Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έφτασε στη Δανία ο Nord Stream 2 - Χοντραίνει το ενεργειακό παιχνίδι

Έφτασε στη Δανία ο Nord Stream 2 - Χοντραίνει το ενεργειακό παιχνίδι
Την Πέμπτη, ο Δανικός Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι έδωσε άδεια στη Nord Stream 2 AG να προβεί σε εργασίες
Το τελικό εμπόδιο για τον αγωγό Nord Stream 2 ξεπέρασε την Πέμπτη η Δανία, παρότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθειά τους να σταματήσουν το έργο, που βάζει γερά τη Ρωσία στο ενεργειακό παιχνίδι.
Την Πέμπτη, ο Δανικός Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι έδωσε άδεια στη Nord Stream 2 AG, την εταιρεία πίσω από το έργο, να διενεργήσει εργασίες για τους αγωγούς Nord Stream 2 στην υφαλοκρηπίδα της χώρας, υπό ορισμένους όρους, που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του αγωγού.
«Το έργο μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δοκιμαστεί τουλάχιστον ένας από τους αγωγούς και εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην άδεια κατασκευής και στην άδεια λειτουργίας» δήλωσε ο Δανικός Οργανισμός Ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε σε συνέντευξή του σε μια γερμανική εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δημιουργούν συνασπισμό με στόχο την αποτροπή της ολοκλήρωσης του αγωγού Nord Stream 2, που θα αυξήσει σημαντικά τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Γερμανία, από την άλλη, εξέτασε τα οικονομικά οφέλη του έργου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με κυρώσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον ρόλο της Ρωσίας, που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το Nord Stream 2 ως περαιτέρω υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, δίνοντας στη Gazprom έναν άλλο αγωγό για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της σε ευρωπαϊκές αγορές.
Τον Ιούλιο, μάλιστα, προειδοποίησαν εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία να ολοκληρώσει το Nord Stream 2 ότι θα πρέπει να «βγουν τώρα από το παιχνίδι» ή να αντιμετωπίσουν συνέπειες, καθώς η κυβέρνηση Trump εντείνει τις προσπάθειές της για να σταματήσει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού υπό τη Ρωσία στην Ευρώπη.
«Η θέση σε λειτουργία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν έχει δοκιμαστεί, επαληθευτεί τουλάχιστον ένας από τους αγωγούς και όταν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις στην άδεια κατασκευής και στην άδεια λειτουργίας», δήλωσε ο δανικός οργανισμός.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του σε μια γερμανική εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ χτίζουν συνασπισμό με στόχο την αποτροπή της ολοκλήρωσης του αγωγού Nord Stream 2 που θα αυξήσει σημαντικά τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Από την άποψη των ΗΠΑ, το Nord Stream 2 θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη επειδή την εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και θέτει σε κίνδυνο την Ουκρανία - η οποία κατά τη γνώμη μου ανησυχεί πολλούς Γερμανούς», δήλωσε ο Pompeo στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Η Γερμανία, το τελικό σημείο του Nord Stream 2, εξέτασε τα οικονομικά οφέλη του έργου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απειλούν κυρώσεις στο έργο και ακόμη και στη Γερμανία λόγω της υποστήριξής τους στο έργο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη Ρωσία που χρησιμοποιεί τις πωλήσεις φυσικού αερίου και το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Gazprom ως πολιτικό εργαλείο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το Nord Stream 2 ως περαιτέρω υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, δίνοντας στη Gazprom έναν άλλο αγωγό για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της σε ευρωπαϊκές αγορές.
Τον Ιούλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία να ολοκληρώσει το Nord Stream 2 ότι θα πρέπει να «βγουν τώρα» ή να αντιμετωπίσουν συνέπειες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις προσπάθειές της για να σταματήσει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού υπό τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merked δέχθηκε πιέσεις να αποσύρει τη γερμανική υποστήριξη στον Nord Stream 2, μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης και αντιπάλου του Putin, Alexey Navalny.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης