Ασφαλιστικά Νέα

Στο μικροσκόπιο τα επιδόματα υγείας - Μαχαίρι στα «ευγενή Ταμεία» Επιστημόνων – ΔΕΚΟ – Τραπεζών

Στο μικροσκόπιο τα επιδόματα υγείας - Μαχαίρι στα «ευγενή Ταμεία» Επιστημόνων – ΔΕΚΟ – Τραπεζών
Υπάρχουν ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα στον κλάδο των τραπεζών που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας και πολλά λειτουργούν ως ΝΠΙΔ
Στο μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μπαίνουν οι παροχές ασθένειας και τα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τη μακροοικονομική βιωσιμότητα του κάθε φορέα.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να υπάρξουν αυξομειώσεις, σε σχέση με τις σημερινές παροχές για το σύνολο των ασφαλισμένων από τον e-ΕΦΚΑ.
Με βάση την οδηγία του υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου, στόχος είναι η εφαρμογή ενιαίων παροχών υγείας σε είδος για το σύνολο των ασφαλισμένων.
«Τσεκούρι» αναμένεται να υποστούν επιδόματα και παροχές που χορηγούν πρώην «ευγενή» ταμεία των ΔΕΚΟ, Δημοσίου και Τραπεζών, που σήμερα λειτουργούν εντός του ΕΦΚΑ ως ξεχωριστοί λογαριασμοί, καθώς τυγχάνουν πλούσιων παροχών σε χρήμα, σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων (ΙΚΑ-ΟΓΑ κλπ) όπου οι παροχές είναι περιορισμένες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων πλήρωναν περισσότερες εισφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα, εντούτοις σήμερα δεν έχουν εκείνη τη δυναμική ασφαλισμένων και ως εκ τούτου μακροπρόθεσμα καθίστανται προβληματικά.
Επιπλέον υπάρχουν ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα στον κλάδο των τραπεζών που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας και πολλά λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, γεγονός που θα διατηρήσει την αυτονομία τους.
Επίσης το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ  καταβάλλει στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους έως 1570 ευρώ ως έξοδα κηδείας, όταν το ΙΚΑ καταβάλλει 800 ευρώ κ.α. Όλα αυτά μπαίνουν στο καλάθι με στόχο έναν καλύτερο ορθολογισμό, από ενιαίο κέντρο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης