Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Άδειασαν... την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής: Πολύ καρότο, χωρίς μαστίγιο με κυρώσεις εάν και εφόσον στην Τουρκία - Σπρώχνουν την Αθήνα σε συμβιβασμό

Άδειασαν... την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής: Πολύ καρότο, χωρίς μαστίγιο με κυρώσεις εάν και εφόσον στην Τουρκία - Σπρώχνουν την Αθήνα σε συμβιβασμό
Όλη αυτή η διένεξη Ελλάδος και Τουρκίας είναι προκατασκευασμένη για να μπορέσουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το κυριότερο να μπορεί η ελληνική πλευρά να δικαιολογήσει την μοιρασιά και τον συμβιβασμό που επέρχεται….
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής 1 και 2 Οκτωβρίου 2020 για την ελληνοτουρκική διένεξη οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, η Ευρώπη όχι μόνο δεν πήρε μέτρα κατά της Τουρκίας αλλά έδωσε αρκετό καρότο... και σχεδόν ασήμαντο μστίγιο στην Τουρκία ενώ στο τελικό κείμενο οι ευρωπαίοι δεν τόλμησαν να αναφέρουν ούτε καν την λέξη κυρώσεις.
Η Ελλάδα ζητούσε η Σύνοδος να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και όντως εστάλη... στην Τουρκία διπλό δώρο.
Ενώ η Τουρκία είναι ο παραβάτης της Ανατολικής Μεσογείου η Σύνοδος Κορυφής είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τις σχέσεις σε δύο τομείς ιδιαίτερης προτεραιότητας για την Άγκυρα - «εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία που θα αυξήσει το εμπόριο» «και μια ισχυρότερη συνεργασία για τη μετανάστευση βάσει της συμφωνίας του 2016».
Η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο να ξεκινήσει διάλογος για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.
Σημειώνει δε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
Η νέα διατύπωση σημειώνει ότι «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπουν το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».
Τα αναφερόμενα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις αλλά στο κείμενο αναφέρονται έμμεσα οι κυρώσεις.
Στο τελικό κείμενο δεν υπήρξε μια προηγούμενη αναφορά ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση της κατανομής των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2020».

Ποια είναι τα συμπεράσματα των… συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής;

1)Επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ του bankingnews ότι όχι μόνο δεν θα επιβληθούν κυρώσεις αλλά θα πιέσουν την Ελλάδα και την Τουρκία να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα προσφέρουν δώρα στην Τουρκία όπως τελωνειακή ένωση και προσφυγικό.
Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ξεκάθαρο άδειασμα στην ελληνική διπλωματία καθώς πέραν από την λεκτική υποστήριξη δεν εμπεριείχε κάποιο σαφές μήνυμα..
Ίσως το μόνο μήνυμα ήταν ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και στην επόμενη Σύνοδο Κορφής τον Δεκέμβριο του 2020 θα επαναξιολογήσουν τα δεδομένα.

2)Υπήρξε επίκληση κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπουν το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».
Τα αναφερόμενα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις.
Ωστόσο οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν εάν υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και εφόσον αποδειχθεί ότι παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.
Δηλαδή η πολιτική στήριξη της Συνόδου Κορυφής προς την Ελλάδα περιλαμβάνει εάν και εφόσον…για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άμεση αναφορά για κυρώσεις. 

3)Παρά την πίεση που άσκησαν Ελλάδα και Κύπρος και με εξαίρεση την Αυστρία και Γαλλία που ήταν κοντά στις ελληνικές θέσεις μαζί με την Σλοβενία, σχεδόν όλες οι άλλες χώρες επέμειναν ότι ο διάλογος πρέπει να είναι η προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής διένεξης.

Τα δώρα της ΕΕ στην Τουρκία

4)Η Σύνοδος Κορυφής παρείχε καρότα στην Τουρκία ζητώντας να ενισχυθούν οι σχέσεις σε δύο τομείς ιδιαίτερης προτεραιότητας για την Άγκυρα - «εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης που θα αυξήσει το εμπόριο» «και μια ισχυρότερη συνεργασία για τη μετανάστευση βάσει της συμφωνίας του 2016».

5)Είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει, τόσο ο αμερικανικός παράγοντας, όσο και η ΕΕ πιέζουν την Ελλάδα προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής λύσης.
Οι τούρκοι έχουν ξεκαθαρίσει τι διεκδικούν, την ΑΟΖ του Καστελόριζου και βεβαίως συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

6)Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ παρουσιάστηκε η έλευση του αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην Κρήτη σε μόνιμη βάση ως δικλείδα ασφαλείας για την Μεσόγειο, την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ορισμένα οπλικά συστήματα, τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε νησιά μεταφέρονται σε άλλα μέρη.

7)Η Τουρκία είναι ξεκάθαρο ότι αποθρασύνεται ή είναι ξεκάθαρο τι πρόκειται να συμβεί;
Θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητο η Ελλάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία να μην γνώριζαν ότι δεν μπορούν να περάσουν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Είναι σαφές ότι η ελληνική διπλωματία γνωρίζει πολύ καλά τους συσχετισμούς δυνάμεων και ότι η Τουρκία που τα έχει πάει τόσο καλά στο προσφυγικό, όπως ανέφερε η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος… δεν ανησυχεί από την Σύνοδο Κορυφής.

Έρχεται ο επώδυνος συμβιβασμός για την Ελλάδα

8)Όλα αυτά έρχονται να αποδείξουν πληροφορίες που έχει μεταδώσει το bankingnews ότι όλη αυτή η διένεξη Ελλάδος και Τουρκίας είναι προκατασκευασμένη για να μπορέσουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το κυριότερο να μπορεί η ελληνική πλευρά να δικαιολογήσει την μοιρασιά και τον συμβιβασμό που επέρχεται….
Το 60% της ΑΟΖ του Καστελόριζου 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πρόσβαση και νοτίως του Καστελόριζου καθώς και μερική αποστρατιωτικοποίηση των νησιών θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος….
Ήδη ορισμένα οπλικά συστήματα μεταφέρονται από τα νησιά.
Από την Τουρκία η επιχειρηματολογία των γκρίζων ζωνών θα καταρρεύσει ενώ είναι πιθανό Ελλάδα και Τουρκία να ακυρώσουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με Αίγυπτο και Λιβύη αντίστοιχα.
Μπορεί η Τουρκία να πρωτοκόλλησε την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Λιβύη και οι τούρκοι να αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ αποδέχθηκε πλήρως τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης αλλά στην πράξη… η ΑΟΖ θα θυσιαστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα υπάρξει με την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης