Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόκκινα εγγυημένα δάνεια: Το παρασκήνιο πίσω από την ρύθμιση των 120 δόσεων και τις χιλιάδες επιστολές που στέλνει η Εφορία

Κόκκινα εγγυημένα δάνεια: Το παρασκήνιο πίσω από την ρύθμιση των 120 δόσεων και τις χιλιάδες επιστολές που στέλνει η Εφορία
Βγαίνουν από το στόχαστρο της Εφορίας έμποροι, επιχειρηματίες, αγρότες και πυρόπληκτοι με «κόκκινα» εγγυημένα (από το Δημόσιο) δάνεια και αναστέλλεται το κύμα κατασχέσεων και προστίμων
Βγαίνουν από το στόχαστρο της Εφορίας έμποροι, επιχειρηματίες, αγρότες και πυρόπληκτοι με «κόκκινα» εγγυημένα (από το Δημόσιο) δάνεια και αναστέλλεται το κύμα κατασχέσεων και προστίμων που σαρώνει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η εξόφληση αυτών των υποχρεώσεων σε μία δόση με βάση τα χιλιάδες μπιλιετάκια που αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στη θέσπιση ρύθμισης 120 δόσεων.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οφειλές στη φορολογική διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν στο παρελθόν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών από μη εξυπηρετούμενα εγγυημένα δάνεια, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε από το καλοκαίρι τη μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων στους υπόχρεους για εξόφληση της οφειλής και μάλιστα σε μία δόση.

Δάνειο 60.000 ευρώ και δόση 60.000 ευρώ...

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εμπόρου που είχε πάρει δάνειο 60.000 ευρώ από τράπεζες για κεφάλαιο κίνησης με την εγγύηση του Δημοσίου και έλαβε τον περασμένο Αύγουστο στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet κλήση για καταβολή ολόκληρου του ποσού έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα στο ειδοποιητήριο ενημερώνεται ο οφειλέτης ότι θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην εξόφληση του ποσού ενώ εναντίον του θα ληφθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται στον ΚΕΔΕ όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων.
Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου κι αυτό έχει «κοκκινίσει» λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Η νέα ρύθμιση θα δώσει τις ανάσες που θέλει η αγορά και κυρίως στους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, μιας και ο τζίρος τους έχει εξανεμιστεί.
Στην ΑΑΔΕ έχει ήδη δημιουργεί ηλεκτρονικό αρχείο με τα εγγυημένα δάνεια που έχουν καταπέσει και αυτομάτως έχουν μετατραπεί σε φορολογικές οφειλές για τους υπόχρεους.
Επισημαίνεται ότι το εναρκτήριο λάκτισμα για το κυνηγητό των οφειλετών που άφησαν απλήρωτα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δόθηκε με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στις 16 Οκτωβρίου του 2019, η οποία προέβλεπε την επιτάχυνση της μεταφοράς των συγκεκριμένων οφειλών στην Εφορία και την αντιμετώπισή τους ως χρεών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο ανέρχεται σε 9,953 δισ. ευρώ ενώ στη διάρκεια του 2019 κατέπεσαν δάνεια 12,9 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε παράλληλα τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για τους οφειλέτες που εξοβελίστηκαν από υφιστάμενες ρυθμίσεις (πάγια, 100, 120 δόσεις) καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις.
Ωστόσο, η νέα δέσμη των διευκολύνσεων δεν περιλαμβάνει καμία νέα ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την περίοδο της καραντίνας, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος που προέκυψε με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

Η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων

Για την εξόφληση των οφειλών αυτών και για κάθε νέα οφειλή προς την Εφορία οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα εάν πλήττονται ή όχι από την κρίση της πανδημίας, μπορούν να ακολουθήσουν την πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 δόσεις για την εξόφληση των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες (π.χ. φόρος κληρονομιάς).
Επίσης όσοι συσσώρευσαν χρέη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020, θα μπορούν να τα αποπληρώσουν από τον Μάιο του 2021 είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οσοι έχασαν ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, θα μπορούν να επανενταχθούν με τα ίδια προνόμια ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να πληρωθούν μετά το τέλος της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Οσοι έχασαν ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2019 και μετά θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης