Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η δηλητηρίαση Navalny απαιτεί διεθνή αντίδραση κατά της Ρωσίας

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η δηλητηρίαση Navalny απαιτεί διεθνή αντίδραση κατά της Ρωσίας
Για εμάς, είναι σημαντικό να μην είναι γερμανο - ρωσικές οι κυρώσεις, αλλά ευρωπαϊκές - δήλωσε ο Maas (Υπ. Εξωτερικών Γερμανίας)
Η δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου και αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny απαιτεί διεθνή αντίδραση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως γερμανο-ρωσική σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας όταν ρωτήθηκε γιατί οι προτάσεις κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν ανέφεραν σε κάποιο σημείο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Υπενθυμίζεται ότι Παρίσι και Βερολίνο δήλωσαν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 ότι θα προτείνουν κυρώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας εάν δεν λάβουν αξιόπιστες απαντήσεις από τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση Navalny.
«Για εμάς, είναι σημαντικό να μην είναι γερμανο-ρωσικές οι κυρώσεις, αλλά ευρωπαϊκές»,
δήλωσε ο Heiko Maas στη σύνοδο κορυφής Globesec Tatra στην Μπρατισλάβα την Πέμπτη (8/10/2020), σύμφωνα με το Reuters.
Η Ρωσία πάντως αρνήθηκε εξαρχής τις κατηγορίες για οποιαδήποτε ανάμειξη στη δηλητηρίαση από τον Αύγουστο του 2020.
Οι προειδοποιήσεις Γερμανίας στις 7/10/2020
Η Γερμανία απείλησε την Ρωσία με την επιβολή «στοχευμένων και αναλογικών κυρώσεων», εάν η Μόσχα δεν δώσει εξηγήσεις για τις συνθήκες δηλητηριασμού του αντικαθεστωτικού Navalny.
«Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει αποσαφήνιση των γεγονότων και δεν δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες, στοχευμένες και αναλογικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων στην Ρωσία θα είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ενώπιον των γερμανών βουλευτών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί γρήγορα να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα στην Ρωσία που εμπλέκονται στην ανάπτυξη νευροτοξικών παραγόντων, όπως είναι το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε κατά του Navalny, διευκρίνισε ο γερμανός βουλευτής.
«Είναι δυνατόν να επιβληθούν πολύ γρήγορα κυρώσεις κατά ατόμων τα οποία, για παράδειγμα, είναι γνωστά ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη χημικών όπλων και είναι μία συζήτηση που θα έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις προσεχείς ημέρες», πρόσθεσε ο Maas.
Η επιβεβαίωση της δηλητηρίασης που οδηγεί σε εξελίξεις από την Δύση
Στις 20 Αυγούστου 2020, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, δηλητηριάστηκε από το αέριο Novichok.
Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στις 6 Οκτωβρίου 2020, καθώς δήλωσε ότι μια ουσία τύπου Νόβιτσοκ βρέθηκε στον οργανισμό του Ρώσου επικριτή του Κρεμλίνου, Navalny, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο σε κωματώδη κατάσταση.
Γερμανικά, γαλλικά και σουηδικά εξειδικευμένα εργαστήρια είχαν ήδη αποφανθεί ότι ο 44χρονος έπεσε θύμα δηλητηρίασης με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, κάτι που η Μόσχα αμφισβήτησε αμέσως.
Ο ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε ότι τα δείγματα αίματος και ούρων του Navalny περιείχαν έναν «αναστολέα της χολινεστεράσης», παρόμοιο με δύο χημικά τύπου Νόβιτσοκ που απαγόρευσε ο Οργανισμός το 2019.
Ο διευθυντής του ΟΑΧΟ τόνισε σε ανακοινωσή του ότι τα αποτελέσματα είναι ένα «ζήτημα σοβαρής ανησυχίας».
Η Γερμανία είχε ζητήσει επισήμως «τεχνική βοήθεια» από τον ΟΑΧΟ, κάτι που τα κράτη μέλη του έχουν δικαίωμα να πράξουν όταν πιστεύουν ότι υπάρχει περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται χημικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης