Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι κινήσεις της Τζιρακιάν για τη βελτίωση του ισολογισμού –Αύξηση κεφαλαίου και πώληση ακινήτου

tags :
Οι κινήσεις της Τζιρακιάν για τη βελτίωση του ισολογισμού –Αύξηση κεφαλαίου και πώληση ακινήτου
Συμφωνία με τράπεζες για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων συνολικού ποσού 6 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως προέβη στην αποπληρωμή μέρους των βραχυπρόθεσμων δανείων της κατά ποσό 1,8 εκατ. ευρώ
Αρκετά νέα για τους μετόχους της εταιρείας περιλαμβάνονται στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου της Τζιρακιάν τα οποία δείχνουν πως η διοίκηση κινείται για μία ακόμη φορά προς τη βελτίωση του ισολογισμού της εισηγμένης.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, αφού και στο παρελθόν οι βασικοί μέτοχοι είχαν τοποθετήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία και μετέτρεψαν την υποχρέωση σε μετοχές με υψηλή τιμή μετατροπής.
Πιο αναλυτικά, η Εταιρεία ολοκληρώνοντας μια σειρά ενεργειών στα πλαίσια του επιχειρηματικού της σχεδιασμού, ήρθε σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες στο τέλος του τρίτου τριμήνου, επιτυγχάνοντας την αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της.
Όπως σημειώνει η διοίκηση με αυτόν τον τρόπο ισχυροποίησε την χρηματοοικονομική της κατάσταση, επιτρέποντας της αφενός να αντιμετωπίσει τους τυχόν κινδύνους που προκαλεί η αβεβαιότητα και αφετέρου να αναπτύξει απρόσκοπτα το πλάνο ανάπτυξης της.
Εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 δύο εκ των βασικών μετόχων της Εταιρείας προέβησαν σε παροχή ρευστότητας προς την Εταιρεία ποσού 1,42 εκατ. ευρώ.
Η εν λόγω παροχή ρευστότητας εντάσσεται στα πλαίσια του πλάνου της Διοίκησης της Εταιρείας για την πραγματοποίηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.
Το οριστικό ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα κριθεί ως αναγκαίο καθώς και ο τρόπος πραγματοποίησης αυτής αναμένεται να οριστικοποιηθούν και καταλλήλως δημοσιοποιηθούν στο επενδυτικό κοινό εντός της τρέχουσας χρήσης 2020, αναφέρει η εταιρεία.
Κατά την 30/06/2020 το σύνολο του δανεισμού της Εταιρείας είναι βραχυπρόθεσμο και ανήλθε στο ποσό των 11,991 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 11,586 εκατ. ευρώ την 31/12 2019. Κατόπιν ολοκλήρωσης των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, η Εταιρεία ήλθε σε συμφωνία προσχωρώντας κατά την 29/09/2020 και 30/09/2020 στην υπογραφή συμβάσεων πενταετούς διάρκειας για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων συνολικού ποσού 6 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως προέβη στην αποπληρωμή μέρους των βραχυπρόθεσμων δανείων της κατά ποσό 1,8 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας μέρος της σχετικής συμφωνίας.
Η εν λόγω συμφωνία κρίνεται απολύτως συμφέρουσα για την Εταιρεία καθώς θα επιφέρει την ελάφρυνση του κόστους χρηματοδότησης , την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δανειακών υποχρεώσεων, βελτιώνοντας παράλληλα τους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης, σημειώνεται στη λογιστική κατάσταση.
Στις 09/07/2020 η Εταιρεία προχώρησε στη σύναψη μακροπρόθεσμου δανείου πενταετούς διάρκειας με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τη χορήγηση ποσού 2 εκ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Το εν λόγω δάνειο θα καλύπτεται με εγγύηση 80% του ελληνικού δημοσίου, έχει προνομιακούς όρους και θα ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης της Εταιρείας.
Επιπλέον στις 06/08/2020 υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης και μεταβίβασης ακινήτου που διέθετε η Εταιρεία επί του 56 χλμ Εθνικής οδού στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
Το εν λόγω ακίνητο είχε ταξινομηθεί στα επενδυτικά ακίνητα και την 30/06/2020 αναταξινομήθηκε στα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται προς πώληση.
Το συνολικό τίμημα πώλησης ανήλθε σε 2,195 εκατ. ευρώ και θεωρείται εύλογο, δίκαιο και απολύτως συμφέρον για την Εταιρεία.
Από την πώληση υπήρξε κέρδος 553 χιλ. ευρώ το οποίο ευνόησε τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Το τίμημα που εισέπραξε διατέθηκε κατά 1.800 χιλ. ευρώ για την απομείωση βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού στα πλαίσια υλοποίησης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της και κατά 395 χιλ. ευρώ για την απομείωση λοιπών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Κατόπιν τούτου οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας απομειώθηκαν κατά συνολικό ποσό 2,195 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου η σταδιακή ωρίμανση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και η συνεχείς παρεμβάσεις ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης συνέβαλλαν στη διατήρηση του εγχώριου κατασκευαστικού έργου και κατ επέκταση στη ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Εταιρεία αύξησε τον όγκο πωλήσεων της με συνέπεια τη βελτίωση του μικτού αποτελέσματος, των αποτελεσμάτων προ φόρων καθώς και των λειτουργικών κερδών.
Ανάχωμα στην περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Εταιρείας αποτέλεσε η πτώση των διεθνών τιμών του χάλυβα ιδίως κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Οι πωλήσεις της Εταιρείας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημείωσαν οριακή αύξηση κατά +0,37% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (7,886 εκατ. ευρώ έναντι 7,858 εκατ. ευρώ)
Τα Λειτουργικά Αποτελέσματα (Κέρδη) προ φόρων, αποσβέσεων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθαν σε +116 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών -2 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Η Καθαρή Θέση της Εταιρίας κατά την τρέχουσα οικονομική περίοδο διαμορφώθηκε σε 3,83 εκατ. ευρώ.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης