Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνει σε «ΑΑΑ» τη Σουηδία, σταθερό παραμένει το trend

DBRS: Επιβεβαιώνει σε «ΑΑΑ» τη Σουηδία, σταθερό παραμένει το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Σουηδίας από τη DBRS
Σε «ΑΑΑ» -ανώτατη- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Σουηδίας η DBRS Morningstar, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης αντικατοπτρίζει την άποψη ότι οι ισχυρές πιστωτικές αρχές της Σουηδίας μπορούν να αντέξουν την αναμενόμενη επιδείνωση των οικονομικών και φορολογικών μετρήσεων χωρίς να επηρεάσουν τη βαθμολογία της.
Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Σουηδίας φέτος, αν και πιθανότατα θα είναι μια ηπιότερη από αυτήν που παρουσίασαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η δημοσιονομική απάντηση της κυβέρνησης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα σημαντική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
Ωστόσο, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι ακόμη και μετά την αναμενόμενη αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους φέτος, ο δείκτης αναμένεται να παραμείνει συγκριτικά χαμηλός και ο δημοσιονομικός χώρος να είναι σημαντικός.
Οι αξιολογήσεις της Σουηδίας υποστηρίζονται από ισχυρά δημόσια οικονομικά, υγιείς εξωτερικούς λογαριασμούς και ισχυρή οικονομική απόδοση.
Το σταθερό ιστορικό της χώρας και το υγιές δημοσιονομικό πλαίσιο αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη δημοσιονομική της απόδοση.
Η ευέλικτη και ανταγωνιστική οικονομία της Σουηδίας είναι σε θέση να ανακάμψει.
Παρόλα αυτά, οι εξωτερικοί κίνδυνοι για τη μικρή και ανοιχτή οικονομία παραμένουν υψηλοί -υψηλή μόχλευση των νοικοκυριών, μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην αγορά ακινήτων.
«Ο δείκτης δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Σουηδίας στο 35,1% το 2019 ήταν από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (…)
Μετά από τέσσερα συνεχόμενα έτη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, το Υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε τον Σεπτέμβριο το δημοσιονομικό έλλειμμα να φθάσει το 5,5% του ΑΕΠ το 2020, πολύ κάτω από το 7,8% του ΑΕΠ που αναμενόταν, λόγω των καλύτερων από το αναμενόμενο οικονομικών επιδόσεων και της χαμηλότερης από την αναμενόμενη χρήση του προγράμματος βραχυπρόθεσμης εργασίας και του συστήματος υποστήριξης για τις επιχειρήσεις. (…)
Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ το 2021 και σταδιακά θα συγκλίνει προς το πλεόνασμα-στόχο του 0,33% του ΑΕΠ έως το 2023. (…)
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης δημόσιου χρέους αναμένεται να αυξηθεί από 35,1% το 2019 σε 42,6% του ΑΕΠ το 2020.
Ο λόγος δημόσιου χρέους αναμένεται να μειωθεί στο 39,5% του ΑΕΠ έως το 2023. (…)
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι σημαντική, με το Υπουργείο Οικονομικών (-4,6%) και τη Riksbank (-3,9%) να αναμένουν τη χειρότερη ύφεση που παρατηρήθηκε το 2009. (…)
Οι σουηδικές τράπεζες εισήλθαν στην τρέχουσα κρίση από μια ισχυρή θέση, παρουσιάζοντας καλά επίπεδα κεφαλαίου, κερδοφορία και ποιότητα περιουσιακών στοιχείων.
Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν την πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και της κερδοφορίας από το σοκ.
Ωστόσο, εάν η οικονομική ύφεση παραταθεί, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας, οι οποίοι επί του παρόντος παραμένουν περιορισμένοι.
Το μεγάλο μέγεθος του σουηδικού τραπεζικού συστήματος σε σχέση με την οικονομία, η διασύνδεσή του (π.χ., οι τράπεζες κατέχουν το ένα το άλλο του χρέους), η υψηλή έκθεση στις αγορές κατοικίας και η μεγάλη εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση των οποίων ένα σημαντικό μερίδιο είναι σε ξένο νόμισμα, θα μπορούσε να κλονίσει τον κλάδο.
Το υψηλό και αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών, στο 201% του διαθέσιμου εισοδήματος το 2ο τρίμηνο του 2020, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική και μακροοικονομική σταθερότητα στη Σουηδία.
Το πολιτικό σύστημα της Σουηδίας χαρακτηρίζεται από ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και προβλέψιμες πολιτικές προσανατολισμένες στη συναίνεση», σημειώνει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης