Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Χάθηκε το 1/3 των τουριστικών εσόδων λόγω κορωνοϊού

Αυστρία: Χάθηκε το 1/3 των τουριστικών εσόδων λόγω κορωνοϊού
Tα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων μεταξύ Μαΐου - Αυγούστου 2020 έχουν μειωθεί ονομαστικά κατά 31,7% στα 7,22 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία
Μεγάλες ήταν οι ζημίες που υπέστη ο τουρισμός στην Αυστρία και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (2020), με τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020 να έχουν μειωθεί ονομαστικά κατά 31,7% στα 7,22 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι (2019), σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμηση του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών που δημοσιεύτηκε στις 6 οκτωβρίου 2020.
Κατά τη θερινή περίοδο του 2020 υπήρχαν 43,2% λιγότερες αφίξεις και 33% λιγότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2019.
Σε σύγκριση με τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020 που οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 73,7% και οι διανυκτερεύσεις κατά 70%, η πτώση στη διάρκεια της κύριας θερινής περιόδου ήταν σημαντικά χαμηλότερη και μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2020 οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 23% και οι διανυκτερεύσεις κατά 14%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι (2019).
Σε σύγκριση με το 2019, η στάθμιση των χωρών προέλευσης άλλαξε αισθητά και, ενώ την προηγούμενη χρονιά το 70,1% των διανυκτερεύσεων σε όλη την Αυστρία από το Μάιο έως τον Αύγουστο (2019) ήταν από διεθνείς επισκέπτες, το ποσοστό αυτό ήταν 10 μονάδες χαμηλότερο το 2020.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τουρισμού του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, τον οικονομολόγο Olivier Fritz, μία "σοβαρή πρόβλεψη" για την επόμενη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος 2020 έως Απρίλιος 2021) "δεν είναι δυνατή λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων", και σε ένα απόλυτο χειρότερο σενάριο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων θα μπορούσε να μειωθεί έως και 50% σε σύγκριση με τη χειμερινή περίοδο 2019/20.
Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, με μία σταθεροποίηση ή μείωση του αριθμού των μολύνσεων από κορονοϊό και την άρση όλων των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων, θα μπορούσε να επιτευχθεί το επίπεδο της χειμερινής περιόδου 2019/20, που είχε διακοπεί τον Μάρτιο του 2020.
"Προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων στην Αυστρία",
αναφέρει ο Fritz σημειώνοντας ότι επιπλέον, για τον χειμερινό τουρισμό στις 'Αλπεις θα πρέπει να αναπτυχθούν αξιόπιστα σχέδια για την πρόληψη και για τη λήψη μέτρων κατά την πολύ πιθανή εμφάνιση περιπτώσεων λοίμωξης.
Σε σχέση με τις απώλειες εσόδων στον τουρισμό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, οι μεγαλύτερες καταγράφονται στη Βιέννη, συγκεκριμένα κατά 81,1%, και οι χαμηλότερες στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, κατά 13,7%, με τα ομόσπονδα κρατίδια που είχαν εγχώριους τουρίστες να έχουν υποστεί τις μικρότερες συνέπειες από την κρίση.
Λόγω της πανδημίας, οι Αυστριακοί ταξίδεψαν σαφώς πολύ πιο συχνά στη χώρα τους φέτος από ό, τι το 2019, και όπως αναφέρουν οι τρέχουσες εκτιμήσεις, σχετικά μικρή μείωση των εσόδων από τον τουρισμό είχαν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο τα κρατίδια της Στυρίας (μείον 17,4%) και Μπούργκενλαντ (μείον 18,4%).
Η πτώση των εσόδων στα κρατίδια Τιρόλο και Φόραρλμπεργκ ανήλθε σε μόνον "περίπου το ένα τέταρτο, παρά την έντονη εξάρτηση τους από τουρίστες από ξένες χώρες προέλευσης (το ποσοστό τους στις διανυκτερεύσεις παραμένει στο 85,8% και 84,0% αντίστοιχα), αναφέρει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στην τρέχουσα ανάλυσή του.
Στα κρατίδια της Κάτω και της 'Ανω Αυστρίας, ο αριθμός ξένων και εγχώριων επισκεπτών περιορίστηκε σημαντικά και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 39,2% και 31,3% αντίστοιχα, ενώ, στο Σάλτσμπουργκ κατέρρευσαν οι διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών αλλά εκείνες από εσωτερικούς επισκέπτες παρέμειναν σταθερές, ωστόσο το Σάλτσμπουργκ σημείωσε μείωση του τουριστικού εισοδήματος κατά περίπου ένα τρίτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης