Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανοί βουλευτές: Ο Erdogan έχει δει το «καρότο» από ΕΕ - Γερμανία, καιρός να δει και το «μαστίγιο»

Γερμανοί βουλευτές: Ο Erdogan έχει δει το «καρότο» από ΕΕ - Γερμανία, καιρός να δει και το «μαστίγιο»
Προβληματισμός επικρατεί γιατί ΕΕ και Γερμανία δεν έχουν βρει τον κατάλληλο τρόπο και τη σωστή γλώσσα για να πουν να πράγματα ξεκάθαρα στον Τούρκο πρόεδρο, όπως ο Γάλλος πρόεδρος
Τι μπορεί και πρέπει να γίνει από τη Γερμανία και την Ευρώπη για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα όπου το Σύνταγμα έχει τεθεί πρακτικά εκτός ισχύος και η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από επεκτατικές ορέξεις και κατακτητικές βλέψεις;
Αυτό ήταν κεντρικό ερώτημα συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε χθες στα κεντρικά γραφείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο.
Η συνέντευξη ήταν πρωτοβουλία του Osman Okan, δημοσιογράφου και κάτοχου του τηλεοπτικού βραβείου Grimme, από τα πιο διάσημα στη Γερμανία, για να παρουσιάσει το κάλεσμα για «Ειρήνη στη Μεσόγειο - Αλληλεγγύη με τους Δημοκράτες στην Τουρκία».

Οι καθαρές κουβέντες Macron
Στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας die Welt και στην Deutsche Welle περιγράφεται ο προβληματισμός στελεχών γερμανικών κομμάτων αλλά και προσκεκλημένων Τούρκων που έχουν βρει στη Γερμανία μια δεύτερη εστία.
H Sherpil Midialy, πρόεδρος του SPD στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην ελληνοτουρκική διένεξη.
Αντίθετα ο Ziyia Pier, επιχειρηματίας από το Ντούισμπουργκ, που από το 2015 μέχρι το 2018 ήταν βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και τώρα μένει στη Γερμανία, δεν θεωρεί πολύ χρήσιμες τις παρασκηνιακές συζητήσεις και τονίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει με την πολιτική κατευνασμού (Appeasement).
Όλα όσα συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες, δεν τα πληροφορείται ποτέ η τουρκική κοινή γνώμη και ο Erdogan τα κουκουλώνει (…)
Όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Siegmar Gabriel κερνά τον Τούρκο ομόλογό του τσάι ή ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας στρώνει στον Erdogan κόκκινο χαλί, εκμεταλλεύεται ο Τούρκος πρόεδρος αυτούς τους συμβολισμούς προς το συμφέρον του.
Η Γερμανία θα πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία αυτής της πολιτικής συμβολισμών, να αναστρέψει πρύμνη και να χρησιμοποιήσει δημόσια ξεκάθαρες κουβέντες, όπως και ο Emmanuel Macron για το Αιγαίο.
Αυτές τις αντελήφθη ο Erdogan.»
Από την πλευρά του ο Cem Ezdemir, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, δεν θεωρεί ότι η διακοπή των παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ με την Τουρκία είναι ενδεδειγμένη.
«Αυτοί που το ζητούν είναι παράλληλα και οι μεγαλύτεροι χορηγοί όπλων (…) με τον Erdogan και την κυβέρνησή του δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη, αλλά το μήνυμα θα πρέπει να είναι ότι μια δημοκρατική Τουρκία έχει θέση στην Ευρώπη.
Η Γερμανία χρησιμοποίησε κατά κόροv χειρονομίες συμπάθειας και φιλία».
Τι προτείνει; «Ένα μείγμα από καρότο και μαστίγιο.
Θα μπορούσε στα θέματα βίζας και τελωνειακής ένωσης να προσεγγίσει κανείς την Τουρκία και σε αντάλλαγμα θα πρέπει η χώρα να δρομολογήσει διαδικασίες εσωτερικοπολιτικής ύφεσης και αφοπλισμού στην εξωτερική πολιτική.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης