Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Νέα επιδείνωση στα κόκκινα δάνεια επιβαρύνει κατά 2,5 δισεκ. ευρώ τις ελληνικές τράπεζες το 2021

Αποκάλυψη: Νέα επιδείνωση στα κόκκινα δάνεια επιβαρύνει κατά 2,5 δισεκ. ευρώ τις ελληνικές τράπεζες το 2021
Τι προέβλεψαν οι ελληνικές τράπεζες στα reports που έστειλαν στον SSM
H γέννηση νέων NPEs είναι το συνολικό συμπέρασμα που εξάγεται από όσα κατέθεσαν οι ελληνικές τράπεζες την περασμένη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στον SSM σε ότι αφορά το report που κλήθηκαν να συντάξουν για την πορεία των κόκκινων δανείων.
Ας σημειωθεί πως το report αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα γιατί μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα καταθέσουν νέα έκθεση το Μάρτιο του 2021.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα συμπεράσματα δείχνουν πως η κατάσταση σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια της χώρας δεν είναι εύκολη παρά την προσπάθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων και η εκτίμηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι δυστυχώς πως υπάρχει αντιστροφή της τάσης πρωτογενούς μείωσης των κόκκινων δανείων.
Ετσι το 2021 η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει πρωτογενής αύξηση των NPLs.
 
Tρία ήταν τα βασικά συμπεράσματα των reports των ελληνικών τραπεζών
 
1. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν αναθεωρημένους πλειστηριασμούς λόγω της δύσκολης περιόδου που διάγουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ετσι η εκτίμηση είναι πως, έσοδα 1 δισ. ευρώ λόγω πλειστηριασμών που είχε προγραμματιστεί για το 2021 υπολογίζεται ότι οι πλειστηριασμοί δεν θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ ευρώ .
2. Οι αναδιαθρώσεις και οι εισπράξεις εκτιμάται πως από 6 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί για το 2021, θα κινηθούν στα 4 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ λιγότερη μείωση στα κόκκινα δάνεια από τις συγκεκριμένες δράσεις.
3. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι τα καινούρια NPEs τα οποία εκτιμάται ότι από 4-5 δισ. ευρώ που αναμένονταν το 2021 θα κινηθούν σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα δηλαδή περί τα 7 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των νέων κόκκινων δανείων που θα ανακύψουν από τα moratorium
Εάν από τα 7 δισ. νέα κόκκινα δάνεια αφαιρεθούν τα 4 δισ. ευρώ αναδιαρθώσεων και εισπράξεων και τα 600 εκατ. ευρώ έσοδα από  πλειστηριασμούς προκύπουν νέα κόκκινα δάνεια  τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών όταν η τάση αυτή στις αρχές του 2020 είχε αντιστραφεί.
Ετσι ενώ οι τράπεζες  Πειραιώς, Alpha και Εθνική τρέχουν προγράμματα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων ύψους 23 δισ. ευρώ ,- η Eurobank ολοκλήρωσε αυτόν τον κύκλο- τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που δεν φαίνεται πως θα μπορέσει εύκολα να αντιμετωπιστεί.
 
Αυστηρότερος ο SSM
 
Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του SSM καθιστά σαφές πως πρέπει να προληφθεί το "φαινόμενο του γκρεμού" στους ισολογισμούς των τραπεζών και οι κανόνες αυστηροποιούνται άμεσα.
Καμία τράπεζα δεν πρέπει να αναβάλει πλέον το θεμελιώδες καθήκον διαχείρισης κινδύνων που  που εμπεριέχεται σε όλα αυτά που πρέπει να κάνει τονίζει ο κ. Αντρέα Ενρία σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Πρέπει να χρησιμοποιούνται πρακτικές αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης δανειοδοτήσεων για τον διαχωρισμό βιώσιμων πελατών που βρίσκονται σε κίνδυνο από μη βιώσιμους.
Με άλλα λόγια οι δανειοδοτήσεις δεν μπορούν να αφορούν τους πάντες.
Αυτήν τη στιγμή ο SSM σκοπεύει να εντείνει  σταδιακά τον έλεγχο της ετοιμότητας των τραπεζών  ώστε να αντιμετωπιστεί η επικείμενη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν και προβλεφθούν NPL, τόσο πιο γρήγορη και ομαλότερη θα είναι η διαδικασία ανάλυσης και διάθεσης NPL, αποτρέποντας τις επιβλαβείς συνέπειες να μην μπορεί να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη αγορά στην πορεία.
Η καθυστερημένη αναγνώριση και η κακή διαχείριση της επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν εύκολα να δημιουργήσουν θέμα  με τα τραπεζικά NPLs  για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις τράπεζες να υποστηρίξουν βιώσιμους πελάτες και να στηρίξουν μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη.
Η κατάσταση  αυτή επιταχύνει σε κάθε περίπτωση τη  βελτίωση της λειτουργίας των δευτερογενών αγορών για τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις NPLs, καθώς και για την προώθηση μιας πιο ολοκληρωμένης χρήσης εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης