Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Πως θα επηρεάσει η πιθανή προεδρία Biden την αγορά πετρελαίου - Οι σχέσεις με το Ιράν και το περιβάλλον

ΗΠΑ: Πως θα επηρεάσει η πιθανή προεδρία Biden την αγορά πετρελαίου - Οι σχέσεις με το Ιράν και το περιβάλλον
O Biden είναι πιθανό να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ιράν εφόσον εκλεγεί
Μία πιθανή προεδρία του Δημοκρατικού JoeBidenστις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της παροχής ιρανικού πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην αγορά, αλλά μακροπρόθεσμα σε μείωση της ζήτησης, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Όπως εξηγεί ο David Fyfe της Argus Media στο CNBC, ο Biden είναι πιθανό να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ιράν εφόσον εκλεγεί, αλλά την ίδια ώρα θα εφαρμόσει πολιτικές που θα περιορίσουν τη χρήση αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Αναμφισβήτητα, μια προεδρία Bidenθα κινηθεί αρκετά γρήγορα προς κάποιου είδος προσέγγισης με το Ιράν », δήλωσε στο CNBC.
«Αυτό φυσικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού πετρελαίου την ημέρα πίσω στην αγορά.
Μπορεί να μην συμβεί αμέσως, αλλά θα μπορούσατε να δείτε ότι συμβαίνει μέσα στους πρώτους έξι μήνες της προεδρίας του Biden», εξηγεί.
Αντίθετα, η κυβέρνηση Trump έχει ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο Ιράν και έχει επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών πετρελαίου.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική των Δημοκρατικών για την κλιματική αλλαγή, μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση στην αγορά πετρελαίου μακροπρόθεσμα.
«Μια κυβέρνηση του Biden θα προωθούσε την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Επομένως, μακροπρόθεσμα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σχετικά bearish όσον αφορά τη ζήτηση στις ΗΠΑ».
Ο Biden ανακοίνωσε πέρυσι ένα σχέδιο για το κλίμα, το οποίο προβλέπει 1,7 τρισ. δολάρια για έρευνα στον τομέα της καθαρής ενέργειας και αλλαγές στις υποδομές.
Θα μπορούσε επίσης να επιβάλει περιορισμούς που θα επιβραδύνουν περαιτέρω την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Fyfe.
Το βασικό σενάριο της Argus Media προβλέπει σταθερή ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου, με τις τιμές στα 50-55 δολ. το βαρέλι έως τα τέλη του 2021.
Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις, καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη μετά από μία ισχυρή εβδομάδα.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1% στα 40,8 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει πτώση 0,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης