Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές για Trump και νέο πακέτο στήριξης ΗΠΑ - Άνοδος +1,8% o S&P 500, στο +1,1% ο DAX

Συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές για Trump και νέο πακέτο στήριξης ΗΠΑ - Άνοδος +1,8% o S&P 500, στο +1,1% ο DAX
Κέρδη στα χρηματιστήρια, με φόντο τον ακμαίο… Trump
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικράτησε σήμερα 5/10 στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των θετικών ενδείξεων για την ανάρρωση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump από τον κορωνοϊό και εν μέσω προσδοκιών για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα πάρει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 18:30 τοπική ώρα.
«Αισθάνομαι πραγματικά καλά!
Μη φοβάστε την Covid. Μην την αφήσετε να κυριαρχήσει στη ζωή σας.
Εξελίξαμε, υπό την κυβέρνηση Trump, κάποια πραγματικά καλά φάρμακα και γνώσεις. Νιώθω καλύτερα από ό,τι ένιωθα πριν 20 χρόνια!» έγραψε στο Twitter ο κ. Trump.

Ο Trump παραμένει απύρετος από το πρωί της Παρασκευής (2/10), οι ζωτικοί του δείκτες είναι καλοί και ηπατική και η νεφρική λειτουργία κανονικές, ενώ έλαβε και δεύτερη δόση της αγωγής με Remdesivir.
Ο Trump, 74 ετών, λαμβάνει πλέον δεξαμεθαζόνη, ένα φάρμακο της οικογένειας των κορτικοειδών που χρησιμοποιείται στα σοβαρά περιστατικά του Covid-19.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi έχουν συνεχή επικοινωνία, στην προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία.
Για πρόοδο στις συζητήσεις έκανε λόγο η Pelosi σε δηλώσεις της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Μέχρι στιγμής, το Κογρκέσο και η κυβέρνηση έχουν εγκρίνει πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας άνω των 3 τρισ. δολ. προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Ο Δημοκρατικοί έχουν προτείνει ένα πακέτο ύψους 2,2 τρισ. δολ. το οποίο απορρίπτει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι αύξησαν τη δική τους πρόταση στα 1,6 τρισ. δολ. συμπεριλαμβάνοντας και ένα εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας, ύψους 400 δολ.
Οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει επίδομα ύψους 600 δολαρίων.
Τα εμπόδια παραμένουν σημαντικά, δεδομένης και της ασθένειας του Trump, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν και πως κινείται παρασκηνιακά, σε σχέση με τη συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης.
Οι Δημοκρατικοί κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά η Pelosi δέχεται πιέσεις από μετριοπαθείς Δημοκρατικούς που αγωνίζονται για επανεκλογή και επιθυμούν συμφωνία πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 53-47, αλλά ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι δεν ενδιαφέρονται για άλλο ένα πακέτο με μεγάλες δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα χρειαστεί διμερή υποστήριξη για να περάσει.
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνάντηση της Federal Reserve την περασμένη Τετάρτη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής.
Ο δρόμος προς την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται πιο δύσκολος απ' ό,τι τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα ανάμεσα σε οικονομολόγους.
Ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί, μια ομάδα 52 οικονομολόγων υποβάθμισε την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους και το 2021.
Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι του National Association for Business Economists, υποβάθμισαν την πρόβλεψη για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε 4,9%  έναντι 6,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Για το σύνολο του έτους, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,3%.
Η χαμηλότερη ανάπτυξη θα κάνει πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς οικονομολόγους εκτιμούν ότι περίπου το 10%-20% των θέσεων εργασίας που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν θα καλυφθεί.
Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Ολοένα και περισσότερες Πολιτείες στις ΗΠΑ αναφέρουν αύξηση μολύνσεων, με 9 να κάνουν λόγο για ρεκόρ κρουσμάτων, τη στιγμή που η Νέα Υόρκη προσανατολίζεται σε λήψη περιοριστικών μέτρων σε 9 συνοικίες αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
Προβληματική όμως είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες προσανατολίζονται σε νέα μέτρα και περιορισμούς μια και καταγράφεται συνεχής αύξηση των κρουσμάτων.
Πέρα από την Αμερική και την Ευρώπη, στο «κόκκινο» παραμένουν η Λατινική Αμερική και η Ινδία ενώ πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Κίνα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, οι οποίες μάλιστα αίρουν και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα καθώς η επιδημία είναι σε ύφεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,037 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερέβησαν τα 35 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπερνούν τα 24,5 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,68% στις 28.148 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,8% στις 3.408 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,32% στις 11.332 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 28,1 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DΑΧ έκλεισε με άνοδο +1,1% στις 12.828 μονάδες
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Bristol-Myers Squibb προχωρά στην εξαγορά της MyoKardia με συμφωνία ύψους 13,1 δισ. δολαρίων ή 225 δολαρίων ανά μετοχή σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στις 5 Οκτωβρίου 2020.
Η αμερικανική εταιρεία MyoKardia ειδικεύεται σε καρδιολογικές θεραπείες και στο πειραματικό φάρμακο mavacamten, το οποίο αντιμετωπίζει μια χρόνια καρδιακή πάθηση που ονομάζεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Η Chevron Corporation ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της Noble Energy, καθώς οι μέτοχοι της τελευταίας ενέκριναν τη συμφωνία.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τους υπαλλήλους και τους μετόχους της Noble Energy στη Chevron. Τα υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία της Noble συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιο της Chevron, ενώ ο συνδυασμός τους αναμένεται να έχει ισχυρά οικονομικά οφέλη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron Michael Wirth.
Τον Ιούλιο, η Chevron υπέγραψε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Noble Energy έναντι 5 δισ. δολαρίων, σε μία συναλλαγή μετοχών, προσθέτοντας ότι θα την ολοκληρώσει το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τον ακμαίο… Trump

Με κέρδη κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αναφορές για τη βελτίωση της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump, που έχει διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, φαίνεται να καθησυχάζουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών Royal Dutch Shell, BP και Total ενισχύθηκαν +2%, με τις τιμές του αργού να αυξάνονται καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι για την κατάσταση της υγείας του Trump.
Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Unicaja σημείωσε ράλι +12% αφού επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες για πιθανή συγχώνευσή της με τη Liberbank.
Την επέκταση του δείκτη DAX στις 40 εισηγμένες, από 30 που είναι σήμερα, καθώς και την υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων προτείνει η διαχειρίστρια Deutsche Boerse, στον απόηχο του σκανδάλου της Wirecard.
Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση συμμετοχής των εταιρειών που δεν θα υποβάλλουν εγκαίρως τα τριμηνιαία οικονομικά τους στοιχεία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης προτείνεται μείωση των εταιρειών σε 50 από 60.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντικά υψηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 4,4% σε ετήσια βάση και 3,7% σε ετήσια, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο 2,4% και 2,2% αντίστοιχα.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο -1,8% σε μηνιαία βάση και στο -0,1% σε ετήσια, από -1,3% και +0,4% αντίστοιχα.
Η άνοδος του Αυγούστου οφείλεται κυρίως στο άλμα που σημείωσαν οι online παραγγελίες, κατά 12,4% σε μηνιαία βάση και 23,8% σε ετήσια.
Στο -8,3 διαμορφώθηκε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Sentix.
Είναι ελαφρώς αποδυναμωμένος από τις -8 μονάδες που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο.
Η μέτρηση που αφορά τις προσδοκίες διαμορφώθηκε στις 18,8 μονάδες τον Οκτώβριο, υποχωρώντας από τις 20,8 που ήταν έναν μήνα πριν.
Η αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μηνα, στις -32 μονάδες από -33 τον Σεπτέμβριο.
Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, «βαδίζοντας» προς την στασιμότητα.
Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία ΙHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών τον περασμένο μήνα, στις 50,4 μονάδες, από 51,9 τον Αύγουστο.
Η τελική μέτρηση είναι ελαφρώς καλύτερη από τα προκαταρκτικά στοιχεία των 50,1 μονάδων.
Με οδηγό την ισχυρή επίδοση της Γερμανίας, η συνολική μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δυόμιση ετών.
Σε αντίθεση, ο τομέας των υπηρεσιών υποχώρησε σε συρρίκνωση, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Μάιο. Ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών έφτασε στις 48,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 2,5 μονάδων από τον Αύγουστο. Η εκτίμηση έκανε λόγο για 47,6 μονάδες.
Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών, αν και οριακή. Η Ισπανία σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, με την Ιρλανδία να την ακολουθεί.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo αγοράζει το 69% της ελβετικής τράπεζας REYL & Cie, αναφέρουν οι δύο όμιλοι, σε μια συμφωνία που θα συγχωνεύσει την θυγατρική στην Ελβετία της ιταλικής τράπεζας στο private banking, με τη REYL.
Η συναλλαγή θα δημιουργήσει μια private banking εταιρεία με σχεδόν 400 υπαλλήλους και 250 εκατ. ελβετικά φράγκα (272,7 εκατ. δολάρια) σε κεφάλαια, ενώ θα διαχειρίζεται assets υψηλότερα των 18 δισ. φράγκων.
Οι όροι της συμφωνίας, η οποία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στο α΄ μισό του 2021, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση των αρχών, δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Ο κινεζικός όμιλος Alibaba συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο 9,99% στην ελβετική Dufry, δίνοντας στον ελβετικό κολοσσό των duty-free «γραμμή ζωής», τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει σφόδρα τον συγκεκριμένο κλάδο.
Η Dufry ανέφερε τη Δευτέρα ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο τη συγκέντρωση 700 εκατ. ελβετικών φράγκων (763 εκατ. δολ.), με την Alibaba να συμμετέχει.
Η Veolia Environnement SA ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά της Suez μετά από την απόκτηση της συμμετοχής της Engie στην εταιρεία διαχείρισης νερού και αποβλήτων, και ότι το δ.σ. της Suez θα πρέπει να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε δημόσια πρόταση εξαγοράς.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας, αισιοδοξία για την υγεία του Trump και νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ

Οι θετικές ενδείξεις για την πορεία της υγείας του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και οι προσδοκίες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, στηρίζουν τους δείκτες στις αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,9% στις 3.278 μονάδες.
Στην Αυστραλία το χρηματιστήριο σημείωσε άλμα +2,48%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 21 Ιουλίου.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,2% στις 23.310 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,74% στις 1.637,25 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -1,5% στις 23.800 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +1,2% στις 39.122 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης