Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο: Κοντά στο 10% η ύφεση του 2020, η ανάκαμψη θα είναι L

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο: Κοντά στο 10% η ύφεση του 2020, η ανάκαμψη θα είναι L

Αυξάνονται τα λουκέτα στην αγορά - Αργεί η ανάπτυξη
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020 από την πλευρά των οικονομολόγων, ενώ δεν εμφανίζονται καθόλου αισιόδοξοι για την ανάκαμψη του 2021.
Πολλοί εξ αυτών μιλούν για ύφεση κοντά στο 10% και για μία κρίση που μόλις έχει ξεκινήσει και θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταία των 100 χρόνων.
«Η κρίση στην ελληνική οικονομία μόλις έχει ξεκινήσει και η ύφεση για το 2020 θα φτάσει το 10%», επισημαίνει ο Χάρης Βλάδος, Καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ενώ η ανάλκαμψη θα είναι τύπου L».
Nα σημειωθεί ότι από οικονομικής άποψης το L είναι το χειρότερο σενάριο, καθώς δεν προβλέπει έξοδο από την κρίση. Υστερα από μία απότομη πττώση, η ανάπτυξη δεν θα επαναέλθει και η οικονομία θα γνωρίσει μία μακρά φάση πορείας προς το θάνατο.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους μία τυπική περίπτωση ύφεσης με βάση το σενάριο L είναι σύμφωνα με τους οικονομολόγους η χαμένη δεκαετία που γνώρισε η Ιαπωνία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990: μια αναιμική οικονομική ανάοτυξη σε συνδυασμό με αποπληθωρισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του καθηγήτη Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Διονύσης Χιόνης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Market Watch, τόνισε ότι δεν γίνεται να έχουμε ύφεση κοντά στο 10% για το 2020 και να μας λένε ότι θα έχουμε ανάοτυξη 6% το 2021».
Σύμφωνα με τον κ. Βλάδο, ακόμη και η επιστροφή έρους της κατανάλωσης στα προ πανδημίας επίπεδα, ή τα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την ζημιά που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία με εκατοντάδες λουκέτα και στρατιές ανέργων .
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στο βασικό της σενάριο προβλέπει ύφεση 7,5%, ενώ το δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση 9,4%.
Για το 2021 η ΤτΕ προβλέπει πως η ανάπτυξη θα φτάσει το 5,6%, με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης να παίζει σημαντικό ρόλο καθώς θα συνεισφέρει 1,9 μονάδα στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε προ ημερών τη πρόβλεψή του για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020, καθώς θεωρεί ότι θα διαμορφωθεί στο 9,5%, δηλαδή 0,5% μικρότερη από την αρχική του εκτίμηση. Σχετικά με το πρωτογενές έλλειμμα το 2020, το Ταμείο το τοποθετεί στο 6,75% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ την χαρακτηρίζει πλέον «επαρκή».
Όπως σημειώνει η έκθεση του Ταμείου, «τo ΑΕΠ υποχώρησε κατά 7,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, κάτι που συνιστά απότομη πτώση από την ανάπτυξη κατά 1,9% το 2019, καθώς τα περιοριστικά μέτρα είχαν βαριά αρνητική επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση και στον τουρισμό. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε σημαντικά από τον Μάρτιο και μετά, πάρα τα σημαντικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης. Το πρωτογενές έλλειμμα προβλέπεται στο 6,75% ως συνέπεια της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση».

Αργή η ανάκαμψη του εμπορίου το 2021

Θα χρειαστεί καιρός μέχρι να επανακάμψει η κατανάλωση στο εμπόριο. Ως εκ τούτου όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς η ανάπτυξη που θα σημειωθεί το 2021 θα είναι αργόσυρτη.
«Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η κατανάλωση θα επιστρέψει στα προ επίπεδα κορωνοϊού άμεσα.
Η επανάκαμψη θα είναι μακρόσυρτη και για το λόγο αυτό χρειάζεται στήριξη του εμπορικού κόσμου της χώρας », επισημαίνουν στελέχη του λιανεμπορίου.
Η αγορά είναι πολύ κοντά στο λουκέτο 100.000 επιχειρήσεων», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.  
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς οι απώλειες του εμπορίου από τον κορωνοϊό υπολογίζονται στα 10 με 12 δισ. ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο lockdown στην αγορά.
Περαιτέρω επιδείνωση όλων των δεικτών της οικονομίας καταγράφεται στο δευτερο εξάμηνο του έτους, με τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τις επιχειρήσεις να εκτιμώνται στις 105.000.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά εκείνο που έχει θορύβησει την ελληνική αγορά είναι ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος έπεσε κατά 40 μονάδες μέσα σε 6 μήνες και όλοι οι δείκτες της οικονομίας, που έχουν να κάνουν με τον κύκλο εργασιών, την απασχόληση, την ρευστότητας, τις επενδύσεις, τις παραγγελίες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2012 - 2013, στην δύσκολη περίοδο της δεκαετίας.
Αυτό σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ μας  βγάζει ότι στο δευτερο εξάμηνο του έτους θα έχουμε απώλεια 105.000 θέσεων εργασίας και φυσικά αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος 3 στις 10 επιχειρήσεις (από 1 στις 10) να βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος του έτους.
Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΒΕΕ σε έκτακτη έρευνα που πραγματοποίησε το περασμένο Ιούνιο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις κατέγραφε ότι:
8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.
2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις.
Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.
1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης