Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πολλές οι αιτίες της πτώσης, σχόλια για μετοχές και όχι μόνο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πολλές οι αιτίες της πτώσης, σχόλια για μετοχές και όχι μόνο
ΑΓΟΡΑ: Έχουμε την αύξηση των κρουσμάτων, η οποία θα φέρει ύφεση και μεγαλύτερα ελλείμματα και ανεργία, έχουμε τα γεωπολιτικά, έχουμε τα άσχημα μάκρο, έχουμε την πορεία των ξένων αγορών, τον Τραμπ να κολλάει Covid-19, έχουμε και τους περισσότερους να θέλουν να πουλήσουν. Η αγορά παίζει με τις γραμμές και δε μπορεί να ξεκολλήσει.

Οι τράπεζες δε σηκώνουν κεφάλι, η Motor Oil «χτυπιέται» συνεχώς, η Τιτάν δε μπορεί να αντιδράσει, η Jumbo παλεύει καιρό τώρα με τα 15 ευρώ, η Lamda έχει άσχημη συμπεριφορά κ.ο.κ.. Θέλετε κι άλλα;

Στα μικρά η κατάσταση είναι τραγική και όπου εμφανίζονται αγοραστές, οι πωλητές πολλαπλασιάζονται. «Πάρε και τα δικά μου να σωθούμε». Ποιος βέβαια κοιτάει μικρά χαρτιά; Οι ξένοι διαχειριστές, οι σπουδαγμένοι, που διαχειρίζονται λεφτά άλλων; Αυτοί ρώταγαν εδώ και μήνες την Intralot για τη δραστηριότητα στη μία χώρα και την άλλη και η καθαρή θέση είχε γυρίσει αρνητική και κανείς δε ρώτησε τι θα κάνει αν θα μπει επιτήρηση. Μετά έψαχνα σύννεφο να πέσουν.

Τα ίδια έκαναν και στη Frigoglass. Οι ζημιές μεγάλωναν, αλλά αυτοί να ρωτάνε για τη Νιγηρία, για το ένα και το άλλο. Ιστορικά χαμηλά η μετοχή. Καλά δε συζητάμε για τους μεγάλους και τρομερούς επενδυτές που ήρθαν από το εξωτερικό και διάλεξαν τα καλύτερα του ΧΑ.

ΞΕΝΑΡΕΣ: Να ανοίξουν κανένα ισολογισμό και να δουν την κερδοφορία των εταιρειών όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα μερίσματα, τις προοπτικές κτλ δε ξέρουν. Πρέπει να δουν τι σαπάκι αγοράζει το διπλανό prop desk για να χάσουν μαζί. Χτύπησαν καμία πόρτα σε Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, AS Company, ΚΡΙ-ΚΡΙ και τόσα άλλα;

Και δεν αναφερόμαστε τώρα στα αποτελέσματα εξαμήνου. Εδώ και χρόνια είναι η ίδια κατάσταση. MLS όμως ήξεραν να αγοράζουν. Ανακοινώνουν άλλες εταιρείες ταμείο όσο η αποτίμηση και απαιτήσεις από πώληση περιουσιακών στοιχείων μεγάλες και η μετοχή πέφτει. Έβγαλε λέει ζημιές (από την αποτίμηση βέβαια) αλλά ζημιές είναι για φούντο πάει. Η άλλη δε χρωστάει μία και έχει ταμείο το 60% της αποτίμησης και τόσα περιουσιακά στοιχεία και μας λένε έπεσε ο τζίρος και τα κέρδη. Τι λέτε βρε παιδιά; Μετά θέλουμε χρηματιστήριο και λείπουν οι επενδυτές.

Άσχετο επομένως το που θα πάει η μετοχή με τα θεμελιώδη. Όποιος έχει τις άκρες βάζει πέντε μεγάλους πάει το χαρτί πάνω και είναι όλοι happy. Όταν όμως δουν τα μεγέθη, τότε ο συνωστισμός στην έξοδο είναι μεγάλος. Γι΄αυτό εμείς μένουμε στα θεμελιώδη και ας βλέπουμε αυτή την απαξίωση. Κοιμόμαστε όμως ήσυχοι. Όσο μπορούμε γιατί διαβάζουμε και κάτι στραβά σε εταιρείες που μας αρέσουν και μας σηκώνεται η τρίχα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βαρεθήκαμε πια να τις βλέπουμε πάνω σε κρίσιμες στηρίξεις και να προσπαθούν να βγάλουν αντίδραση. Απίστευτα τραγική η εικόνα τους. Αν σπάσουν τις στηρίξεις το ΧΑ δε θα έχει πολλά περιθώρια να μην ακολουθήσει. Να τις χαίρονται οι αναλυταράδες που βγάζουν συστάσεις buy και κάθε φορά μετά από 6 μήνες μειώνουν τιμές στόχους.

Κάτω από 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας. Σε κρίσιμο σημείο ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ. Δεν πρέπει να υποχωρήσουν άλλο. Ο δείκτης στο -2,41% και στις 294,35 μονάδες. Ο γενικός δείκτης έχασε 0,92%.

Σημειώστε πως η Alpha Bank έχει τη χειρότερη απόδοση φέτος με απώλειες 73,7% και ακολουθεί η MIG με 71%, η Intralot με 70%, η Frigoglass με 68,7% και η Aegean με 65%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεχώρισε σήμερα με άνοδο 2,58% προφανώς λόγω αναμενόμενου ανοίγματος της προσφοράς για το καζίνο στο Ελληνικό. Στα 6,36 ευρώ και στο +2,58%.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Το πρόβλημα παραμένει. Πολλές έχουν πωλητές και ανεξάρτητα τι κάνουν 5-10 βαριά χαρτιά και διαμορφώνουν τους δείκτες, σε πολλές μετοχές, η απουσία αγοραστών, τις οδηγεί σε μεγάλες απώλειες εξαιτίας λίγων πωλητών. Η περιορισμένη εμπορευσιμότητα ενισχύει την απαξίωση και τη μιζέρια στο ΧΑ. Αυτό είναι το χρηματιστήριό μας. Αλλά για κάποιους, ο μισθός να πέφτει… Από πρωτοβουλίες, οι ενέργειες είναι μηδενικές.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (απάντηση): Δεν έχουμε απάντηση, προφανώς κάποιοι που είχαν πολλά κάτι άλλαξε και φεύγουν. Δεν είναι μόνο η Ελένη Κορδέλλου. Αυτή τελικά φαίνεται να έχει πουλήσει λίγα. Εδώ κάτι άλλο συμβαίνει, αλλά αδυνατούμε να μάθουμε. Η λογιστική κατάσταση δε μας δείχνει «ευκαιρία» αλλά δε μας δείχνει ότι αυτό που συμβαίνει στη μετοχή δικαιολογείται.

CENERGY: Συνέχισε ανοδικά παρά το αρνητικό κλίμα της αγοράς. Στα 1,3360 ευρώ και στο +4,70%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν βελτιώσει την αποτίμηση της μετοχής. Η τιμή από περίπου 3,5 ευρώ πήγε στα 4 ευρώ.

NEWSPHONE: Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για την «ανάλυση» της Euroxx, η οποία βρίσκει το τίμημα εύλογο. Θα πούμε μόνο πως σε τέτοιες εταιρείες δε κοιτάς μόνο EV/EBITDA κοιτάς και άλλα. Όπως για παράδειγμα ότι δε χρωστάει και έχει να πάρει πολλά. Ότι έχει δώσει δάνεια και πρέπει να τα πάρει και αυτά, αλλιώς θα βρεθεί και με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ότι από τα λεφτά της δημόσιας πρότασης οι βασικοί μέτοχοι τελικά θα χρειαστεί να βάλουν μόνο το 25%.

Και αυτά με βάση τα τωρινά δεδομένα. Τι θα γίνει αν για παράδειγμα εισπράξει άλλα 5 εκατ. ευρώ. Πόσο αξίζουν αυτά τα μετρητά σε μία εταιρεία αδάνειστη; Αλλά εδώ δε φταίει η χρηματιστηριακή, αυτή τη δουλειά που της ανέθεσε η διοίκηση έκανε. Εδώ φταίει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που δε βγάζει δική της ανάλυση και να πει ότι «ο δικός μας αναλυτής βρίσκει εκεί τη δίκαιη τιμή, οι μέτοχοι ας πράξουν όπως θέλουν». Αλλά σάμπως μπορούν να καταλάβουν πως λειτουργούν αυτά;

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μας αρέσει να γράφουμε αυτά που βλέπουμε θα πούμε πως εκτός του ότι δε γίνονται εκείνα τα «περίεργα» με τις αγορές ιδίων μετοχών, δε βλέπουμε ούτε τις εντολές με «τάπες» στις δύο πλευρές. Μήπως συμβαίνει κάτι μεταξύ τους; Συμπλήρωσε 7 συνεχόμενες πτωτικές και 10 στις τελευταίες 11.

Έγραψε χαμηλό στα 4,54 ευρώ με χαμηλό όγκο. Μπήκε προς το τέλος μεγάλος αγοραστής στα 4,58 ευρώ και απορρόφησε καλή προσφορά… Τώρα αν πάμε τεχνικά το πάτημα κάτω από τα 4,60 ευρώ μας φτάνει και δε θέλουμε άλλη υποχώρηση.

UNIBIOS: Μεγάλοι πωλητές και σήμερα με την αποτίμηση να έχει υποχωρήσει στα 3 εκατ. ευρώ περίπου. Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 11,5 εκατ. ευρώ αλλά υπάρχουν και άυλα 6,8 εκατ. ευρώ τα οποία για πρώτη φορά μετά από χρόνια μειώθηκαν κατά 7 χιλ. ευρώ περίπου!

Οι πωλήσεις στο εξάμηνο μειώθηκαν στα 2,66 εκατ. ευρώ από 4,17 εκατ. ευρώ και η τελική γραμμή έδειξε αύξηση ζημίας στις 315 χιλ. ευρώ από 38 χιλ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 6,28 εκατ. ευρώ με το ταμείο να είναι στις 263 χιλ. ευρώ.


BYTE: Έγραψε τιμές μετά από καιρό πάνω από τα 0,96 ευρώ, που ήταν το προηγούμενο υψηλό του Ιουνίου. Δείχνει πως πάει για την ανοδική διαφυγή. Αν το κάνει θα κατευθυνθεί προς τα 1,10 ευρώ περίπου για να κλείσει ένα χάσμα που είχε αφήσει.

Υπενθυμίζουμε πως μας άρεσε αρκετά το εξάμηνο καθώς παρά την οριακή μείωση του τζίρου τα μικτά κέρδη βελτιώθηκαν, ενώ η μείωση άλλων εξόδων βελτίωσε τα κέρδη προ φόρων στις 728 χιλ. ευρώ από 256 χιλ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στις 690 χιλ. ευρώ από 210 χιλ. ευρώ.

Με καθαρή θέση στα 14,7 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 13 εκατ. ευρώ και ενώ υπάρχουν 5,7εκατ. ευρώ στο ταμείο τη θεωρούμε αρκετά ελκυστική. Άλλωστε η στήλη την έχει στις επιλογές της και μετά το σημερινό οι απώλειες είναι πολύ μικρές και σημαντικά χαμηλότερες από αυτές της αγοράς από την αρχή του έτους.

Τα γράψαμε και ησυχάσαμε…

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης