Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΥΠΕΞ Ελλάδος για πρωτοκόλληση της ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης στον ΟΗΕ: Τυπική διασικασία - Yeni Safak: Πλήρως αποδεκτά τα θαλάσσια σύνορα

ΥΠΕΞ Ελλάδος για πρωτοκόλληση της ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης στον ΟΗΕ: Τυπική διασικασία - Yeni Safak: Πλήρως αποδεκτά τα θαλάσσια σύνορα
Πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ - «Η συμφωνία είναι άκυρη» επαναλαμβάνει η Αθήνα
«Τυπική και τεχνική διαδικασία» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τις ενέργειες της γραμματείας του ΟΗΕ η οποία μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκόλλησε την 1η Οκτωβρίου 2020 το μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης του Λιβάνου.
«H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα».
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Να σημειωθεί επίσης ότι στις 15 Ιουλίου, με κοινή ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παρέθεσαν λεπτομερώς τους λόγους - σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το Μνημόνιο Συναντίληψης  που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Image
Yeni Safak: Ο ΟΗΕ έκανε πλήρως αποδεκτά τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας - Λιβύης

Αποδεκτή έκανε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη διευθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.
Eιδικότερα, σύμφωνα με το πιστοποιητικό καταχώρισης που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ και υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης έτυχε επιβεβαίωσης, κατά το άρθρο 102 του Χάρτη του ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Λιβύης και της Τουρκίας, στις 27 Νοεμβρίου, είχαν υπογράψει «Μνημόνιο συμφωνίας ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας».
η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Al Sarraj, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA), η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.
Αξίζει να επισημανθεί πως τo τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη τον Νοέμβριο ήταν μόνο η αρχή αφού, η κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε άλλη μία συμφωνία στις 13 Αυγούστου με την Τουρκία, η οποία αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα της χώρας στους Tούρκους εργολάβους, με συμβόλαια αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως γράφει η ιστοσελίδα Ahval.
Türkiye ile Libya arasında yapılan anlaşmaya göre deniz aşırı sınırların bölgesi...
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης