Τελευταία Νέα
Speculator

Τα μυστήρια με τον έλεγχο της Deloitte στην MLS και το υπαρκτό-ανύπαρκτο πόρισμα

Τα μυστήρια με τον έλεγχο της Deloitte στην MLS και το υπαρκτό-ανύπαρκτο πόρισμα
Τα μυστήρια με τον έλεγχο της Deloitte στην MLS και το υπαρκτό-ανύπαρκτο πόρισμα


Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τη στιγμή που υποτίθεται ότι παρουσιάστηκε το πόρισμα «Ειδικού Ελέγχου» της Deloitte για την MLS στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο το τι ακριβώς παρουσιάστηκε παραμένει ένα μυστήριο.
Όπως μυστήριο αποτελεί και η ύπαρξη ή όχι πορίσματος δεδομένου ότι είναι προφανές πως δεν μπορεί να ονομαστεί πόρισμα μια παρουσίαση Power Point σε στελέχη της Κεφαλαιαγοράς.
Οι πληροφορίες δε αναφέρουν ότι δεν κατατέθηκε απολύτως τίποτα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Παρ’ όλα αυτά ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει για το ακριβώς συμβαίνει με το ζήτημα των άυλων στοιχείων τα οποία εντόπισε φουσκωμένα κατά τουλάχιστον 10 εκ ευρώ η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης παραπέμποντας την υπόθεση για τις ενέργειες που προβλέπονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Και παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της 16ης Σεπτεμβρίου της MLS  (μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) ανέφερε ότι το πόρισμα που θα προκύψει, θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 18/9/2020 και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη.
Το εξωφρενικό είναι ότι μετά την υποτιθέμενη παρουσίαση ενός υποτιθέμενου πορίσματος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπήρξαν διαρροές και δημοσιεύματα που άλλα μιλούσαν για ανάγκη απομείωσης των άυλων στοιχείων 8 εκ ευρώ και άλλα για ανάγκη απομείωσης από 8 έως 10 εκ ευρώ.
Παρ όλα αυτά επίσημη ενημέρωση συνέχισε να μην υπάρχει. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του bankingnews που ανέφερε εγκαίρως ότι μπορεί να μην υπάρξει πόρισμα ή στην Κεφαλαιαγορά να παρουσιαστούν σημεία του πορίσματος.
Όπως επίσης και η παρέλευση της χθεσινής ημέρα επιβεβαιώνει ότι η εταιρία δεν πρόκειται να επανέλθει σε διαπραγμάτευση ακόμα και αν δημοσιευτούν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις καθώς θα εκκρεμούν οι εξαμηνιαίες. Άραγε αυτό είναι τυχαίο ή πρόκειται για κινήσεις σκοπιμότητας προκειμένου να κερδηθεί χρόνος;
Υπενθυμίζεται ότι ερωτήματα υφίστανται και για τη φύση του ελέγχου από πλευράς Deloitte δεδομένου ότι η έννοια Ειδικός Έλεγχος είναι αόριστη καθώς δεν διευκρινίζεται αν διεξάγεται forensic ή αν για παράδειγμα γίνεται εφαρμογή του προτύπου 4400 περί προσυμφωνημένων διαδικασιών.
Πέραν τούτου δεν έχει διευκρινιστεί τι εννοεί η αναφορά της MLS στην τελευταία ανακοίνωσή της περί καθυστέρησης του Ειδικού Ελέγχου λόγω « της εκτίμησης που προέκυψε τελευταία να ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων και στοιχεία μελλοντικών πωλήσεων όπως αυτά αποτυπώνονται στο νέο business plan 2021-2025, το οποίο συντάσσεται το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης».
Επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το business plan εκπονείται από τη  Deloitte η οποία όμως είχε εκπονήσει και το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας το 2017.
Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν βάσει του προηγούμενου business plan προεξοφλήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις πωλήσεις που δεν έγιναν με ποια αξιοπιστία θα γίνει δεκτό ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο από την ίδια εταιρία η οποία ταυτόχρονα κάνει και μιας άγνωστης φύσης έλεγχο στα άυλα της MLS;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης