Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Σύνοδο για... έμμεση αναφορά σε κυρώσεις κατά Τουρκίας - Μητσοτάκης: Απόλυτη ικανοποίηση - Ενόχληση από Άγκυρα

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Σύνοδο για... έμμεση αναφορά σε κυρώσεις κατά Τουρκίας - Μητσοτάκης: Απόλυτη ικανοποίηση - Ενόχληση από Άγκυρα
Την απόλυτη ικανοποίηση της για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση
(upd3) Σε θρίλερ εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής και ειδικά όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα. Έπρεπε να ετοιμαστούν τρία προσχέδια συμπερασμάτων ώστε η Ελλάδα να… βάλει την υπογραφή της στο τελευταίο, όπου γίνεται... έμμεση αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου» δήλωσε σήμερα (2/10/2020) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο σημερινό συμβούλιο απευθύνοντας παράλληλα νέα πρόσκληση για διάλογο με την Τουρκία.
«Προσβλέπουμε στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών» δήλωσε χαρακτηριστικά για να καταλήξει «το κείμενο των συμπερασμάτων κατέστησε απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της».
Από την πλευρά της πάντως η Τουρκία χαρακτηρίζει «εκτός πραγματικότητας» κάποια σημεία των αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σχετικά με τις διερευνητικές επαφές υποστηρίζει ότι «οι συναντήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον ορισμό θαλασσίων ζωνών αλλά στοχεύουν στην επίλυση όλων των προβλημάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Ο... δισταγμός της ΕΕ

Όλα συνέβησαν λόγω του... δισταγμού της ΕΕ να στείλει ένας σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος είχε φροντίσει νωρίτερα να δυναμιτίσει το κλίμα χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «αναποτελεσματικό θεσμικό όργανο».
Τελικά, το καλύτερο που κατάφερε να πετύχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν μια έμμεση αναφορά στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εφόσον συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.
Ειδικότερα, στο τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής η Τουρκία καλείται «να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Κι αυτή είναι η... έμμεση αναφορά σε κυρώσεις που περιγράφονται στα επικαλούμενα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Image

Η αντίδραση της Τουρκίας

Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει η Τουρκία κάποιες από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνεκμετάλλευση.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα».
Πρόσθεσε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων γύρω από το νησί της Κύπρου μέχρι οι Ελληνοκύπριοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των πόρων.
«Η συνεχιζόμενη χρήση μίας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν» τονίζεται επίσης σχετικά με την προειδοποίηση για κυρώσεις.
Όσον αφορά τις διερευνητικές επαγές, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι «οι συναντήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον ορισμό θαλασσίων ζωνών αλλά στοχεύουν στην επίλυση όλων των προβλημάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
turkish-mfa

Κυβερνητικές πηγές ερμηνεύουν το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής 


Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «ήταν μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση.
Το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε είναι πολύ καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απ’ αυτό που είχε αρχικά προταθεί.
Όπως τόνισε απόψε (σσ. χθες τη νύχτα) και η Πρόεδρος της Κομισιόν, κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη.
Έτσι, η ΕΕ στέλνει σήμερα ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας.
Καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν «καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ). Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και δεν αποτέλεσε απλά ως ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές τονίζοντας την απερίφραστη καταδίκη από τη Σύνοδο Κορυφής της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και την ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού».
Η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται το πρωί της Παρασκευής και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος θα προβεί σε δηλώσεις στις οποίες θα αποτιμήσει τις χθεσινές αποφάσεις.
 
Το NEIN της Γερμανίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, φρόντισε να δείξει τις προθέσεις της όσον αφορά την Τουρκία, πριν ακόμα τη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της, παρ' όλες τις δυσκολίες» ανέφερε η Merkel προσερχόμενη στο Συμβούλιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Merkel ευθύνεται για την έμμεση -και όχι άμεση- αναφορά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, η ίδια τήρησε -για ακόμα μία φορά- ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία τονίζοντας πως ««πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο».

Η συμφωνία στο ΝΑΤΟ

Και λίγη ώρα μετά τη δήλωση της καγκελαρίου περί... διπλωματίας, ήρθε και η ανακοίνωση του γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, περί συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποφυγής εμπλοκής, την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020).
Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα» αναφέρει η συμφωνία.

Οι επαφές Μητσοτάκη

Γνωρίζοντας το «όχι» της Γερμανίας όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Γερμανίας, ο κ. Μητσοτάκης άρχισε τις διπλωματικές επαφές. Ειδικότερα, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Josep Borrell, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Στο πλευρό της Ελλάδας παρέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δηλώνοντας πως «όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη.
 Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Την ίδια στιγμή, ο Αυστριακός καγκελάριος, Sebastian Kurz, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για τη θαλάσσια διαφωνία της με την Ελλάδα.

Οι δραματικές διαβουλεύσεις

Τελικά, η συζήτηση για την Τουρκία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Ωστόσο, η άρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου σε πρώτα προσχέδια συμπερασμάτων είχαν ως αποτέλεσμα της διακοπή των εργασιών της Συνόδου στις 20.10 (ώρα Ελλάδος) και για 45 λεπτά, προκειμένου να μεσολαβήσουν ζυμώσεις για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης.
Έτσι, λίγο μετά τις 9 το βράδυ άρχισε η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αποτέλεσμα ήταν το τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων στο οποίο και συμφώνησαν Ελλάδα και Κύπρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο προσχέδιο γινόταν και μνεία διεξαγωγής πολυμερούς Συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε αναφέρει προ καιρού και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ενώ το ζήτημα της Κύπρου αναδεικνυόταν σε μία μόλις παράγραφο, στην οποία καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης