Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικό πόκερ για την Ανατολική Μεσόγειο - Χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10) - Οι επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου

Διπλωματικό πόκερ για την Ανατολική Μεσόγειο - Χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10) - Οι επιδιώξεις Ελλάδας και Κύπρου
O Erdogan απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες, πλην Μητσοτάκη και Αναστασιάδη, νέα επιστολή όπου τονίζει πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο
Νέα... αναβολή παίρνουν οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς το σενάριο η ΕΕ να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Erdogan συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συνεχίζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μέλλον.
Η ΕΕ και κυρίως το Βερολίνο θέλει να αναβάλλει τις «σκληρές» αποφάσεις για μετά τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C. Michell καθώς και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Von der Layen για τη στάση των Βρυξελλών έναντι της Άγκυρας.
Η Αθήνα επιθυμεί μια τακτική «μαστίγιου και καρότου», δηλαδή να βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμη προς εφαρμογή η λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να μην συζητηθεί ξανά αν η Άγκυρα παρεκκλίνει από το δρόμο της διπλωματίας.
Σε κάθε περίπτωση στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διπλωματία να επικρατήσει μεταξύ των δύο χωρών, να ξεκινήσει ο διάλογος στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και τα ζητήματα να επιλυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Michell έχει επιλέξει την προσέγγιση της προσυνεννόησης με προνομιακούς συνομιλητές, μεταξύ των οποίων είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Κατόπιν θα παρουσιάσει το σκέλος του προσχεδίου των συμπερασμάτων που αφορά την Τουρκία πριν το δείπνο των ηγετών σήμερα 1/10 το βράδυ.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο προσχέδιο θα γίνεται έμμεση αναφορά σε κυρώσεις αλλά δεν θα υπάρχει πρόβλεψη σε αυτοματοποιημένο μηχανισμό.
Σε περίπτωση δηλαδή κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας θα γίνει νέα συζήτηση για το θέμα.
Το προσχέδιο αναμένεται επίσης να περιέχει ειδική αναφορά στην Κύπρο και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου η Λευκωσία να δεχθεί την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, χωρίς να τις συνδέει με την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η Merkel χαϊδεύει τα αυτιά του Erdogan

Τη θέση ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel κατά την ομιλία της στη Bundestag, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι πολυδιάστατη.
Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η Merkel μιλώντας το πρωί στη γερμανική βουλή  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που θα συζητηθεί στην αυριανή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες», δήλωσε.
«Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, η οποία κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων». Σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».

Η νέα επιστολή Erdogan

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε ο Erdogan.
Παρουσιάζει, μάλιστα, και τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…» φέρεται να έγραψε ο Erdogan.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή του τούρκου προέδρου  με τα «πιστεύω και τα θέλω» του στους ευρωπαίους ηγέτες πλην της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο Erdogan ισχυρίζεται για ακόμη μία φορά πως την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο,  την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος. Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).
Κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).
Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνει πολλάκις την ετοιμότητά του για διάλογο με την Ελλάδα «χωρίς προϋποθέσεις».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε και αυτός επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία απάντησε στις θέσεις που ήγειρε ο Erdogan.



Η ΕΕ δίνει χρόνο στην Τουρκία

Οι προθέσεις της ΕΕ αποτυπώνονται και στην επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου.
Ειδικότερα, η πρώτη συνεδρίαση θα αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, μετά τη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Κίνας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος της συνεδρίασης, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Alexei Navalny και η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αντιθέτως, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία θα συζητηθούν στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά.
Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της» επισημαίνει στην επιστολή του ο Michel.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στην επιστολή του:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ειδική μας συνάντηση την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επικεντρωθεί κυρίως στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και στην ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας.
Η συνάντησή μας θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 15.00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, D. Sasoli.
Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε την πρώτη μας συνεδρίαση για να συζητήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, μετά τη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Κίνας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Σεπτεμβρίου.
Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Κίνα για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία COVID 19 και η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε επίσης να επιμείνουμε σε μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις αξίες και τα πρότυπα μας.
Στο τέλος της συνεδρίασης, θα συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που απαιτούν την προσοχή μας, συγκεκριμένα την κατάσταση στη Λευκορωσία, τη δηλητηρίαση του A. Navalny και την κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το δείπνο θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά.
Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της.
Η ΕΕ μπορεί να είναι ισχυρή στη διεθνή σκηνή μόνο εάν υπάρχει ανθεκτική και καινοτόμος οικονομική βάση.
Η COVID-19 αποκάλυψε αναμφίβολα ορισμένες από τις αδυναμίες της ΕΕ. Πιστεύω, ωστόσο, ότι πρέπει να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία, αξιολογώντας κριτικά πώς να κάνουμε την ΕΕ πιο ανθεκτική. Βασικά, θα ήθελα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε καλύτερα τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ παράλληλα με μια ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα κάνουμε μια εις βάθος συζήτηση την Παρασκευή το πρωί σχετικά με το ξεκλείδωμα του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς, την ανάπτυξη μιας φιλόδοξης βιομηχανικής πολιτικής και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται από τις τελευταίες ψηφιακές εξελίξεις.
Το έκτακτο πακέτο ανάκαμψης, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση των οικονομιών μας και, μαζί με τις Πράσινες και Ψηφιακές μεταβάσεις, θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτές τις φιλοδοξίες.
Στο τέλος της συνάντησης, θα κάνουμε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανυπομονώ να σας δω στις Βρυξέλλες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης