Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Την ελληνική γλώσσα ταξιδεύει στον κόσμο, η ψηφιακής πλατφόρμας www.staellinika.com

Την ελληνική γλώσσα ταξιδεύει στον κόσμο, η ψηφιακής πλατφόρμας www.staellinika.com
Από σήμερα, οι χρήστες της πλατφόρμας www.staellinika.com, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλήρη έκδοση της εφαρμογής, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας
Tην επίσημη κυκλοφορία της πλήρους έκδοσης της πλατφόρμας www.staellinika.com, ανακοίνωσαν σήμερα η γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» στο πανεπιστήμιο Simon Fraser (Simon Fraser University) στο Βανκούβερ.
Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης και διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Από σήμερα, οι χρήστες της πλατφόρμας www.staellinika.com, χιλιάδες ελληνόπουλα ανά τον κόσμο, καθώς και παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων που μαθαίνουν ελληνικά, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλήρη έκδοση της εφαρμογής, με πρόσθετο περιεχόμενο και μαθήματα στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Ειδικότερα, οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές θα αξιοποιήσουν νέες ενότητες μαθημάτων πάνω στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, που απευθύνονται σε μαθητές διαφόρων ηλικιακών ομάδων.
Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν Ελληνικά για αρχάριους (ηλικίες 4+, 6+, 9+ και 13+) Ιστορία και Ελληνική Μυθολογία.
Οι εφαρμογές είναι πλέον διαθέσιμες για iOS και Android κινητές συσκευές (τηλέφωνα και tablets).
Σημειώνεται ότι στην πιλοτική της εφαρμογή, τους προηγούμενους μήνες, συγκέντρωσε 13.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 110 κράτη, σύμφωνα με ενημέρωση της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού.
Προστίθεται ότι τον Μάιο του 2020, η πλατφόρμα διατέθηκε πιλοτικά σε επιλεγμένα σχολεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και σε συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ΙΣΝ στο πανεπιστήμιο Simon Fraser.
Στη σημασία της λειτουργίας της πλατφόρμας για τον Ελληνισμό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.
«Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που ενώνουν τον οικουμενικό ελληνισμό και μέσα από την πλατφόρμα www.staellinika.com μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στη διατήρηση, τη διάδοση και την προώθησή της» δήλωσε ο κ. Βλάσης και προσέθεσε: «Η δημιουργική συνεργασία της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών με το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Simon Fraser University, Stavros Niarchos Foundation-Centre for Hellenic Studies, Vancouver Canada και φυσικά η γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μάς οδήγησαν στη λειτουργία της πλήρους έκδοσης της εφαρμογής, που ήδη από την πιλοτική της λειτουργία έχει αγαπηθεί κι αγκαλιαστεί από τους απανταχού Έλληνες με 13.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 110 κράτη».
Περαιτέρω ο υφυπουργός επισήμανε πως «στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι τα παιδιά και οι νέοι της ομογένειας έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν από τον υπολογιστή του σπιτιού τους, από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους στον υπέροχο κόσμο της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού».
Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ανέφερε ότι «η πλατφόρμα "StaEllinika" είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που υποστηρίζει την προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας ευρύτερα και στα σχολεία της ομογένειας» και επισήμανε πως αποτελεί σημαντικό σταθμό για τις δράσεις, με σκοπό τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ανακοινώνοντας την πλήρη έκδοση της πλατφόρμας StaEllinika, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, αναφέρθηκε στην «τεράστια απήχηση που έχει ήδη σημειώσει η πλατφόρμα».
Επίσης, τόνισε ότι «η πλήρης έκδοση που κυκλοφορεί σήμερα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας πολύ σημαντικής και καινοτόμας προσπάθειας, που υλοποιήθηκε χάρη στη συνέργεια της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser με τη γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού».
Πρόκειται, όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης, για το χειροπιαστό αποτέλεσμα της ελληνικής επιστημονικής πρωτοβουλίας και της ασίγαστης δίψας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την εμπέδωση του ελληνικού πολιτισμού.
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η πλατφόρμα θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέες ενότητες και εφαρμογές και ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, που θα απευθύνονται στους απανταχού Έλληνες και φιλέλληνες του κόσμου.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ΙΣΝ στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU), Δρ Δημήτρης Κράλλης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σημείωσε ότι η ομάδα του New Media Lab στο SFU και οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αισθάνονται ευγνώμονες για την ευκαιρία που τους έδωσε η γενναιοδωρία του ΙΣΝ, ώστε να ξεκινήσουμε ένα ευχάριστο, δημιουργικό ταξίδι.
«Με τη βοήθεια του ιδρύματος καταφέραμε να συνδυάσουμε την καναδική και την ελληνική τεχνογνωσία σε τρόπους που γεφυρώνουν τις ηπείρους, δημιουργώντας μια ομάδα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία της οποίας καθιστούν την πλατφόρμα StaEllinika ένα εργαλείο ιδανικό για μάθηση σε αυτό το πρώτο μισό του 21ου αιώνα» ανέφερε ο κ. Κράλλης, δήλωσε πως είναι περήφανοι «που μπορούμε να υπηρετούμε τις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, τόσο σε συνθήκες κοινωνικής απόσταση όσο και σε μια επερχόμενη εποχή, που θα πρέπει να είναι πιο φωτεινή και πιο αισιόδοξη» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε το StaEllinika ως απαύγασμα της δημιουργικότητας και της γενναιοδωρίας ενός παγκόσμιου Ελληνισμού που λειτουργεί διασυνοριακά στην υπηρεσία τόσο των Ελλήνων όσο και των φίλων μας σε όλο τον κόσμο».

Γενικές πληροφορίες- Ιστορικό
Η διαδικτυακή πλατφόρμα και σειρά εφαρμογών StaEllinika επιδιώκει να παρέχει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έως νεαρούς ενήλικες ένα καινοτόμο και ελκυστικό προϊόν, που έχει σχεδιαστεί για να επανασυνδέει τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο με τη γλώσσα και τον πολιτισμό της κληρονομιάς τους, επισημαίνει η γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού.
Η σημερινή πλήρης έκδοση επιτυγχάνει τον στόχο αυτόν, όπως σημειώνει, με την έναρξη ενός πλήρους προγράμματος σπουδών για αρχάριους μαθητές στα σχολεία, αλλά και για όσους μαθαίνουν από το σπίτι.
Η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αυτόνομο πρόγραμμα, για να βοηθήσει τη δουλειά που συντελείται στα σχολεία, είτε για να συμπληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών.
Η πλατφόρμα StaEllinika, ανταποκρινόμενη πλήρως στις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία στο παραδοσιακό σύστημα μάθησης για τους νέους σε όλον τον κόσμο, συνεχίζει και σε αυτή τη φάση να διευκολύνει την εξ αποστάσεως μάθηση με προνόμια προσβασιμότητας και καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Επισημαίνεται ακόμα, ότι βασίζεται στις αρχές της μικρομάθησης και του παιχνιδιού για τη διευκόλυνση της διαδικτυακής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία, άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και στο σπίτι.
Οι χρήστες εκτίθενται σε λειτουργίες βιντεοπαιχνιδιών όπως βαθμολογία, πόντους, επιτεύγματα, ικανότητες και ανταμοιβές σε σύντομες περιόδους, ώστε να τροφοδοτείται η επιθυμία για συνεχή μάθηση.
Τέλος, γνωστοποιείται ότι «μια εξαίρετη διεπιστημονική ομάδα προγραμματιστών, εμψυχωτών και εκπαιδευτικών, που συντονίζεται από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του ΙΣΝ, εργάζεται εδώ και ένα μεγάλο διάστημα για να αναπτύξει τη διαδικτυακή πλατφόρμα και σουίτα εφαρμογών που είναι τώρα διαθέσιμες στη Διασπορά.
Η ομάδα αυτή συνεχίζει και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαρκή επικαιροποίηση της πλατφόρμας StaEllinika».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης