Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ωρολογιακή βόμβα της κρυμμένης ανεργίας στα θεμέλια της ανάκαμψης σε ΕΕ και ΗΠΑ - Περίπου 30 εκατ. εργαζόμενοι... εξαφανίστηκαν από τις στατιστικές

Η ωρολογιακή βόμβα της κρυμμένης ανεργίας στα θεμέλια της ανάκαμψης σε ΕΕ και ΗΠΑ - Περίπου 30 εκατ. εργαζόμενοι... εξαφανίστηκαν από τις στατιστικές
Τι εκτιμούν οι Deutsche Bank, Allianz, ABN Amro, Axa Investment Managers για την ανεργίαλόγω κορωνοϊού
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει εκατομμύρια περισσότερους εργαζομένους σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο σε ένα ειδικό καθεστώς εργασίας, που δεν φαίνεται στις επίσημες στατιστικές ανεργίας.
Όταν αυτό θα φανεί, τότε οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης τους επόμενους μήνες είναι ζοφερές, εκτιμούν οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τους Financial Times.
Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ είναι επίσημα άνεργοι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πραγματικός αριθμός ατόμων που έχουν χάσει τη δουλειά λόγω της πανδημίας είναι πολύ υψηλότερος, αφού ληφθούν υπόψη εκείνοι των οποίων οι θέσεις εργασίας προστατεύονται προσωρινά από επιδοτούμενα προγράμματα του κράτους, όσοι έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό και εκείνοι που δεν μπορούν εργάζονται όσες ώρες θα ήθελαν την εβδομάδα.
Οι εκτιμήσεις για τον ακριβή αριθμό των ατόμων των οποίων τα προς το ζην διακυβεύονται ποικίλλουν.
Όμως οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα: το άμεσο οικονομικό σοκ των αρχικών μέτρων lockdown έχει μειωθεί, αλλά η παρατεταμένη ανεργία είναι πιθανό να προκαλέσει εκτεταμένες δυσκολίες, να κρατήσει τους μισθούς χαμηλά και να επιβραδύνει τον ρυθμό της ανάκαμψης που καθοδηγείται από τους καταναλωτές.
«Η αντίδραση στην αγορά εργασίας κατέχει το κλειδί για την κατανόηση των τελευταίων επιπτώσεων του σοκ του ιού.
Ο ρόλος αυτός είναι παρόμοιο με εκείνον που διαδραμάτισαν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης ή των κρατών κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ», δήλωσε ο Marc de Muizon, οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Η Katharina Utermöhl, οικονομολόγος στο Allianz, δήλωσε ότι τα επίσημα μέτρα κατά της ανεργίας ήταν «η κορυφή του παγόβουνου» και ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι περίπου 30 εκατομμύρια αποθαρρυμένοι εργαζόμενοι εξαφανίστηκαν από τις επίσημες στατιστικές σε 25 χώρες του ΟΟΣΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες.
Μερικά από αυτά τα κρυμμένα ποσοστά ανεργίας - πολύ μεγαλύτερα από ό, τι παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κρίσεις - είναι πιθανό να γίνουν ορατά σε επίσημα στατιστικά στοιχεία όταν τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο κυκλοφορήσουν αργότερα αυτό το μήνα, επειδή οι γονείς μπήκαν ξανά στην αγορά εργασίας όταν άνοιξαν ξανά τα σχολεία, πρόσθεσε.
Στην ευρωζώνη, το επίσημο ποσοστό ανεργίας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 6,5% το Φεβρουάριο, σημείωσε άνοδο έως 8,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα - ή 13,2 εκατομμύρια άτομα.
Ωστόσο, η Aline Schuiling, οικονομολόγος της ABN Amro, δήλωσε ότι το πραγματικό επίπεδο ανεργίας στην ευρωζώνη είναι τουλάχιστον 4 έως 4,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το επίσημο ποσοστό ανεργίας, υποθέτοντας ότι έως και το ένα πέμπτο των εργαζομένων εκτιμάται ότι είναι σε προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας τελικά θα μείνει άνεργος.
Bar chart of Per cent showing Economic inactivity flatters official unemployment statistics
«Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εργάζονται σε τομείς που πρέπει τώρα να είναι σε πλήρη δραστηριότητα.
Δεν διαστρεβλώνονται πλέον από την πανδημία.
Είναι λογικό να πούμε ότι μερικοί θα μείνουν άνεργοι», είπε η Schuiling.
Η εκτίμησή της περιλαμβάνει επίσης άτομα που έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν επίσημα ως άνεργοι, είτε επειδή δεν είναι διαθέσιμοι για εργασία ή δεν αναζητούν ενεργά.
Ο De Muizon είπε ότι η ανεργία της ευρωζώνης θα είχε ανέβει πάνω από 10% στα μέσα του καλοκαιριού, εάν οι άνθρωποι δεν είχαν μετρηθεί ως αδρανείς επειδή το κλείσιμο των σχολείων, τα μέτρα lockdown ή οι ανησυχίες για την υγεία τους εμπόδισαν να κυνηγούν την εργασία - αύξηση από 11,6 εκατομμύρια άτομα σε περισσότερο από 16 εκατ.
Line chart of Eurozone economically active population, rebased (time of last positive GDP reading = 100) showing Workers are at epicentre of pandemic's economic damage
Επιπλέον, 5% έως 10% των εργαζομένων της ευρωζώνης ήταν ακόμη εγγεγραμμένοι σε παρατεταμένα προγράμματα μέχρι τον Αύγουστο, σε θέσεις εργασίας που μπορεί να αποδειχθούν ότι δεν είναι βιώσιμες, είπε.
Η Utermöhl εκτιμά ότι η συμπερίληψη μόνο οικονομικά ανενεργών ατόμων θα αυξήσει το επίσημο ποσοστό ανεργίας σε πάνω από 20% στην Ισπανία, πάνω από 10% στις ΗΠΑ και την Ιταλία, και σχεδόν 9% σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Στις ΗΠΑ, η δυναμική είναι διαφορετική.
Οι furloughed εργαζόμενοι υπολογίζονται ως άνεργοι σε επίσημες στατιστικές, οπότε το πρώτο κύμα απώλειας θέσεων εργασίας ήταν πολύ ορατό.
Η ανεργία κορυφώθηκε στο 14,7% τον Απρίλιο - περίπου 23 εκατομμύρια άτομα.
Από τότε η οικονομία έχει ανακτήσει περίπου τις μισές θέσεις εργασίας που χάθηκαν.
Η ανεργία μειώθηκε στα 12,6 εκατομμύρια, 7,9% του εργατικού δυναμικού, τον Αύγουστο.
Line chart of  showing US labour market faces a long road to recovery
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της φαινομενικής βελτίωσης οφείλεται στο ότι οι αποθαρρυμένοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας.
Το επίσημο ποσοστό υποτιμά την πραγματική έκταση της ανεργίας και ο ρυθμός βελτίωσης έχει επιβραδυνθεί.
Ορισμένοι υπάλληλοι έχουν επιστρέψει, αλλά υπάρχουν λίγες άλλες προσλήψεις και ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών, από αεροπορικές εταιρείες έως θεματικά πάρκα, που κάνουν μόνιμες περικοπές θέσεων εργασίας.
Ο Jason Furman, καθηγητής στο Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος του προέδρου Barack Obama, υπολογίζει το «ρεαλιστικό ποσοστό ανεργίας» στο 9,6% - με περίπου 2,3 εκατομμύρια άτομα να λείπουν από την επίσημη καταμέτρηση.
Ο Heidi Shierholz, ανώτερος οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, υπολόγισε ότι τουλάχιστον 33 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν υποστεί βλάβη άμεσα, υποτιμώντας εκείνους που έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό και εκείνους των οποίων οι ώρες και οι αμοιβές μειώθηκαν μετά την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.
Line chart showing the variable labour market recovery in the US and Eurozone
Μια παρατεταμένη περίοδος υψηλής ανεργίας και υποαπασχόλησης, με έναν στρατό αποθαρρυμένων εργαζομένων να περιμένει στο περιθώριο, απειλεί την οικονομική ανάκαμψη, καθώς θα συγκρατούσε την αύξηση των μισθών, τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τις δαπάνες, σύμφωνα με τον David Page, οικονομολόγο της Axa Investment Managers.
Για κάθε μήνα που οι κρυφοί άνεργοι παραμένουν έξω από το εργατικό δυναμικό, η παγκόσμια ιδιωτική κατανάλωση έχει απώλεια 14 δισ. στερλινών, εκτιμά η Utermöhl, σε μεγάλο βαθμό σε τομείς διακριτικής κοινωνικής δαπάνης που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο από τους περιορισμούς που σχετίζονται με το Covid.
«Όταν τα ανοίγματα θέσεων εργασίας είναι λιγοστά, όπως είναι τώρα, η μόχλευση των εργαζομένων διαλύεται», προειδοποίησε η Shierholz.
"Οι εργοδότες απλά δεν χρειάζεται να πληρώνουν επίσης όταν γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες επιλογές", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης