Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΧΑ: Πτώση 19,4% στον τζίρο και 113,1% στα κέρδη των εισηγμένων το α' 6μηνο του 2020, λόγω της πανδημίας

tags :
ΧΑ: Πτώση 19,4% στον τζίρο και 113,1% στα κέρδη των εισηγμένων το α' 6μηνο του 2020, λόγω της πανδημίας
Υπήρξε μείωση του Αριθμού των Εργαζομένων σε ποσοστό -3,1%, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019, στα επίπεδα των 166 χιλιάδων
Μείωση του Κύκλου Εργασιών στα επίπεδα των 26,6 δισ. ευρώ, με πτώση -19,4% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019 και μείωση της Λειτουργικής Κερδοφορίας (EBITDA) στα επίδεδα των 2,65 δισ. ευρώ σε ποσοστό -33,0% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019, είναι η εικόνα των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων το α εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Χ.Α.
Εικόνα

Επίσης, υπήρξε πτώση της Κερδοφορίας Προ Φόρων και Μετά Φόρων σε ποσοστά -109,6% και -113,1%, αντίστοιχα, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019, αποτέλεσμα των συνεπειών που αντιμετώπισαν συγκεκριμένοι κλάδοι και κατ’ επέκτασιν οι εισηγμένες επιχειρήσεις .
Εικόνα
Εικόνα
Η μείωση της Καθαρής Θέσης ήταν σε ποσοστό -6,3% σε σχέση με τη χρήση 2019 στα επίπεδα των 29,5 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται από την μεταφορά των ζημιών στα ίδια κεφάλαια  
Ωστόσο, υπήρξε μεγάλη Αύξηση των Tαμειακών Διαθεσίμων σε ποσοστό +22,6% σε επίπεδα υψηλότερα των 12,0 δις ευρώ σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019, γεγονός που αντικατοπτρίζει την διατήρηση υψηλής ρευστότητας είτε για μελλοντικό κεφάλαιο κίνησης είτε για έκτακτες ανάγκες λόγω των διαμορφωμένες συνθηκών   
Εικόνα
Αύξηση του Συνολικού Δανεισμού στα 31,9 δισ ευρώ, ποσοστό +4,8% σε σχέση με τη χρήση 2019, κυρίως λόγω της δυνατότητας των επιχειρήσεων να δανεισθούν με ελκυστικά επιτόκια ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης αλλά και να διατηρήσουν ρευστότητα λόγω των ειδικών συνθηκών της οικονομίας
Εικόνα
Τέλος, υπήρξε μείωση του Αριθμού των Εργαζομένων σε ποσοστό -3,1%, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2019, στα επίπεδα των 166 χιλιάδων, αριθμός σημαντικός δεδομένων των νέων μορφών εργασίας αλλά και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί
Εικόνα

Σύνοψη

Η οικονομική  κρίση κατά την διάρκειας της δεκαετίας 2010-2019 οδήγησε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν σε ένα νέο περιβάλλον επιδιώκοντας καλύτερη οργάνωση, βέλτιστη λειτουργία και στροφή σε επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία.  
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους και την μεγιστοποίηση των μεγεθών τους προς όφελος των μετόχων τους με αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα για ακόμα καλύτερη συνέχεια δεδομένης και της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας από το ξεκίνημα του 2020.
Η ξαφνική εμφάνιση όμως του COVID-19 στο 1ο τρίμηνο του 2020 άλλαξε πάλι τα δεδομένα με την επιβολή των «lockdowns» και έπληξε την ελληνική οικονομία -όπως συνέβη με όλες τις οικονομίες παγκοσμίως–, διακόπτοντας την ανοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας που διαφαινόταν στις αρχές του έτους 2020.
Η πίεση κορυφώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2020, όπως προκύπτει από τα ήδη δημοσιευμένα  στοιχεία, με την ύφεση να φθάνει στο -15,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, λόγω του «lockdown» της οικονομίας, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη κάμψη της εγχώριας ζήτησης, των δαπανών του ιδιωτικού τομέα και των εσόδων του τουρισμού.
Η 1η προσέγγιση για το «μέγεθος» των επιπτώσεων του COVID-19 στις επιχειρήσεις «έρχεται» με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 1ου Εξαμήνου 2020, με βασικό συμπέρασμα την «πίεση» η οποία ασκείται στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων ως απόρροια ειδικών συνθηκών και της συρρίκνωσης βασικών τομέων της οικονομίας.  
Η «πίεση» που ασκείται στα οικονομικά αποτελέσματα πλήττει δυσανάλογα επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ενέργεια (ενεργειακές επιχειρήσεις) το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και λιγότερο αυτές που ανήκουν σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία, από το λιανικό εμπόριο τα σουπερμάρκετ καθώς και η βιομηχανία παραγωγής & διάθεσης προϊόντων προσωπικής φροντίδας (καταναλωτικών προϊόντων).
Συνολικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις δείχνουν σημαντική αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας ειδικά αν εξαιρέσουμε τους συγκεκριμένους κλάδους και τις εταιρίες αυτών οι οποίες έχουν πληγεί στον μέγιστο βαθμό από το 2μηνο «lockdown» που βίωσε η ελληνική οικονομία.
Το «άνοιγμα» της οικονομίας από τα μέσα Ιούνιου –αν και η ανάκαμψη αναμένεται βραδεία- αναμένεται να επηρεάσει θετικά το 2ο εξάμηνο του 2020 και υπάρχει η προσδοκία βελτίωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων 2020 καθώς και της μείωσης της «πτώσης» των μεγεθών που έχουν επηρεασθεί περισσότερο (σύμφωνα και με τις δηλώσεις και αναφορές των εισηγμένων επιχειρήσεων στις εξαμηνιαίες τους εκθέσεις για την πορεία του 2ου Εξαμήνου 2020).
Μεγαλύτερο εμπόδιο στην διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα και η οποία θέτει σε αμφιβολία το χρονικό ορίζοντα της επιστροφής στην «κανονικότητα».
Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει για τη διαμόρφωση της τροχιάς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πορείας των επιχειρήσεων η αντίδραση και το μέγεθος της εγχώριας ζήτησης αλλά και η προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις και κανόνες που έχουν τεθεί (π.χ. «εξ αποστάσεως» εργασία, εμπόριο και συναλλαγές) και αντιμετωπίζει το «επιχειρείν» με έμφαση στις επενδύσεις της ψηφιακής και  πράσινης μετάβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης