Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η Κύπρος ζητά επιστροφή των «χρυσών διαβατηρίων»

Handelsblatt: Η Κύπρος ζητά επιστροφή των «χρυσών διαβατηρίων»
Στην πρόθεση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες κατά της Κύπρου για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» αναφέρεται η οικονομική Handelsblatt
Στην πρόθεση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες κατά της Κύπρου για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» αναφέρεται διεξοδικά η οικονομική Handelsblatt υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση ζητά την επιστροφή των χρυσών διαβατηρίων».
H γερμανική εφημερίδα αναφέρεται σε πολλαπλές προβληματικές υποθέσεις ξένων υπηκόων που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια κυπριακό διαβατήριο και κατά συνέπεια πρόσβαση και στις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών «ένας κενυάτης δισεκατομμυριούχος, ο οποίος καταζητείται στην πατρίδα του λόγω λαθρεμπορίου.
Επίσης ένας ρώσος μεγιστάνας, εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, ένας Κινέζος που κατηγορείται για εμπόριο με πλαστές ράβδους χρυσού αλλά και ένας μαλαισιανός επιχειρηματίας, ο οποίος φέρεται να υπεξαίρεσε δημόσιο χρήμα.
«Η απόκτηση υπηκοότητας εμπίπτει μεν στην αρμοδιότητα των χωρών μελών.
Το θέμα αφορά ωστόσο όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν διακρίνει ''ρίσκα για την ασφάλεια της Ένωσης καθώς και κινδύνους σε συνάρτηση με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και διαφθορά'' όπως είχε γράψει τον Νοέμβριο του 2019 προς την κυπριακή κυβέρνηση.
Η τελευταία υποσχέθηκε να αναθεωρήσει το πρόγραμμα.
Όντως αποφασίστηκαν αλλαγές.
Σύμφωνα με την Κομισιόν όμως δεν είναι αρκετές.
Για το λόγο αυτό σκοπεύει να δρομολογήσει στις αρχές Οκτωβρίου διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, της Μάλτας και της Βουλγαρίας, όπως έγραψε το Spiegel.
Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να προκαταλάβει τη διαδικασία.
Έχουν ελεγχθεί 30 πολιτογραφήσεις και σε επτά περιπτώσεις θα ζητηθεί η επιστροφή των διαβατηρίων, προανήγγειλε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που εμμένει ωστόσο στη συνέχιση του προγράμματος καθότι απέφερε μέχρι σήμερα περί τα επτά δις ευρώ στη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης