Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον κλοιό της πανδημίας ο πλανήτης – Trump: Μην φοβάστε τον ιό – Στα 1,046 εκατ. οι νεκροί, στα 35,6 εκατ. τα κρούσματα

Στον κλοιό της πανδημίας ο πλανήτης – Trump: Μην φοβάστε τον ιό – Στα 1,046 εκατ. οι νεκροί, στα 35,6 εκατ. τα κρούσματα
Περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, μόνο τέσσερα κράτη κάτω από το όριο συναγερμού - Τι ισχύει σε κάθε κράτος
Με αμείωτη ταχύτητα και ένταση εξαπλώνεται παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία «χτυπά» ιδιαίτερα την αμερικανική ήπειρο, την Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα την Ινδία.
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Donald Trump όχι μόνο έλαβε εξιτήριο από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή 2/10 όταν και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, δηλώνοντας ότι νιώθει καλύτερα από ότι πριν από 20 χρόνια, αλλά παράλληλα προέτρεψε τους Αμερικάνους πολίτες να μην φοβούνται τον ιό και να βγουν κανονικά έξω.
Βέβαια η προτροπή του Trump δεν φαίνεται να έχει και τόσο μεγάλη απήχηση όχι μόνο γιατί προφανώς ο ίδιος είχε πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή και φάρμακα που οι υπόλοιποι Αμερικάνοι δεν έχουν, αλλά και γιατί οι ΗΠΑ μετρούν ήδη περισσότερους από 210.000 νεκρούς και ενώ πανεπιστημιακές μελέτες κάνουν λόγο για 2.900 νεκρούς ημερησίως έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, όπου η μια κυβέρνηση μετά την άλλη αποφασίζουν περιοριστικά μέτρα μια και μόλις 4 κράτη είναι κάτω από το όριο συναγερμού (Γερμανία, Φινλανδία, Κύπρος και Νορβηγία).
Συγκεκριμένα, το Παρίσι έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, στην Ιρλανδία υπάρχουν σκέψεις για επιβολή περιοριστικών μέτρων, η Σκωτία εξετάζει το σενάριο να επιβάλλει μίνι lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή 9/10, η Τσεχία έχει μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ περαιτέρω περιορισμούς έχει επιβάλλει ακόμα και η Ισλανδία.
Και μπορεί όλα αυτά τα μέτρα να είναι απαραίτητα έως και επιβεβλημμένα, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι 6 στους 10 Ευρωπαίους έχουν κουραστεί με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες μετρούν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους ενώ πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση σε Κίνα και Αυστραλία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,046 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερέβησαν τα 35,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, προσεγγίζουν τα 24,7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 35.638.016 και οι θάνατοι σε 1.046.392
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.488.372 και σε νεκρούς με 210.637
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 146.675 και τρίτη σε κρούσματα με 4.927.235
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 103.569 και τέταρτο το Μεξικό με 81.877
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.459 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.225.889 – Στους 21.475 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 862.158 και έκτο το Περού με 828.169
- Έβδομη η Ισπανία με 813.412, όγδοη η Αργεντινή με 809.728 και ένατο το Μεξικό με 789.780
- Δέκατη η Νότια Αφρική με 682.215
Image

Έξαρση κρουσμάτων, πάνω από 210 χιλ. οι νεκροί στις ΗΠΑ – Κόντρα Trump – Biden

Πάνω από 210.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού μετρούν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που ο πρόεδρος Donald Trump, αφού πήρε εξιτήριο από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύθηκε για τρεις ημέρες μια και διαγνώστηκε θετικός στον ιό, καλεί τους Αμερικάνους πολίτες να μην φοβούνται τον κορωνοϊό και να βγουν και πάλι έξω.
Έκκληση πάντως που δεν μπορεί να έχει και μεγάλη απήχηση στην αμερικανική κοινή γνώμη, καθώς είναι προφανές πως ο Trump είχε πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή και σχήματα που μάλλον δεν έχει κανείς άλλος άνθρωπος στον πλανήτη.
Χαρακτηριστική πάντως ήταν και η οργισμένη απάντηση του πολιτικού του αντιπάλου και υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden, ο οποίος κάλεσε τον Trump «να πάει να τα πει αυτά στις 210.000 οικογένειες Αμερικάνων που έχουν νεκρό από κορωνοϊό.
«Ελπίζω κανένας να μην νομίσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» τόνισε ο Biden, ο οποίος σημείωσε ότι ήλπιζε πως ο Trump αφού «πέρασε αυτό που πέρασε», θα έστελνε το σωστό μήνυμα στους Αμερικανούς, ότι δηλαδή «οι μάσκες είναι σημαντικές» και πρέπει να τηρείται ο κανόνας της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.
Μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό και τις πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι πραγματικά εφιαλτικές.
Το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 η επιδημία θα μπορούσε να σκοτώνει περισσότερους από 2.900 Αμερικάνους την ημέρα.
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, με το σύνολο των μολύνσεων να προσεγγίζουν τα 7,5 εκατομμύρια.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo συμφώνησε με το σχέδιο του δημάρχου Bill de Blasio να κλείσουν από χθες 6/10 τα σχολεία σε 9 συνοικίες που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα, ανάμεσα τους το Μπρούκλιν και το Κουίνς, αλλά εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να κλείσουν και οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.
Image
Στο έλεος του β’ κύματος η Ευρώπη – Μόνο 4 κράτη κάτω από το όριο συναγερμού

Στο έλεος του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, τη στιγμή που μόλις 4 κράτη βρίσκονται κάτω από το όριο του συναγερμού.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανέφερε ότι μόλις τέσσερις χώρες αναφέρουν αριθμούς χαμηλότερους από το όριο των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα κατά μέσο όρο σε εβδομαδιαία βάση.
Όπως αναφέρει, αριθμοί πάνω από αυτό το όριο, σηματοδοτεί ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
Σημειώνεται ότι μόνο η Γερμανία, η Φινλανδία, η Κύπρος και η Νορβηγία είναι τα κράτη που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό.
Ενδεικτικό είναι το Παρίσι που έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό, έχει αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά τα μπαρ, η Ιρλανδία τίθεται στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και περιοριστικών μέτρων, η Ισλανδία μελετά και αυτή να επιβάλλει νέους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων, η Τσεχία εισέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κεντρικές περιοχές στο Βερολίνο θεωρούνται επικίνδυνες ενώ η Σκωτία σχεδιάζει να επιβάλλει ένα μίνι lockdown αρχής γενομένης από την Παρασκευή 9/10.
Image
Ενδεικτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί:

Γαλλία: Όλα τα μπαρ στο Παρίσι θα είναι κλειστά από χθες 6/10 και για δύο εβδομάδες.
Αλλά τα εστιατόρια και τα μπαρ που σερβίρουν φαγητό θα παραμείνουν ανοιχτά όμως θα λειτουργούν μέχρι τις 22:00, με νέα μέτρα ασφαλείας και με καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας των πελατών τους.
Η περιφέρεια του Παρισιού κηρύχθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων στο Παρίσι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 50% σε πληρότητα, ενώ θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην τηλεργασία.
Σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια οι συναθροίσεις περιορίζονται στα δέκα άτομα, ενώ απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις, τα φοιτητικά πάρτι και άλλες οργανωμένες εκδηλώσεις σε ενοικιαζόμενους χώρους.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, ενώ ειδικά στο Παρίσι και στις γύρω περιοχές η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους για όλους άνω των 11 ετών.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους περισσότερους χώρους εργασίας.
 
Βρετανία: Είναι πιθανό να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα, σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων.
Τα νέα αυτά μέτρα πιθανόν να περιλαμβάνουν το κλείσιμο των παμπ, αλλά και την απαγόρευση των κοινωνικών συναναθροίσεων εκτός νοικοκυριών.
Ήδη η Σκωτία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μίνι lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή 7/10
 
Ισπανία: Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από το νέο lockdown που έχει επιβληθεί στη Μαδρίτη και σε εννέα γειτονικές πόλεις.
Οι πολίτες επιτρέπεται να φεύγουν από την περιοχή όπου κατοικούν μόνο για να εργαστούν, για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή για ιατρικούς σκοπούς.
Οι κοινωνικές επαφές τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους περιορίζονται στα έξι άτομα.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 22:00 και μαζί με τα εμπορικά καταστήματα έχουν περιορίσει τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών στον χώρο τους.
 
Ιρλανδία: Στην πρωτεύουσα Δουβλίνο, έχει απαγορευτεί από τις 19 Σεπτεμβρίου και για τρεις εβδομάδες να χρησιμοποιούνται οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης.
Οι κοινωνικές συναναστροφές, τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού, περιορίζονται σε έξι άτομα που να προέρχονται από τρία διαφορετικά νοικοκυριά το μέγιστο.
Οι εξωτερικές συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 15 άτομα.
Οι άνω των 70 ετών καλούνται, κατά το δυνατόν, να παρεμένουν στα σπίτια τους και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν από τα σπίτια τους.
Επίσης έχουν επιβληθεί κάποια κατά τόπους lockdowns.
Πάντως, η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων δημόσιας υγείας συμβουλεύει την κυβέρνηση να κινηθεί προς την επιβολή του υψηλότερου επιπέδου περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας με πλήρες lockown.
 
Ολλανδία: Οι αρχές επέβαλαν από τις 29 Σεπτεμβρίου νέα περιοριστικά μέτρα μετά την αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.
Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις και τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 22:00 .
Οι επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν τα στοιχεία επικοινωνίας των πελατών τους και ενθαρρύνεται η τηλεργασία. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε σπίτια δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία άτομα, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται χωρίς θεατές.
 
Γερμανία: Η ισχύουσα απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων στη χώρα, όπως τα φεστιβάλ, οι αθλητικές διοργανώσεις με θεατές και οι συναυλίες, παρατάθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα και οι ιδιωτικές σε 25.
Όσοι δεν δίνουν τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σε εστιατόρια και μπαρ θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
 
Ιταλία: Οι ντισκοτέκ και τα κλαμπ έχουν κλείσει.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τις 18:00 ως τις 06:00 σε όλους τους δημόσιους χώρους όπου δεν είναι δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά άνω των έξι ετών όταν βρίσκονται μέσα στους χώρους του σχολείου.
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι πιθανόν να επιβάλει νέα μέτρα εντός της εβδομάδας καθώς ειδικά στον νότο παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Τα μέτρα αυτά πιθανόν να περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα και νέους περιορισμούς στον επιτρεπόμενο αριθμό των παρισταμένων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
 
Δανία: Ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που άνοιξε ξανά τα σχολεία τον Απρίλιο.
Ωστόσο, στο τέλος Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία.
Η κυβέρνηση απάντησε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στην Κοπεγχάγη και στις γύρω περιοχές, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κλαμπ κλείνουν στις 22:00.
Τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις όπως οι γάμοι πρέπει να ολοκληρώνονται την ίδια ώρα και η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
 
Βέλγιο: Στις Βρυξέλλες, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους από την 1η Οκτωβρίου, αλλά "προτείνεται" σε χώρους, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου.
Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επιβλήθηκαν άλλα μέτρα: τα καφέ και τα μπαρ κλείνουν στις 23:00 και άλλες επιχειρήσεις εστίασης στις 22:00.
Απαγορεύεται άλλωστε η κατανάλωση τροφίμων σε υπαίθριους χώρους.
Τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά και δεν διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις, όπως τα φεστιβάλ.
Ωστόσο, οι οπαδοί του ποδοσφαίρου επιτρέπεται να επιστρέψουν στα στάδια, αλλά φορώντας μάσκα και σε περιορισμένο αριθμό.
 
Πορτογαλία: Με τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και των εργαζομένων στα γραφεία, ξεκίνησε η επιβολή νέων περιορισμών στις 15 Σεπτεμβρίου.
Αυτές περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εμπορικών εγκαταστάσεων στις 23:00 και τον περιορισμό των συναθροίσεων σε 10 άτομα.
 
Σουηδία: Δεν υπήρξε lockdown στη χώρα αυτή, αλλά με βάση τις κυβερνητικές συστάσεις οι περισσότεροι σεβάστηκαν την εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση και ξεκίνησαν να εργάζονται από το σπίτι, όπου ήταν εφικτό.
Η χώρα επέβαλε απαγόρευση στις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων και κάλεσε όσους είναι άνω των 70 να μένουν στα σπίτια τους, αλλά τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια παραμένουν ανοιχτά.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει καθοδική πορεία, αλλά όχι όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι αρχές δεν αποκλείουν την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στο μέλλον, αλλά επί του παρόντος οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές και δεν υπάρχει σύσταση για τη χρήση μάσκας.
 
Τσεχία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων.
Από χθες επιβάλλονται νέα μέτρα για δύο εβδομάδες, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο των γυμνασίων και τον περιορισμό του αριθμό των πελατών ανά τραπέζι σε έξι για εστιατόρια και μπαρ. Τα δημοτικά σχολεία ωστόσο θα παραμείνουν ανοιχτά.

ΠΟΥ: Οι 6 στους 10 Ευρωπαίους έχουν κουραστεί με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσής της.
«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει (...) εκτιμούμε χθες ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Hans Kluge, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.
«Το κόστος αυτών (των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», πρόσθεσε.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη.
«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες μας με νέα και καινοτόμα μέσα.
Ας είμαστε δημιουργικοί και γενναίοι για να το καταφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.
Ο ΠΟΥ περιλαμβάνει στην περιοχή της Ευρώπης 53 χώρες, ανάμεσά τους και τη Ρωσία, στις οποίες έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι στιγμής 6,2 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και σχεδόν 241.000 θάνατοι.
 
Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ινδία – Στα 6,69 εκατομμύρια τα κρούσματα

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλες 61.267 νέες μολύνσεις και 884 θάνατοι.
Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία ανέρχονται σε 6,69 εκατομμύρια και οι νεκροί σε 103.569.
Υπενθυμίζεται ότι ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία έσπασε το φράγμα των 100.000 θανάτων το περασμένο Σάββατο.
Η Ινδία είναι τρίτη παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών και δεύτερη σε κρούσματα.
Παρά την έξαρση της επιδημίας, η κυβέρνηση Modi έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην άρση περιοριστικών μέτρων προκειμένου να δώσει τόνωση στην οικονομία.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Στους 230 χιλ. οι νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό

Καλπάζει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί την πλέον πληττόμενη περιοχή του κόσμου με τα περισσότερα θύματα και κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν περίπου 230.000 νεκρούς.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 323 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και εντοπίστηκαν 11.946 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί στη Βραζιλία ανέρχονται σε 146.675 επί συνόλου 4.927.235 μολύνσεων.
Στο Μεξικό, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 28.115 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 2.789 θάνατοι.
Επισήμως, οι νεκροί στο Μεξικό φτάνουν στους 81.877 νεκρούς επί συνόλου 789.780 περιπτώσεων μόλυνσης.
Δύσκολη όμως είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, καθώς η Κολομβία είναι πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα, το Περού ακολουθεί στην έκτη θέση ενώ στην όγδοη είναι η Αργεντινή.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες μολύνσεις, τα πέντε κράτη είναι από τη Λατινική Αμερική.
Image
Κίνα: Μόλις 12 εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 12 νέα εισαγόμενα κρούσματα έναντι 20 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν το ίδιο διάστημα αυξήθηκε σε 31 από 27 την προηγουμένη, αν και οι περιπτώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει το Πεκίνο.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Επτά ασθενείς, ισάριθμοι με την προηγουμένη, κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει να ανέρχεται σε 80.635.
213 ασθενείς παραμένουν σε κινεζικές δομές υγείας.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.482 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

ΠΟΥ: Πολύ δύσκολη η περίοδος που έρχεται λόγω των εξάρσεων - 1 στους 10 ανθρώπους έχει μολυνθεί από Covid-19

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους ίσως έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, αφήνοντας τη μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ευάλωτη στην COVID-19, ανέφερε προχθές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Mike Ryan, ο επικεφαλής ειδικός του ΠΟΥ για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, είπε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού ότι εντείνονται οι εξάρσεις σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας και ότι οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων βρίσκονται σε άνοδο σε τμήματα της Ευρώπης και της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.
«Σύμφωνα με τις σημερινές καλύτερες εκτιμήσεις μας, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί από αυτό τον ιό.
Διαφέρει ανάλογα τη χώρα, διαφέρει από αστική σε αγροτική περιοχή, διαφέρει ανάλογα τις ομάδες.
Αλλά αυτό που πράγματι σημαίνει είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου παραμένει σε κίνδυνο», δήλωσε ο Ryan.
«Οδηγούμαστε προς μια δύσκολη περίοδο.
Η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται».
Ο ΠΟΥ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο ειδικών που θα λάβουν μέρος στη διεθνή αποστολή στην Κίνα προκειμένου να ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού και τον έχει υποβάλει προς εξέταση στις κινεζικές αρχές, δήλωσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης