Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cavusoglu: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν - Επίθεση στην Αρμενία

Cavusoglu: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν - Επίθεση στην Αρμενία
Πριν από μία ημέρα η Τουρκία κατηγόρησε την Αρμενία για νέα επίθεση που προκάλεσε απώλειες αμάχων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν
Να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουσή του με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglou, ο οποίος βρίσκεται εκτάκτως στο Μπακού.
Ο Cavusoglu αμφισβήτησε τη χρησιμότητα μιας κατάπαυσης του πυρός.
Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στο Μπακού πραγματοποιείται μετά την έκκληση που απηύθυναν η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, για «άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός» στο Καραμπάχ.
Οι τρεις χώρες κάλεσαν τα δύο μέρη να «δεσμευθούν από τώρα για την επανάληψη της διαδικασίας διευθέτησης» ενώ οι μάχες συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή χθες, Δευτέρα, και οι βομβαρδισμοί σε αστικές ζώνες προκαλούν φόβους για νέα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Στις δηλώσεις του, ο Cavusoglu, η χώρα του οποίου δεν παύει να δηλώνει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει το δικαίωμα να εκδιώξει τους Αρμένιους αυτονομιστές από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, απέρριψε έμμεσα την έκκληση αυτή.
«Τι θα γίνει μετά, η Αρμενία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί αμέσως από τα αζερικά εδάφη; Θα υπάρξει μια επίλυση που θα εγγυάται την αποχώρησή της;» διερωτήθηκε.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο (στην έκκληση της ομάδας του Μινσκ), συνεχίζουν να θέτουν στην ίδια βάση τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Όπως είπε ο Cavusoglu, η υιοθέτηση της ίδιας προσέγγισης απέναντι στις δύο χώρες ισοδυναμεί με «επιβράβευση της Αρμενίας» παρότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί αζερικό έδαφος με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Θα σταθούμε στο πλευρό των Αζέρων αδελφών μας, σήμερα και αύριο», διαβεβαίωσε. «Θα ήθελα να πω σε όλο τον κόσμο πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, είναι μια κατεχόμενη περιοχή που δεν μπόρεσε να απελευθερωθεί παρ΄όλες τις προηγούμενες αποφάσεις» διεθνών μεσολαβητών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης τις αρμενικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επιθεσεις εναντίον Αζέρων αμάχων. «Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης», είπε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Εκτάκτως στο Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών, M. Cavusoglu, προκειμένου να επέμβει στην ένταση που έχει κλιμακωθεί με την Αρμενία στην περιοχή του Nagorno Karabakh.
Ο Cavusoglu θα πραγματοποιήσει "μια επίσκεψη εργασίας" στη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του "για την κατάσταση στην κατεχόμενη από την Αρμενία περιφέρεια του Nagorno Karabakh", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Εξάλλου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα πως η απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας στην Άγκυρα εξαιτίας κατηγοριών ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται από αζερινές δυνάμεις στη σύγκρουση στο Nagorno Karabakh δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
"Η Τουρκία αναμένει από τον Καναδά να ακολουθήσει μια πολιτική χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά και να δράσει χωρίς να επηρεάζεται απ' αυτούς που αντιτίθενται στην Τουρκία", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
"Δεν υπάρχει καμιά εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ενώ ... ο Καναδάς δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να εξάγει όπλα σε χώρες που έχουν στρατιωτική ανάμιξη στην κρίση στην Υεμένη", προσθέτει.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι πριν από μία ημέρα η Τουρκία κατηγόρησε την Αρμενία για νέα επίθεση που προκάλεσε απώλειες αμάχων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μάλιστα στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, τη Γκάντζα.
Το Ερεβάν διαψεύδει και επαναλαμβάνει ότι εκτός από την στρατιωτική- οικονομική υποστήριξη δεν έχει επίσημα αναγνωρίσει την αυτονομία του διαφιλονικούμενου Nagorno Karabakh.
Κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 2.000 με 3.000 στρατιώτες του αντιπάλου, ενώ εκρήξεις ακούγονται και από την πόλη Μπεϊλαγκάν που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

Champagne (ΥΠΕΞ Καναδά): Σταματάμε τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία

Τη διακοπή στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 5/10/2020 ο Καναδάς καθώς και ότι θα διεξαγάγει έρευνα αν η χώρα αυτή παραδίδει καναδικό στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν.
«Με βάση το αυστηρό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών του Καναδά και υπό το φως των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ανέστειλα τις σχετικές άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί καλύτερα η κατάσταση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών François-Philippe Champagne σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι έχει διατάξει έρευνα μετά τις καταγγελίες ότι καναδική τεχνολογία χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις στο Nagorno-Karabakh.
Σύμφωνα με καναδικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση έδωσε τον Μάιο άδεια στην καναδική εταιρεία L3HarrisWescam να εξάγει συστήματα απεικόνισης και στόχευσης σε μια τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.  
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκευασμένα από την τουρκική εταιρεία Baykar, στις συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα στο Nagorno-Karabakh
Ο Καναδάς είχε διακόψει πριν από έναν χρόνο τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες. Τον Μάιο όμως οι εξαγωγές ξανάρχισαν.
«Ζητάμε να ληφθούν αμέσως μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και επαναλαμβάνουμε ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.

Spiegel: O Erdogan στρατολογεί Σύρους ισλαμιστές αντί 1.000 ευρώ τον μήνα

Σε μια αποκάλυψη βόμβα προχώρησε σήμερα Δευτέρα 5 Οκτωβρίου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel για την Τουρκία και τον πρόεδρό της Recep Tayyip Erdogan.
Όπως αναφέρεται σχετικώς, Σύροι ισλαμιστές, αντί αντιτίμου 1.000 ευρώ τον μήνα, στρατολογούνται και στέλνονται στην Αρμενία για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων.
Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει παρέμβει ενεργά στη σύγκρουση στον Καύκασο, ωστόσο το SPIEGEL υποστηρίζει ότι έχει στείλει τουλάχιστον 1.000 Σύρους μισθοφόρους και αεροσκάφη στην περιοχή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, Σύροι μιλούν και λένε ότι στρατολογούνται στη Βόρεια Συρία.
«Η φωνή του ακούγεται εύθραυστη, σχεδόν πανικοβλημένη.
"Ήμουν σε ένα καταφύγιο ακριβώς στο Nagorno Karabakh" λέει ο Ibrahim, Σύρος, 24 ετών, στο Spiegel.
"Τα αρμενικά μαχητικά αεροσκάφη μάς χτύπησαν σκληρά.
Έχουμε χάσει τόσους πολλούς άντρες που δεν μπορώ να τους μετρήσω πια.
Ελπίζω απλώς να φύγω από εδώ"».
Μέχρι πρόσφατα ο Ibrahim αγωνιζόταν για την ταξιαρχία Σουλτάνου Murat, μια υποομάδα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), εναντίον του προέδρου της Συρίας Al Assad.
Τώρα, ωστόσο, υπηρετεί τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, τον τελευταίο σύμμαχο της FSA, σε ένα εντελώς διαφορετικό μέτωπο:
στη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Nagorno Karabakh.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ντοκουμέντο, οι Σύροι ισλαμιστές στρατολογούνται στη Βόρεια Συρία.
Από εκεί μεταφέρονται στην πόλη Γκαζιαντέπ και ακολούθως στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη, όπου με αεροπλάνο πηγαίνουν στο Αζερμπαϊτζάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης