Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

DGComp: Κρατική βοήθεια η πρόταση της ΤτΕ - Η κυβέρνηση δεν συναινεί στην χρήση του buffer των 25 δισ – Κίνδυνος για ενεργοποίηση bail in

DGComp: Κρατική βοήθεια η πρόταση της ΤτΕ - Η κυβέρνηση δεν συναινεί στην χρήση του buffer των 25 δισ – Κίνδυνος για ενεργοποίηση bail in
Η ΤτΕ προτείνει δηλαδή να υποστεί ζημία εσκεμμένα το ελληνικό δημόσιο για να ευνοήσει τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών - Προφανώς και μια τέτοια πρόταση αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η DGComp κρίνει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank ότι εμπίπτει στην κρατική βοήθεια δηλαδή θεωρείται state aid.
Πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι «περιμένουμε την τελική πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια.
Εάν απαιτηθούν κεφάλαια και τα κεφάλαια αυτά τα εισφέρει το ελληνικό δημόσιο τότε το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο, κρατικά κεφάλαια σημαίνει κρατική βοήθεια.
Οι διαδικασίες περί κρατικής βοήθειας δεν έχουν αλλάξει και είναι απίθανο να αλλάξουν ακόμη και στην εποχή του κορωνοιού.
Η κρατική βοήθεια ενεργοποιεί την νομοθεσία περί BRRD ή bank recovery and resolution directive που ήταν ντιρεκτίβα το 2014 αλλά έχει γίνει εθνική νομοθεσία σε πολλά κράτη και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Στην περίπτωση αυτή όταν κρίνεται μια κεφαλαιακή ενίσχυση, κρατική βοήθεια ή state aid τότε αυτομάτως ενεργοποιείται η BRRD που περιλαμβάνει το bail in.
Το bail in πρώτα φέρνει προ των ευθυνών τους μετόχους, ακολουθούν οι ομολογιούχοι και καταλήγει στους καταθέτες.
Δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγές σε μια ευρωπαϊκή νόρμα».

Τι προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος;

Η τράπεζα της Ελλάδος προτείνει κάτι απλό.
Για τα 40-45 δισεκ. που δυνητικά μπορεί να μεταφερθούν στην bad bank να καλυφθεί η ζημία από το κράτος μέσω του κεφαλαιακού μαξιλαριού.
Με βάση υφιστάμενες παραδοχές θα απαιτηθούν περίπου 8 δισεκ. ευρώ κεφάλαια να εισφέρει το ελληνικό δημόσιο από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 25 δισεκ. ευρώ.
Ενώ η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα που δεν επαρκούν λόγω κορωνοιού…
Ενώ η Ελλάδα διαθέτει 25 δισεκ. τα οποία έχουν προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση του χρέους
Ενώ η Ελλάδα έχει έως σήμερα δανειστεί 45 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες από τα μνημόνια και τα οποία αποδίδουν βάση των μετοχών του κράτους στις τράπεζες 1,1 δισεκ.
Ενώ υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το 2021 με τις εκτιμήσεις για 7,5% ή 5,5% αύξηση του ΑΕΠ να θεωρούνται τουλάχιστον υπερφίαλες
Ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών και τους χρέους που θεωρείται μη βιώσιμο κάτω από οποιεσδήποτε παραδοχές….
…η ΤτΕ προτείνει 8 δισεκ. των ελλήνων φορολογουμένων να δοθούν στην bad bank ώστε να καλύψουν τις ζημίες από την ανεπάρκεια των προβλέψεων των τραπεζών.

Με βάση πληροφορίες, ούτε η κυβέρνηση είναι θετική να χρηματοδοτήσει την bad bank με 8 ή 9 δισεκ. ευρώ όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί θα ήταν λάθος μήνυμα στην κοινωνία.
Την ίδια στιγμή μόνο η υπόνοια ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in θα αποτελεί καταστροφική εξέλιξη για τις μετοχές των τραπεζών.

Συμπέρασμα

Η πρόταση της ΤτΕ ουσιαστικά στηρίζεται στην εξής παραδοχή.
Το ελληνικό κράτος να πληρώσει την ζημία έως 8 δισεκ. και ταυτόχρονα το κράτος να χάσει το δικαίωμα που έχει μέσω της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης να αυξήσει τις μετοχές του στις ελληνικές τράπεζες, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Η ΤτΕ προτείνει δηλαδή να υποστεί ζημία εσκεμμένα το ελληνικό δημόσιο για να ευνοήσει τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών.
Προφανώς και μια τέτοια πρόταση αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης