοντικά δείγματα", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η IAEA.
Τα δείγματα αυτά και άλλα που ελήφθησαν από την πρώτη εγκατάσταση θα σταλούν σε εργαστήρια και θα αναλυθούν για ίχνη πυρηνικού υλικού, αφού η κύρια αποστολή της υπηρεσίας είναι να δίνει εξηγήσεις για όλο το πυρηνικό υλικό σε μια χώρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων.
Το Ιράν αρνείται ότι είχε ποτέ πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Μπορεί να περάσουν πολλοί μήνες προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων. Μέχρι τότε θα έχουν διεξαχθεί οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, που θα καθορίσουν αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει πρόεδρος και θα συνεχίσει να επιδιώκει να αποσυναρμολογήσει την πυρηνική συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.
Το Ιράν έχει καταγγείλει τις "προσπάθειες να ξεκινήσει μια ατέρμονη διαδικασία επαλήθευσης και εκκαθάρισης των συνεχιζόμενων κατασκευασμένων ισχυρισμών" υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως η IAEA επιδιώκει πρόσβαση στη βάση πληροφοριών που το Ισραήλ λέει ότι απέκτησε από το Ιράν.
Η IAEA λέει ότι επαληθεύει όλες τις πληροφορίες και ότι δεν παίρνει τίποτα τοις μετρητοίς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης