Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Διατηρεί στο «Α (high)» την αξιολόγηση της Ιρλανδίας, σταθερό το trend

DBRS: Διατηρεί στο «Α (high)» την αξιολόγηση της Ιρλανδίας, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας από τη DBRS
Σε «A (high)» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας η DBRS Morningstar, διατηρώντας σταθερό παράλληλα τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης εξισορροπεί τους ισχυρούς θεσμούς της Ιρλανδίας και την παραγωγική οικονομία της, έναντι των σοβαρών συνεπειών της τρέχουσας κρίσης στους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας.
Τα μέτρα της οικονομικής ανάπτυξης της Ιρλανδίας υπήρξαν επί σειρά ετών ισχυρά, ακόμη και μετά τον αποκλεισμό εξωτερικών στρεβλώσεων που οφείλονται στη δραστηριότητα των πολυεθνικών εταιρειών.
Η κυβέρνηση δημιούργησε επίσης δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2019 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η δυναμική του χρέους ήταν σε πτωτική τάση.
Ωστόσο, η πανδημία φέτος θα οδηγήσει σε απότομη μείωση της οικονομικής παραγωγής και επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
Παράλληλα, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να συνοδεύεται από αυξημένους περιορισμούς στο εμπόριο αγαθών και την κινητικότητα των πολιτών μεταξύ των δύο χωρών και πιθανή επανεμφάνιση κοινωνικών και οικονομικών εντάσεων στο νησί.
Οι υψηλές αξιολογήσεις της Ιρλανδίας υποστηρίζονται από τη θεσμική ισχύ της χώρας, τις ισχυρές ροές εμπορίου και επενδύσεων, την ευέλικτη αγορά εργασίας, το νέο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό και την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά - χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της .
Τα πιστωτικά πλεονεκτήματα της χώρας αντιμετωπίζονται από διάφορες αδυναμίες, όπως οι ασταθείς πηγές εσόδων και οι μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πιέσεις και το υψηλό απόθεμα δημόσιου χρέους.
Η ανοικτή οικονομία της Ιρλανδίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και μια πιστωτική δύναμη, αυξάνει την ευπάθεια της χώρας σε εξωτερικές εξελίξεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,5% φέτος και θα ανακάμψει κατά 6,3% το 2021.
Η κυβέρνηση αναμένει το έλλειμμα το 2020 να διευρυνθεί σε περίπου 25-30 δισεκ. ευρώ (7% -9% του ΑΕΠ).
Η συγκέντρωση των εσόδων από φόρους εταιρειών εκθέτει τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ιρλανδίας.
Ο λόγος δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ, αφού μειώθηκε στο 57,3% το 2019, προβλέπεται να αυξηθεί σε 69% το 2020 ως αποτέλεσμα της κρίσης.
Ο οίκος σημειώνει πως έχει σημειωθεί πρόοδος με την πάροδο των ετών στην αναδιάρθρωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος και στη μείωση των NPLs.
Η τραπεζική κρίση της Ιρλανδίας πριν από μια δεκαετία άφησε ένα μεγάλο απόθεμα απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων σε ισολογισμούς τραπεζών.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα ως μερίδιο του συνόλου των δανείων, αφού μειώθηκαν σύμφωνα με το ΔΝΤ από 25,7% το 2013 σε 3% το πρώτο τρίμηνο του 2020, είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ περίπου 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης