Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Η Nokia βγάζει εκτός παιχνιδιού την Huawei στην κατασκευή δικτύων 5G

ΕΕ: Η Nokia βγάζει εκτός παιχνιδιού την Huawei στην κατασκευή δικτύων 5G
Μετά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ που κατηγορούν την Huawei για κατασκοπεία
Η Orange και η Proximus επέλεξαν τη Nokia για την κατασκευή δικτύων 5G στο Βέλγιο, θέτοντας έτσι ουσιαστικά εκτός «παιχνιδιού» την Huawei εν μέσω πιέσεων των ΗΠΑ για αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας από την προμήθεια βασικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην ΕΕ.
Οι κινήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων βημάτων που σημειώνονται στην Ευρώπη για την απόσυρση της Huawei από δίκτυα της επονομαζόμενης «επόμενης γενιάς στις τηλεπικοινωνίες» (5G).
Ο αποκλεισμός έρχεται μετά από μήνες διπλωματικής πίεσης από την Ουάσινγκτον, η οποία ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός της Huawei θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.
Η βελγική πρωτεύουσα φιλοξενεί το εκτελεστικό όργανο και το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
"Το Βέλγιο εξαρτάται 100% από τους Κινέζους προμηθευτές για τα δίκτυα ραδιοφωνικών δικτύων του - και οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ πραγματοποιούν κλήσεις κινητής τηλεφωνίας σε αυτά τα δίκτυα",
δήλωσε ο John Strand, ανεξάρτητος Δανός σύμβουλος τηλεπικοινωνιών.
Η Huawei [HWT.UL], ο μεγαλύτερος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, αρνείται τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και έχει επικρίνει σφόδρα τις πιέσεις για απαγόρευση της από συμβάσεις 5G.
Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή  9 Οκτωβρίου 2020 ότι αποδέχτηκε τις αποφάσεις των Orange Belgium και Proximus, γεγονός που επιβεβαιώνει  έτσι πληροφορίες του Reuters.
"Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού που διοργανώνουν οι φορείς και το αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς", δήλωσε εκπρόσωπος της Huawei.
«Αγκαλιάζουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό, όσο περισσότερο διαφοροποιείται η αλυσίδα εφοδιασμού τόσο πιο ανταγωνιστική γίνεται»,
είπε, προσθέτοντας ότι η Huawei προμηθεύει εξοπλισμό στο Βέλγιο για περισσότερο από μια δεκαετία και η δέσμευσή της παρέμεινε αμετάβλητη.
Οι συμφωνίες για την προμήθεια ραδιοσυχνοτήτων στο Orange Belgium και το Proximus είναι μια ώθηση για τη Nokia, η οποία αγωνίστηκε να προχωρήσει στην αγορά 5G νωρίτερα αυτό το έτος (2020), όταν η Huawei δεχόταν ήδη πιέσεις.
Από κοινού οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν την αξία για τις συμβάσεις.
Οι μετοχές της Nokia αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3% στις πρώτες συναλλαγές.
Οι Orange Βέλγιο και Proximus δήλωσαν ότι η Ericsson  θα προμηθεύσει τον πυρήνα των 5G δικτύων τους, ένα μικρότερο κομμάτι της επιχείρησης.
Τα μέλη της ΕΕ εντείνουν τον έλεγχο των λεγόμενων προμηθευτών υψηλού κινδύνου.
Ο ενδελεχής έλεγχος υποβάλλει τη διακυβέρνηση και την τεχνολογία της Huawei σε νέους «μπελάδες» και είναι πιθανό να οδηγήσει άλλους Ευρωπαίους φορείς να την αποσύρουν από τα δίκτυά τους, εκτιμούν οι αναλυτές.
Η Nokia και η Ericsson ήταν οι κύριοι δικαιούχοι μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Huawei.
Από την Bell Canada και την Telus Corp στον Καναδά έως την BT στη Βρετανία, οι σκανδιναβικές εταιρείες είχαν μερίδιο αγοράς από την κινεζική εταιρεία.
Η Nokia δήλωσε ότι είχε συνάψει συμβόλαιο για την παροχή λογισμικού διαχείρισης δεδομένων στην Telefonica , αντικαθιστώντας έναν άγνωστο υπάρχοντα προμηθευτή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δισ.
Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης