Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρεκόρ στην Αττική με 4.091 κρούσματα κορωνοϊού - Μίνι lockdown σε οικισμούς Θήβας και Χαλκίδας - Συναγερμός με μολύνσεις σε γηροκομείο

Ρεκόρ στην Αττική με 4.091 κρούσματα κορωνοϊού - Μίνι lockdown σε οικισμούς Θήβας και Χαλκίδας - Συναγερμός με μολύνσεις σε γηροκομείο
Κρίσιμα 24ωρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Προβληματισμός στους επιστήμονες για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες - Φοβούνται εστίες υπερμετάδοσης
(Συνεχές upd) Με την ίδια σταθερή ταχύτητα κινείται ο κορωνοϊός στη Ελλάδα – ταχύτητα που είναι υψηλή στην Αττική.
Το λεκανοπέδιο βρίσκεται στο προσκήνιο όχι μόνο για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων αλλά και για τη νέα εστία που εντοπίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα στο κέντρο της Αθήνας.
Ο έλεγχος των αρμοδίων έχει δείξει τουλάχιστον 32 θετικά περιστατικά στον κλειστό πληθυσμό της Μονάδας, ωστόσο η διαδικασία ελέγχου και ιχνηλάτησης συνεχίζεται από τις υγειονομικές αρχές.
Σημειωτέον ότι στη Μονάδα βρέθηκαν αμέσως μόλις έλαβαν τη σχετική ενημέρωση τόσο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η μετάδοση του ιού στο γηροκομείο έγινε από εργαζόμενο και χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή.
Το 80% των φιλοξενουμένων στην δομή έχει υποκείμενα νοσήματα ανέφερε ο καθηγητής και φανερά ανήσυχος σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα.
Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει.
Η Αθήνα δεν πάει καλά».
Το... σερί των 300 και πλέον κρουσμάτων ημερησίως που χαρακτήρισε το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου συνεχίστηκε μέχρι τέλους του μήνα.
 Στη χθεσινή  επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρθηκαν 354 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με την πλειονότητα όπως πάντα να είναι εγχώρια και να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.
Την αρνητική πρωτιά σε επίπεδο περιοχών συνεχίζει να διατηρεί -όπως όλο τον μήνα- η Αττική, η οποία μετρά 195 θετικά κρούσματα.
Συνολικά μέσα στον Σεπτέμβριο στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 4.091 κρούσματα κορωνοϊού.
Στην Αττική νοσηλεύονται οι περισσότεροι από τους 638 ασθενείς στα νοσοκομεία με κλινικές κορωνοϊού και καταγράφεται συνεχής ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία. Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Παμμακάριστος, Αττικόν, Θριάσιο, Αμαλία Φλέμινγκ σηκώνουν μεγάλο βάρος και επικουρούν διατηρώντας δυνάμεις και για τα γενικά περιστατικά μεγάλα νοσοκομεία όπως το Λαϊκό, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Γεννηματάς.

Κορωνοϊός: Στα 354 τα νέα κρούσματα, τα 195 στην Αττική - 78 διασωληνωμένοι

Χθες 30/9 o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56,1% άνδρες.
Τα 2927 (15,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 7.598 (41,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Οι 22 (28,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» πέντε οικισμοί σε Θήβα και Χαλκίδα

Ισχυρή σύσταση απήυθυνε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους σε Μουρικι, Πλατανάκια, Υπατο και Λουτούφι στη Θήβα, καθώς και στα Λουκίσια Χαλκίδας να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηνη, να χρησιμοποιουν μάσκα σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς, να μην πάει κανένας μαθητής στο σχολείο και οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και να αναμένουν νεώτερη ενημέρωση.  
Η εν λογω σύσταση προέκυψε μετά την ιχνηλάτηση 63χρονης Ελληνίδας που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο Νίμιτς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση 63χρονης ημεδαπής που βρέθηκε θετική στον Covid_19 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ», με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, απευθύνεται ισχυρή  στους κατοίκους των κάτωθι οικισμών του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας:
-Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
-Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,
για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:
-Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
-Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και
-Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.
Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.
Σημειώνεται ότι από αύριο, 01-10-2020 το πρωί, τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
Η παραπάνω ισχυρή σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση».

Από τις 15 Οκτωβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.
Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια.
Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» είπε ο κ.Πέτσας..
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.
Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων».
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη.
Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή.
Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης