Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχοινάς (Κομισιόν): Ιστορική ευκαιρία η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σχοινάς (Κομισιόν): Ιστορική ευκαιρία η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Τώρα είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε τη νέα Ευρώπη που θα μπορεί να αντιμετωπίσει το νέο κόσμο είπε ο κ.Σχοινάς
Ιστορική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας χαρακτήρισε την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Eonomist.
«Τώρα είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε τη «νέα Ευρώπη» που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον «νέο κόσμο», ο οποίος αναδύεται, και να υπερασπιστεί παράλληλα τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις αξίες του» υποστήριξε ο κ.Σχοινάς, τονίζοντας πως τα μαθήματα που άντλησε η ΕΕ από την πανδημία την ενδυναμώνουν να χαράξει «συλλογικά και σπάζοντας ταμπού» την πορεία της προς το μέλλον.
«Ένα μάθημα που πήρε η Ευρώπη, είναι ότι πρέπει να κάνει ένα άλμα προς τη στρατηγική αυτονομία και την ευρωπαϊκή κυριαρχία, και αυτό το θέμα θα είναι στην καρδιά των συζητήσεων σήμερα και αύριο μεταξύ των αρχηγών κρατών της ΕΕ» είπε ο κ.Σχοινάς, αναφέροντας πως ο προστατευτισμός δεν είναι επιλογή της Ευρώπης, καθώς, όπως είπε, 35 εκατ. θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις εξαγωγές και έχουμε ισχυρό συμφέρον να διατηρήσουμε τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ανοιχτές.
«Η ΕΕ απέδειξε επίσης ότι μπορεί να σπάει ταμπού.
Αυτό έγινε με την «ιστορική συμφωνία» για το πακέτο ανάκαμψης «Next Generation EU», με την οποία η Ευρώπη έστειλε κρίσιμα μηνύματα: πρώτον ότι κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες οι Ευρωπαίοι μπορούν να δουλέψουν μαζί και μπορούν να πάρουν όποιες αποφάσεις χρειάζονται για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω και ότι μπορούμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ανάκαμψης.
Και δεύτερον γιατί με τη συμφωνία αυτή, για πρώτη φορά αποφασίσαμε να αναλάβουμε συλλογικά τα βάρη της ανάκαμψης χρησιμοποιώντας τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ως κεντρικό εργαλείο για τον συλλογικό δανεισμό που θα ωφελήσει το σύνολο της ΕΕ και όχι κάποια κράτη-μέλη χωριστά.
Ήταν μια τεράστια δέσμευση στις αγορές μας, στο νόμισμά μας και πολιτικής βούλησης να μείνουμε ενωμένοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» υποστήριξε ο κ.Σχοινάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης