Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση – Ρωσία: Διπλασίασε τη δημοτικότητά του ο Navalny, στο 20%

Δημοσκόπηση – Ρωσία: Διπλασίασε τη δημοτικότητά του ο Navalny, στο 20%
Διπλασίασε τη δημοτικότητά του ο Alexei Navalny στη Ρωσία
Το ποσοστό των Ρώσων που εγκρίνει την δραστηριότητα του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, όπως και γενικά η δημοτικότητά του, διπλασιάσθηκαν μέσα σ' ένα χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο κέντρο Levada Centr μαζί με τον ιστότοπο Otkritye Media (Ανοιχτά Μέσα ενημέρωσης), τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει η εφημερίδα Novaya Gazeta.
Συγκεκριμένα, το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εγκρίνουν την πολιτική δραστηριότητα του Alexei Navalny, ενώ το 18% δήλωσαν ότι δεν έχουν ακούσει ποτέ ότι υπάρχει ένας τέτοιος πολιτικός.
Αντίθετα, πέρυσι (2019) μόνο το 9% των Ρώσων ενέκριναν την πολιτική του δραστηριότητα, ενώ το 31% είχαν δηλώσει ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την πολιτική του δραστηριότητα.
Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν και οι εχθρικές γνώμες για τον Navalny, αφού εφέτος το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν τον εμπιστεύονται, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 25%.
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Levada Centr, Dennis Volkov, δήλωσε ότι η αύξηση των εν λόγω δεικτών σχετίζεται με την αύξηση της δημοφιλίας του Ρώσου πολιτικού.
Ο Alexei Navalny είναι πιο δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες μεταξύ 18-24 ετών, όπου η αποδοχή του φθάνει το 30%.
Όπως έδειξε η δημοσκόπηση, πιο θετική άποψη για τον Alexei Navalny έχουν άτομα με ανώτερη μόρφωση, οι κάτοικοι της Μόσχας και άλλων μεγάλων πόλεων.
Αντίθετα, διαφορετική είναι η κατάσταση στην ύπαιθρο όπου το 44% τον αντιμετωπίζει αρνητικά.
Στο ερώτημα τι τους αρέσει περισσότερο στον Navalny, το 6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι περισσότερο τους αρέσει ο Navalny επειδή «λέει την αλήθεια», και αποκαλύπτει «ευαίσθητα ζητήματα», το 4% ότι τους αρέσει η αντιπολίτευση που κάνει και «η σύγχρονη ματιά» του και μόνο στο 3% αρέσει η πολιτική του δραστηριότητα κατά της διαφθοράς.
Ωστόσο, το 54% των ερωτηθέντων δεν βρήκαν στον Navalny κάποια δυνατά σημεία.
Συν τοις άλλοις το 5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Navalny είναι πράκτορας της Δύσης και «φυτευτός πράκτορας», το 5% ότι είναι φαφλατάς και λαϊκιστής, το 4% θεωρούν ότι είναι πολιτικός με «πάθος», «σκανδαλώδης», «αλαζόνας».
Ένα 4% επίσης πιστεύει ότι ο Navalny «σπέρνει σύγχυση, προκαλεί ταραχές, είναι προβοκάτορας, μπερδεύει την νεολαία».
Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει γίνει αρκετά γνωστός μετά την δηλητηρίασή του στην ρωσική κοινή γνώμη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό και συγκεκριμένα το 77% δηλώνουν ότι γνωρίζουν ή έχουν ακούσει για την δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, ενώ το 18% παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη αυτής της ιστορίας με την δηλητηρίασή του.
Το 41% αισθάνθηκε αμηχανία, θυμό, οργή και ανησυχία για την δηλητηρίασή του και μόνο το 2% αισθάνθηκε ικανοποίηση.
Το 35% δήλωσαν ότι δεν νιώθουν κανενός είδους συναίσθημα.
Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι ο Navalny δηλητηριάσθηκε σκόπιμα, το 25% απάντησε θετικά, ενώ το 42% δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι δηλητηριάσθηκε σκόπιμα.
Παράλληλα, όμως, βασική εκδοχή, ως προς το ποιος βρίσκεται πίσω από την δηλητηρίαση του Navalny, έχει γίνει αυτή που ισχυρίζεται ότι πίσω από την δηλητηρίαση βρίσκονται οι αρχές και το Κρεμλίνο.
H διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα επικαλούμενη δημοσκόπηση που έδειχνε ότι η δημοτικότητα του Navalny κυμαίνεται στο 2%, είχε δηλώσει ότι δεν θα είχε νόημα η Μόσχα να δηλητηριάσει έναν πολιτικό αντίπαλο με τόσο λίγη υποστήριξη.
Ο επικεφαλής του επιτελείου του Navalny Leonid Volkov, απαντώντας τότε στις δηλώσεις αυτές, είχε πει:
«Είναι σαν να λένε, αν η δημοτικότητά του ήταν στο 20%, τότε θα τον δηλητηριάζαμε».
Η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin είχε πέσει στο 59% τον Απρίλιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό στην διάρκεια δύο δεκαετιών, αλλά ανέκαμψε στο 69% όπως έδειξε σήμερα η δημοσκόπηση του Levada Cientr.
Χθες η αρμόδια επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ρωσία ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη με σκοπό την διερεύνηση του περιστατικού που σχετίζεται με τον Navalny.
Σύμφωνα με τους Ρώσους γιατρούς, στον οργανισμό του Navalny δεν εντοπίσθηκαν δηλητηριώδεις ουσίες.
Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο έχει δηλώσει ότι τρία ανεξάρτητα εργαστήρια σε Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία επιβεβαίωσαν την ύπαρξη νευροτοξικού παράγοντα από την οικογένεια Novichok στα δείγματα που πήραν από τον Navalny.
Στην Ρωσία ποινική δίωξη για δηλητηρίαση και απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης δεν έχει ασκηθεί μέχρι στιγμής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης