Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ισχυροποιούνται εκ νέου στην Ευρώπη τα εθνικιστικά κινήματα – Με 40% στην Ιταλία, τρίτο κόμμα στην Ισπανία… και οι ειδικές περιπτώσεις

Ισχυροποιούνται εκ νέου στην Ευρώπη τα εθνικιστικά κινήματα – Με 40% στην Ιταλία, τρίτο κόμμα στην Ισπανία… και οι ειδικές περιπτώσεις
Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι το εθνικιστικό κίνημα στην Ευρώπη αποτελεί μια ισχυρή πολιτική εναλλακτική λύση που δεν κυριάρχησε με αφορμή μόνο το μεταναστευτικό αλλά και την πολιτική και οικονομική πορεία της ευρωζώνης
Τα εθνικιστικά κινήματα στην Ευρώπη ισχυροποιούνται, κόντρα στον διεθνισμό της Αριστεράς και απέναντι στην διεισδυτικότητα της Δεξιάς στις θέσεις των εθνικιστών.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν κυβερνούν τα κεντροαριστερά κόμματα τα εθνικιστικά κινήματα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάδειξης και ισχυροποίησης.
Αντιθέτως όταν κυβερνούν κεντροδεξιά κόμματα που ενίοτε χρησιμοποιούν παρόμοια ρητορική με τα εθνικιστικά κόμματα, καταγράφεται αποδυνάμωση των εθνικιστικών κινημάτων.
Υπάρχει μια σύγχυση στην ανάλυση περί ακροδεξιάς και εθνικισμού.
Ακροδεξιός = εθνικιστής η προσέγγιση αυτή κατ΄ ουσία δεν είναι λάθος.
Λάθος είναι το εθνικιστής = ακροδεξιός, καθώς εθνικιστής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε πολίτης που έχει πατριωτικές ιδέες και συμμερίζεται τα εθνικά ιδανικά.
Στην Ευρώπη το εθνικιστικό κίνημα ενισχύεται εκ νέου όπως δείχνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Ιταλία: Οι εθνικιστές λαμβάνουν 41%

Στην Ιταλία, όλοι είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα εστιάζουν στην πτώση που έχει καταγράψει η Lega και ο Salvini που ωστόσο συνεχίζουν να είναι πρώτο κόμμα.
Η Lega λαμβάνει 25% από 32% που ελάμβανε π.χ. το 2019 ωστόσο οι εθνικιστικές ψήφοι δεν πήγαν σε κανένα άλλο σχηματισμό πλην των Αδελφών (FdI) για την Ιταλία της Meloni η οποία έχει σχεδόν ταυτόσημες απόψεις με την Lega.
Να σημειωθεί ότι Salvini και Meloni μαζί λαμβάνουν 41% με 42% και βρίσκονται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο συναποτελούν τους εθνικιστές της Ιταλίας.
Να σημειωθεί ότι το FdI εμφανίζει ποσοστά, έχοντας ξεπεράσει το Κίνημα 5 Αστέρων και καταλαμβάνει την 3η θέση δημοσκοπικά στην Ιταλία.
Τα αριστερά κόμματα στην Ιταλία έχουν απονευρωθεί, οι σοσιαλιστές βρίσκονται στο 21%, το Κίνημα 5 Αστέρων 15% και η Forza Italia στο 6%.
Οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Ιταλία καταλαμβάνουν το 41% των ιταλών ψηφοφόρων και αποτελούν το ισχυρότερο πολιτικό group
Image
Ισπανία – Το εθνικιστικό κόμμα Vox είναι τρίτο κόμμα

Το εντυπωσιακό στην Ισπανία είναι ότι το εθνικιστικό κίνημα που εκπροσωπείται από το Vox είναι το μόνο κόμμα που συνεχώς αυξάνει τις δυνάμεις του και την επιρροή του στην ισπανικό λαό.
Π.χ. με βάση τα τελευταία ευρήματα οι σοσιαλιστές καταλαμβάνουν ποσοστά 27-28% και το Λαικό Κόμμα 21-24%.
Όμως το εθνικιστικό κόμμα Vox έχει αναρριχηθεί στο 15% ενώ άλλες δημοσκοπήσεις το δείχνουν στο 18%.
Απέναντι στην κεντροαριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία, το εθνικιστικό κίνημα αναδύεται.
Image
Το εθνικιστικό Fidesz αποτελεί το 50% του λαού της Ουγγαρίας

Το εθνικιστικό Fidesz του Obran είναι το πανίσχυρο κόμμα της Ουγγαρίας που καταλαμβάνει ποσοστά 50% στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις εκλογές.
Στην Ουγγαρία η διακυβέρνηση ασκείται με τον πλέον ορθό τρόπο, η δημοκρατία κυριαρχεί και σε αντίθεση με την προπαγάνδα της αριστεράς, ένα εθνικιστικό κόμμα μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ εθνικισμού και άλλων πολιτικών τάσεων.
Image
Γαλλία: Ξανά πρώτη η LePen με 24% ακολουθεί ο Macron με 23%

Η Γαλλία είναι μια ειδική περίπτωση καθώς η Le Pen του εθνικιστικού κινήματος σταθερά κρατάει τις δυνάμεις της απέναντι στον Macron που η αποδοχή της κοινωνίας μετριάζεται.
Για τις προεδρικές εκλογές η Le Pen προηγείται στα περισσότερα πολιτικά σενάρια με βάση τον προτεινόμενο Πρόεδρο και ακολουθεί ο Macron.
Βέβαια παραδοσιακά τα πολιτικά κόμματα στην Γαλλία όταν θα φθάσει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων θα ταχθούν πάλι ξανά κατά της Le Pen που ωστόσο ως πολιτικός φοράς βρίσκεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης δημοσκοπικά.
Image
Πορτογαλία: Τέταρτο κόμμα το εθνικιστικό Cheqa

Με σοσιαλιστική κυβέρνηση με ποσοστά 37% που αντέχει στην Πορτογαλία και σταθεροποιημένη την κεντροδεξιά στο 27% και την αριστερά σε φθίνουσα πορεία… το εθνικιστικό Cheqa έχει εκτιναχθεί στο 7% εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις του.
Image
Αυστρία: Το κεντροδεξιό OVP απορροφά μέρος της δύναμης του εθνικιστικού FPO

Εδώ και καιρό έχει αναλυθεί ότι ο Καγκελάριος της Αυστρίας Kurz έχοντας χρησιμοποιήσει εθνικιστική ρητορική έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τα ποσοστά του κόμματος του OVP και να αποδυναμώσει το εθνικιστικό κίνημα FPO.
Να σημειωθεί ότι το OVP βρίσκεται στο 41% έναντι 11% του FPO από 16% που εμφάνιζε το προηγούμενο διάστημα.

Σουηδία: Δεύτερο κόμμα το εθνικιστικό κίνημα

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της ανόδου του εθνικισμού παρατηρείται στην Σουηδία μια χώρα με κεντροαριστερή παράδοση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το εθνικιστικό κίνημα έχει φθάσει στο 20% και πλέον είναι δεύτερο κόμμα στην Σουηδία, αποτελεί εντυπωσιακή εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες των σκανδιναβικών χωρών.

Ολλανδία: Δεύτερο κόμμα το PVV οι εθνικιστές

Στην Ολλανδία απέναντι στο κόμμα του Rutte που είναι κεντρώο – φιλελεύθερο βρίσκεται το εθνικιστικό κίνημα της Ολλανδίας το PVV με ποσοστά 15% έναντι 22% του κόμματος του Rutte.
Image
Συμπέρασμα

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και πολλά άλλα παραδείγματα που τα εθνικιστικά κινήματα ανακάμπτουν ή είναι στάσιμα ή μειώνουν τις δυνάμεις τους με βάση το ποιος κυβερνάει.
Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι το εθνικιστικό κίνημα στην Ευρώπη αποτελεί μια ισχυρή πολιτική εναλλακτική λύση που δεν κυριάρχησε με αφορμή μόνο το μεταναστευτικό αλλά και την πολιτική και οικονομική πορεία της ευρωζώνης.
Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ θα αναλυθεί γιατί σε ορισμένες χώρες το εθνικιστικό κίνημα δέχθηκε τόσο ισχυρή κριτική από τα άλλα κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης