Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέο ιστορικό χαμηλό καταρρέει η τουρκική λίρα, 7,88 ανά δολάριο

Σε νέο ιστορικό χαμηλό καταρρέει η τουρκική λίρα, 7,88 ανά δολάριο
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα
Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, διαπραγατελυεταιο σήμερα 7/10 η τουρκική λίρα, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μεσόγειο και το Nagorno-Karabakh, μέτωπα στα οποία πρωταγωνιστεί η Τουρκία.
Παράλληλα, η κίνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan να ανοίξει τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο, ξεσήκωσε νέα θύελλα αντιδράσεων.
Στον απόηχο των παραπάνω, στις 18:10, η λίρα υποχωρεί άνω του 1%, στις 7,88 ανά δολάριο.
Την ίδια στιγμή, ο χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 δε σημειώνει ιδιαίτερη μεταβολή, στο -0,1% και τις 1.152,1 μονάδες.
Η τουρκική λίρα είναι μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, έχοντας χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της.
Η τουρκική οικονομία έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Μία τέλεια καταιγίδα χτυπά αυτή τη στιγμή την Τουρκία.Είναι μία από τις πιο ευάλωτες αναδυόμενες αγορές λόγω του πολύ εύθραυστου θεσμικού πλαισίου και των πολύ μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών», δήλωσε στέλεχος της Danske Bank.
Οι αρνητικές εξελίξεις στην τουρκική οικονομία έχουν στρέψει αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αγορά ξένων νομισμάτων ή χρυσού, καθώς επιχειρούν να διασφαλίσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
Image
Πέραν των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και της κατάρρευσης της λίρας, η τουρκική οικονομία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και με σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 4,88 δισ. δολάρια από 1,67 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Μάλιστα, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 37,9 δισεκ. δολάρια, αυξημένο κατά 80% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οφείλεται στις αθρόες αγορές χρυσού και ξένου συναλλάγματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία γίνονται «ατμός» λόγω της εξαΰλωσης του εθνικού νομίσματος.
Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν:
– Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε 20,9 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο από 16,9 δισ. δολάρια πέρυσι.
– Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,84% στα 16 δισ. δολάρια
– Οι εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού, εκτινάχθηκαν κατά 221% και διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. δολάρια.
– Οι εξαγωγές οχημάτων ανήλθαν στα 2,2 δισ. δολάρια, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά των τουρκικών εξαγωγών στην Ευρώπη.


Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak δήλωσε πρόσφατα ότι δεν τον ενδιαφέρει η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, δεν την κοιτάζει!
H απάντηση του Τούρκου υπουργού και γαμπρού του προέδρου Erdogan άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, όταν ερωτήθηκε επ'αυτής, μετά την παρουσίαση του νέου τριετούς οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης από τον υπουργό-γαμπρό του Erdogan σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα την Τρίτη.
«Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι σημαντική για μένα, δεν την κοιτάζω», είπε ο Albayrak.
«Η μεταποιητική μας βιομηχανία είναι ισχυρή.
Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι τώρα στα χέρια μας,» είπε, αλλά λίγοι κατανόησαν τί εννοεί.
Μπορεί ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών να μην κοιτάζει την ισοτιμία της λίρας, όμως η επιδείνωσή της κάνει το χρέος της τουρκικής οικονομίας δυσβάσταχτο έως αμφίβολο αν θα μπορέσει να αποπληρωθεί, την ώρα που περαιτέρω μείωση της αξίας της απειλεί την χώρα με κρίση πληρωμών, capital controls και βίαιη κατάρρευση.
Ο Albayrak πάντως, έκανε αισιόδοξες προβλέψεις για οικονομικούς δείκτες, όπως ανάπτυξη, πληθωρισμός και ανεργία κατά την παρουσίαση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Τουρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι αναμένουν ανάπτυξη της τάξεως του 0,3% για την τουρκική οικονομία το 2020 κόντρα στην πανδημία του κορωνοϊού και την κατάρρευση της λίρας.
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9% το β’ τρίμηνο του έτους, καθώς το lockdown είχε ως αποτέλεσμα να φρενάρει σχεδόν η οικονομική δραστηριότητα, ρυθμός που αποτέλεσε τη χειρότερη επίδοση σε ετήσια βάση εδώ και μια δεκαετία, αν και έκτοτε έχει αρχίσει να ανακάμπτει.
Όπως δήλωσε η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με το τρίτο αλλά θα επιταχυνθεί στο 5,8% το 2021.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η οικονομία ίσως συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος με βάση το χειρότερο σενάριο και θα αναπτυχθεί κατά 3,7% την επόμενη χρονιά.
Ο πληθωρισμός θα κλείσει σε επίπεδο έτους στο 10,5% – την ώρα που τον περασμένο μήνα ήταν στο 11,8%, σημαντικά υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης