Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο έλεος του κορωνοϊού η Αττική - Συνολικά 405 οι θάνατοι και 19.613 τα κρούσματα στη χώρα - Θετικός στον ιό τραυματιοφορέας στο ΚΑΤ

Στο έλεος του κορωνοϊού η Αττική - Συνολικά 405 οι θάνατοι και 19.613 τα κρούσματα στη χώρα - Θετικός στον ιό τραυματιοφορέας στο ΚΑΤ
«Δεν  είμαστε σε μια κατάσταση που θα χρειαστούν νέα μέτρα», τόνισε ο Στ. Πέτσας
(Συνεχές upd) Η συνεχής και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού στην Αττική σε αρνητικά ρεκόρ αλλά κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, έχει προκαλέσει έκδηλη ανησυχία στους ειδικούς επιστήμονες.
Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων αποτυπώνει και την έκρηξη της επιδημίας.
«Δεν  είμαστε σε μια κατάσταση που θα χρειαστούν νέα μέτρα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λέγοντας ότι όσα ήδη έχουν ληφθεί είναι πολλά  και σημασία έχει η εφαρμογή τους.

Πέλλα: 11 ακόμα θετικά κρούσματα σε ελέγχους του ΕΟΔΥ

Έντεκα θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό προέκυψαν από το σύνολο των 735 rapid tests, που διενήργησαν το Σάββατο (3/10/2020) στην Πέλλα 18 κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, «στους δήμους Αλμωπίας, Σκύδρας, Κρύας Βρύσης και Έδεσσας έχουν πραγματοποιηθεί 735 rapid test εκ των οποίων τα 11 ήταν θετικά», ενώ «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με στόχο να εντοπιστεί έγκαιρα και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Θετικός στον ιό τραυματιοφορέας στο ΚΑΤ - Αρνητικά όλα τα τεστ της ιχνηλάτησης στο Νοσοκομείο

Αρνητικά ήταν όλα τα τεστ που έγιναν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης στο ΚΑΤ, μετά την ανίχνευση θετικού κρούσματος κορωνοϊού σε τραυματιοφορέα του Νοσοκομείου.
Ο τραυματιοφορέας βρέθηκε θετικός την Παρασκευή 2/10 και άμεσα τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα 11 άτομα του χειρουργείου β' ορόφου (8 αιθουσών) που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.
Ακολούθησε η ιχνηλασία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και τα δείγματα που λήφθησαν (αφορά σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων) βγήκαν όλα αρνητικά.
Λήφθηκαν δείγματα από 100 άτομα (προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων).
Το Νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και κατά τις ημέρες εφημερίας.

Bρέφος 16 μηνών εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοΐό στα Χανιά - Συνολικά 4 κρούσματα

Ένα βρέφος 16 μηνών εντοπίστηκε θετικό στον κορωνοΐό στα Χανιά και είναι ένα από τα τέσσερα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νησί το τελευταίο διάστημα.
Εκτός από το βρέφος, θετικοί βρέθηκαν μια γυναίκα 50 ετών και δύο άνδρες, 35 και 75 ετών, ενώ οι τέσσερις δεν είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους.
Τα κρούσματα έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους, ενώ και το οικογενειακό τους περιβάλλον έχει ενημερωθεί για τη στάση που πρέπει να τηρήσει.
Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, αλλά βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και αν χρειαστεί θα μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή του Νοσκομείου Χανίων, Μανώλη Μπολώτη, «το γεγονός ότι είχαμε τέσσερα μαζεμένα κρούσματα, είναι κάτι που μπορεί να προκληθεί σχετικά εύκολα ακόμα και με τα έκτακτα μέτρα σε ισχύ, καθώς οι πολίτες μετακινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα και μπορούν να μεταφέρουν τον ιό από περιοχή σε περιοχή».

Πέτσας: Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά στην εφαρμογή των υφιστάμενων

«Aυτή τη στιγμή δεν είμαστε  στη λήψη πρόσθετων μέτρων, είμαστε στην εφαρμογή των υφιστάμενων» και «φαίνεται ότι δεν υπάρχει τώρα επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, κάτι που είναι σημαντικό», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας  στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» για τον κορωνοϊό και τη λήψη νέων μέτρων, υπογράμμισε ότι «για να δούμε αν δουλεύουν τα μέτρα, πρέπει να περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα από τη λήψη τους.
Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν».
Σε αυτή την φάση, πρόσθεσε ο ίδιος, «φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συρροές σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία, κάτι το οποίο είναι εγκληματικό σε σχέση με τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας, ιδίως απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
Υπάρχουν, επίσης, κάποιες συρροές σε χώρους εργασίας, αλλά και κάποιες πηγές ανησυχίας σε περιοχές που είχαν ένα ισχυρό επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο δεν φαίνεται να υποχωρεί τόσο γρήγορα.
Τέτοιες περιοχές είναι για παράδειγμα τα Τρίκαλα, η Πιερία και το κέντρο της Αθήνας.
Πριν, όμως, δούμε πώς έχουν αποδώσει τα μέτρα, δεν πρόκειται να πάρουμε κάποια πρόσθετα, γιατί τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά».
Όπως τόνισε, «σημασία έχει η εφαρμογή τους» και συμπλήρωσε ότι εάν εφαρμόζονται σωστά, τότε δεν θα υπάρξει  ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα.
Ωστόσο, η ανησυχία η μεγάλη, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι θα συνυπάρξει ο ιός του κορωνοϊού με τις εποχικές ιώσεις, κυρίως, της γρίπης.
«Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, αν ληφθούν, στο μέλλον, θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις που έχουμε και τώρα.
Δηλαδή, να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι εύκολο να ελεγχθούν.
Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, όπως το ωράριο, είναι εύκολο να ελεγχθούν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «θα πρέπει, όμως, να σταθμιστεί το γεγονός ότι αν συμπιεστεί το ωράριο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, γιατί όλοι θα προσπαθούν να εξυπηρετηθούν σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα.
Αυτό θα σταθμιστεί από τους ειδικούς και θα μας γίνει η σχετική εισήγηση.
Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε  στη λήψη πρόσθετων μέτρων, είμαστε στην εφαρμογή των υφιστάμενων».
Αναφερόμενος στην Αττική, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει τώρα επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, όπως αντίθετα συνέβη σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο.
Ξεκαθάρισε ότι «δεν  είμαστε σε μια κατάσταση που θα χρειαστούν νέα μέτρα», ζητώντας την τήρηση των υφιστάμενων.
«Ας φοράμε τη μάσκα μας εκεί που προβλέπεται, να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, να κρατάμε αποστάσεις, όπου μπορούμε, και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν γίνει τεστ σε όλες τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, ιδίως στα γηροκομεία, αλλά και πως έχει μεγάλη σημασία η επίδειξη ευθύνης από όλους μας, ιδίως από τους ανθρώπους που εργάζονται σε τέτοιες μονάδες, για να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι.
Αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, τόνισε ότι « σ’ αυτήν τη φάση δεν είμαστε για τέτοια μέτρα».
Περαιτέρω, σημείωσε ότι  είναι τεράστιο πρόβλημα η μετάδοση στον εργασιακό χώρο.

Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας - Πολύ σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων.

Είναι σαφές από τις τελευταίες δηλώσεις (στις 2/10) του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά, ότι η τήρηση των μέτρων αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Στην Αθήνα, ωστόσο, η κατάσταση επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο, κάτι που αν συνεχιστεί, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων, με πιθανότερο τη χρήση μάσκας παντού,  με τελικό αυτό της καραντίνας.
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (έχει πέσει στο τραπέζι να τεθεί σε ισχύ από τις 20:00 το βράδυ), η απαγόρευση των συναθροίσεων στις πλατείες, το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 22:00 το βράδυ καθώς η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, αν και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
Ήδη, δια στόματος Ν. Χαρδαλιά, ανακοινώθηκε η επέκταση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η κατάσταση, ως είθισται, θα εκτιμάται κάθε μέρα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός και πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων.
Τόνισε επίσης πως «αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, τότε προφανώς θα πάμε σε lockdown αλλά είμαστε ακόμη μακριά».
Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταγράφονται 314 κρούσματα ημερησίως, η μέση ηλικία είναι τα 39 έτη, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις διασωληνώσεις, άρα αυτή η κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως μετά από πρόταση και συνεννόηση με Επιτροπή αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού μέχρι 12 Οκτωβρίου

Νέες οδηγίες για Πολωνία – Τσεχία

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις από το εξωτερικό, πλέον οι επιβάτες από Πολωνία και Τσεχία θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού μέχρι 72 ώρες πριν.

Για το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα - Συναγερμός στην Πέλλα

Στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα έχουν εντοπιστεί συνολικά 47 κρούσματα και πλέον διαμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί στην Covid 19.
Παράλληλα, έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες ημέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, στην Πέλλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.
Στο μεταξύ, στην Πέλλα 18 κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους για να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των 114 εργαζομένων σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Το μεσημέρι του Σαββάτου 3/10 διεξήχθη στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ,  Π. Αρκουμανέα, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ι. Τζαμτζή, δημάρχων της περιοχής, του διοικητή της 3ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου Έδεσσας και του αστυνομικού διευθυντή, προκειμένου να εκτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή.
Τα 114 κρούσματα κορωνοϊού στην κονσερβοποιία επιβεβαιώθηκαν μετά από τη διενέργεια τεστ σε 427 εργαζομένους στον τομέα της παραγωγής.
Το Σάββατο 3/10 κλήθηκαν να εξεταστούν πάνω από 50 εργαζόμενοι στο τμήμα εξαγωγών.
Στο μεταξύ, γίνονται απολυμάνσεις σε δημόσια κτίρια.

Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην Κύθνο

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.
Ειδικότερα,  απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 24:00 έως τις 05:00, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωσης, απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα και τέλος είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Χανιά: Αναστέλλεται από τις 5/10 η εξυπηρέτηση του κοινού από τις υπηρεσίες του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής, λόγω κρούσματος

Αναστέλλεται από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η εξυπηρέτηση του κοινού για υπηρεσίες του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟΚΟΙΠΠ), καθώς όπως ανακοίνωσε ο δήμος Χανίων, υπάλληλος του Οργανισμού βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Το επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, «ακολουθώντας όλες τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών του.
Για το λόγο αυτό, όλοι οι εργαζόμενοι του ΔΟΚΟΙΠΠ θα υποβληθούν σε διαγνωστικούς ελέγχους από την Κινητή Μονάδα Υγείας του Ε.Ο.Δ.Υ.».
Μάλιστα, «ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κρουσμάτων COVID-19, θα πραγματοποιηθεί απολύμανση τόσο του χώρου που στεγάζονται οι Υπηρεσίες του ΔΟΚΟΙΠΠ, όσο και των υπόλοιπων χώρων του κτιρίου του Δημαρχείου».

Κορωνοϊός: Στα 267 τα νέα κρούσματα, 7 νέοι θάνατοι - Στους 79 οι διασωληνωμένοι

Ακόμη 267 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 3/10 .
Πλέον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.613, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Τα 3.019 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.025 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο μεταξύ, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών και οι 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 86.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών, ενώ πάνω απο  219 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 405 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Από τους νεκρούς, οι 152 (37.5%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image

Από το σύνολο των 19.613 κρουσμάτων, 3.019 (15,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 8.025 (40,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1339664 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 14.071 δείγματα.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα 267 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν τα 239 είναι εγχώρια, τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στην Αττική.

 Αναλυτικότερα:

-  25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-123 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 2 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Καρδίτσας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. 

Τροποποίηση σύστασης για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε οικισμούς των δήμων Θηβαίων και Χαλκιδέων

Τροποποίηση σύστασης για τα μέτρα αυτοπροστασίας από την νόσο Covid-19 στους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα:
Αίρεται η σύσταση της μη προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και η σύσταση μη μετακίνησης των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, προς την εργασία τους.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι καλούνται να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από Covid-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).
Η παραπάνω ισχυρή σύσταση, ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.
Παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του δήμου Χαλκιδέων για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:
-Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
-Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά μετά από σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των ελέγχων για Covid-19 σε οικισμούς του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, όπου προέκυψε μέχρι στιγμής ένα θετικό αποτέλεσμα ελέγχου, το οποίο ιχνηλατείται ως προς τις επαφές του.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι από τις τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης