Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θύελλα στο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των δηλώσεων Κοντονή – Στα άκρα η αντιπαράθεση με ΝΔ για Ποινικό Κώδικα ... και ειδύλλιο με Χρυσή Αυγή

Θύελλα στο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των δηλώσεων Κοντονή – Στα άκρα η αντιπαράθεση με ΝΔ για Ποινικό Κώδικα ... και ειδύλλιο με Χρυσή Αυγή
Μόνος του αποχώρησε ο Κοντονής, τυπικά δεν έχει γίνει διαγραφή είπε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης
Παραμένει η θύελλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σίριαλ με τον πρώην υπ.Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, οι δηλώσεις του οποίου σχετικά με το νέο Ποινικό Κώδικα και την ευνοϊκότερη μεταχείριση των μελών της Χρυσής Αυγής, προκάλεσαν μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη ΝΔ, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το ιστορικό

Όλα άρχισαν με τις χθεσινές πρωινές δηλώσεις του κ.Κοντονή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Κεντρική Επιτροπή και από άλλα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».
Μάλιστα είπε πως είχε ήδη ενημερώσει τον κ.Τσίπρα για αυτήν την απόφαση του.
Με λίγα λόγια ο ίδιος ο κ.Κοντονής απέδωσε την απόφαση του να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφωνιών του με εσωκομματικές διαδικασίες.
Ωστόσο, ο κ.Κοντονής αποφάσισε στις ίδιες δηλώσεις του και μάλιστα την επομένη της ιστορικής απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, να αναφερθεί στο νέο Ποινικό Κώδικα, υποστηρίζοντας πως αυτές οι αλλαγές, μπορεί να αποδειχθούν ευνοϊκές και να οδηγήσουν «στα μαλακά» όσον αφορά τις ποινές τα καταδικασθέντα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Και κάπου εδώ αρχίζει ο «μύλος» που δίνει τροφή για μια νέα σφοδρή αντιπαράθεση αφενός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Κοντονή αφετέρου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ VS Κοντονή

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις του κ.Κοντονή θα προκαλούσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Άμεσα ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι «οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».
Αναμενόμενη και η απάντηση του κ.Κοντονή, ο οποίος όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» και επιμένοντας πως «ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη οι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα».
Ακολούθησε νέο «παραλήρημα» του κ.Κοντονή στο χθεσινό κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Open, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα έκανε λόγο για «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες» αναφερόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως αποτέλεσμα, ήταν αναμενόμενη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, "κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά". Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.
Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του.
Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.
Ο καθείς και οι επιλογές του».

Σκουρλέτης: Τυπικά δεν έχει γίνει καμία διαγραφή, μόνος του αποχώρησε ο Κοντονής

Σε σημερινές του δηλώσεις ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι ο κ. Κοντονής με αυτά που είπε, εκ των πραγμάτων και με δική του επιλογή ήρθε σε απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αποχώρησε μόνος του.
Όπως είπε, τυπικά δεν έχει γίνει καμία διαγραφή.
«Η σχέση αυτή προσδιορίζεται πια από τις πολιτικές θέσεις που υποστήριξε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος αναφερόμενος στα περί σταλινισμού που απέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Κοντονής, υπογράμμισε πως «το να λες ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, «σταλινική αριστερά», είναι κάτι πάρα πολύ βαρύ»
«Άρα μιλάμε για μια εκρηκτική, ολέθρια σχέση», τόνισε ο κ.Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι κατά την επικοινωνία του Σταύρου Κοντονή με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τρεις ημέρες, δεν έθεσε ποτέ αυτούς τους προβληματισμούς που είπε δημόσια, ούτε απευθύνθηκε σε κάποιο όργανο του κόμματος.
Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης άφησε αιχμές για τον χρόνο που επέλεξε να προχωρήσει σε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Κοντονής, δηλαδή μια ημέρα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αναφορικά με τις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα σε σχέση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι ο Σταύρος Κοντονής δεν διαφοροποιήθηκε κατά την ψήφισή του στη Βουλή.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον Ν. Παππάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να είσαι μέλος σε ένα κόμμα και παράλληλα να το καθυβρίζεις» ενώ και ο πρώην υπ. Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου είπε όσον αφορά τις καταγγελίες του κ.Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα ότι «λέει ανακρίβειες και είναι εσφαλμένη η προσέγγιση του».

ΣΥΡΙΖΑ vs ΝΔ

Μέσα σε αυτήν την αναταραχή, κυβέρνηση και ΝΔ βρήκαν μια ιδανική ευκαιρία για επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία στελέχη και υπουργούς, όπως ο κ.Θεοδωρικάκος να υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλεκτικές σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.
«Γιατί λίγες μέρες προτού φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και κατήργησε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ανάμεσα στις ποινές και μείωσε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης;
Τότε δεν αντιλαμβάνονταν ότι αυτό αφορά, προφανέστατα, τη Χρυσή Αυγή, αφού συνεχιζόταν η δίκη της;.
Νομίζω ότι το ήξεραν, αλλά - κατά πάσα πιθανότητα - έπρεπε να ξοφλήσουν γραμμάτια από το παρελθόν.
Είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, την οποία, χθες ο κ. Ραγκούσης, μέσα στις συνδικαλιστικές εξάρσεις του, δεν μπόρεσε να αποκρύψει και γι’ αυτό για ακόμη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε από το σύνολο των κομμάτων» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπ.Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε να περάσουν ούτε 24 ώρες, όπου στη χώρα διαμορφώθηκε ένα θετικό ενωτικό κλίμα από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση, και ήρθαν στη Βουλή για να διχάσουν ξανά τους πολίτες».
«Κι αυτό, για να περάσουν σε δεύτερο πλάνο τις σημαντικές καταγγελίες που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, καθώς και σε μία προσπάθεια για να σβήσουν από τη μνήμη των Ελλήνων - λες και δεν θυμόμαστε - τι είχε συμβεί στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας, για τις επιλεκτικές σχέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος.
Και ενώ η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Στέλιου Πέτσα καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για τα όσα είπε ο κ.Κοντονής, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση.
«Η ΝΔ, που τόσα χρόνια φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, συνεχίζει τη χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών για τους νεοναζί, στέλνει μήνυμα «να πέσουν στα μαλακά».
Ο κ. Μητσοτάκης ξέπλενε τα εγκλήματα και τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής πριν δύο χρόνια δηλώνοντας πως «η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια».
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Παπαδημητρίου ζητούσε «μία σοβαρή Χρυσή Αυγή» που «να συνεργαστεί με τη ΝΔ».
Ο γ.γ. του υπουργικού Συμβουλίου του κ. Σαμαρά συνωμοτούσε με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Η ΝΔ χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή δίχασε τους Έλληνες με τις φασιστικές δηλώσεις για «προδοσία» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα παιδιά του Παττακού και του Παπαδόπουλου υπουργούς στην κυβέρνησή του.
Σήμερα έρχονται αυτοί να κουνήσουν το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και την Αριστερά για σύμπλευση με τους νεοναζί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά και σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ αναφέροντας ότι «αισθάνεται την ανάγκη να πει ψέματα και για τον Ποινικό Κώδικα και για μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία ξεπλένουν τη Χρυσή Αυγή» επισημαίνοντας ότι κεντρικά στελέχη της ΝΔ μιλούσαν για την ανάγκη μιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία.

Τσίπρας: Αυτοί που ξέπλεναν τόσα χρόνια την Χρυσή Αυγή, σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές

Επίθεση στη ΝΔ εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τις σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.
Σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ.Τσίπρας έχει αναρτήσει βίντεο, αφιερωμένο όπως λέει, σε όσους «ξέπλεναν τη Χρυσή Αυγή» και «σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές».
«Οι νεοναζί είναι και επίσημα ένοχοι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι όσοι τους ξέπλεναν τόσα χρόνια και σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές.
Ο ελληνικός λαός, όπως αποδείχτηκε και στην προχθεσινή ιστορική και μαζική συγκέντρωση για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, έχει ισχυρή μνήμη» αναφέρει ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης