Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδική κινήση στις αγορές - Αισιοδοξία για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Κέρδη +0,88% ο S&P 500, o DAX στο +0,07%

Ανοδική κινήση στις αγορές - Αισιοδοξία για νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ - Κέρδη +0,88% ο S&P 500,  o DAX στο +0,07%
Επιφυλακτικές οι κινήσεις των επενδυτών στις αγορές
Με ήπια κέρδη kin;huhkan σήμερα 9/10 οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να αντλούν αισιοδοξία από την επανέναρξη - συνέχιση των συνομιλιών για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς ο Λευκός Οίκος έδειξε ότι είναι ανοιχτός σε μια ευρύτερη συμφωνία αντί για μεμονωμένα μέτρα.
Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, N. Pelosi δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν ένα πακέτο μέτρων για τις αεροπορικές εταιρείες, με την προϋπόθεση αυτό να συνοδεύεται με συνομιλίες για ένα ευρύτερο πακέτο οικονομικής τόνωσης.
Ο εκπρόσωπος της Pelosi, Drew Hammill, ανέφερε εξάλλου σε tweet ότι η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο υπουργός Οικονομικών S. Mnuchin επικοινώνησαν για 40 λεπτά.
Ο Hammill ανέφερε ότι η συνομιλία επικεντρώθηκε στον εάν υπάρχει προοπτική επικείμενης συμφωνίας για ένα ευρύ νομοσχέδιο.
Παρά το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά δε βρέθηκε η χρυσή τομή για να επιτευχθεί συμφωνία, οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Ο Mnuchin, σημειώνεται, ότι κατέστησε σαφές το ενδιαφέρον του Trump να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία.
Μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις για νέα μέτρα ανακούφισης από την πανδημία προχωρούν έστειλε την Παρασκευή 9/10 ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump.
Εν τω μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, L. Kudlow δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε ένα νέο αναθεωρημένο πακέτο για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Image
Στο μέτωπο της πανδημίας σαρώνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός καθώς όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 338.779 νέες μολύνσεις μέσα σε μια ημέρα.
Η Ευρώπη είναι πραγματικά στο κόκκινο καθώς σε ολοένα και περισσότερα κράτη καταγράφονται τέτοιες αυξήσεις στα κρούσματα κορωνοϊού – όχι πάντως στους θανάτους - που παραπέμπουν στα στοιχεία και στα δεδομένα που επικρατούσαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν και η επιδημία ήταν στο αποκορύφωμα της στη Γηραιά Ήπειρο.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι πλέον καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει να επιστρέψει σε μέτρα καθολικών lockdown, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής σύσσωμοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ,  υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για άλλα 20.000 θύματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και ενώ οι περισσότερες Πολιτείες καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων.
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία, η οποία εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κρούσματα, ενώ σε ύφεση είναι η επιδημία τόσο στην Κίνα όσο και στην Αυστραλία, όπου εδώ και δύο ημέρες δεν έχει αναφερθεί κάποιος νέος θάνατος, κάτι που είχε να γίνει από τον περασμένο Ιούλιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,06 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 36,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε τα 25,4 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,57% στις 28.586 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,88% στις 3.477 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +1,39% στις 11.579 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 24,78 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,07% στις 13.054 μονάδες
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας αντιμέτωπη με αγωγή είναι η Amazon στη Γερμανία, με τους ισχυρισμούς να αναφέρουν ότι συνεχίζει να μεταφέρει δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας έναν μη έγκυρο μηχανισμό μεταφοράς, γνωστό ως Privacy Shield, ανέφεραν οι ενάγοντες στο Politico.
Η κίνηση έρχεται αφότου ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε το Privacy Shield -πλαίσιο για τη ρύθμιση των διατλαντικών ανταλλαγών προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών- τον Ιούλιο, λόγω φόβων κατασκοπείας από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αγωγή, η οποία πρόκειται να κατατεθεί σε δικαστήριο του Μονάχου την Παρασκευή, η Amazon συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Privacy Shield ως νομική βάση για την αποστολή δεδομένων στις ΗΠΑ, κατά παράβαση της απόφασης του Ιουλίου.

Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.
Οι ενθαρρυντικές προβλέψεις για την κερδοφορία τους από τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων Pandora και Zalando και τη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk, με τους επενδυτές να διατηρούν την προσοχή τους στραμμένη στις ενδείξεις για νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Η μετοχή της δανέζικης εταιρίας κοσμημάτων Pandora κατέγραψε άλμα +10,6% ενώ της γερμανικής εταιρίας διαδικτυακής πώλησης ενδυμάτων Zalando ενισχύθηκε κατά +3,7% αφού αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το 2020 χάρη σε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο.
Η μετοχή της δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk έκλεισε με κέρδη +3,2% αφού αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη για το 2020.
Image
Οι ομάδες των δύο διαπραγματευτών για το Brexit βρίσκονται σε πλήρεις συνομιλίες για να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας πριν από την συνάντηση των ηγετών της Ένωσης των 27 εθνών την επόμενη εβδομάδα.
Περαιτέρω συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Ειδικότερα, οι δύο πλευρές λένε ότι πλησιάζουν μια συμφωνία που θα θέτει όρους για συναλλαγές περίπου 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020 - όταν τελειώσουν οι τρέχουσες μεταβατικές ρυθμίσεις - αν και παραμένουν σταθερά σημεία σχετικά με την αλιεία, τα ισότιμα θέματα ανταγωνισμού και τη διακυβέρνηση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020, μετά την ψηφοφορία για το Brexit σε δημοψήφισμα.
Την προώθηση της διασυνοριακής ενσωμάτωσης τραπεζικών ομίλων προτείνουν σε ανάλυσή τους ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο Edouard Fernandez-Bollo, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι είναι ένα βήμα προς την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη, η οποία παραμένει ημιτελής.
Πιστεύεται ευρέως ότι, σε περιόδους κρίσης, οι μητρικές εταιρείες θα προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα και ότι οι αρχές καταγωγής θα δώσουν προτεραιότητα στην εκπλήρωση της εθνικής τους αποστολής.
Για να ξεπεραστεί αυτό θα ήταν χρήσιμο να προσφερθεί στους τραπεζικούς ομίλους η επιλογή οι θυγατρικές και οι μητρικές εταιρείες να συνάψουν επίσημη συμφωνία για να παρέχουν η μία στην άλλη υποστήριξη ρευστότητας και να συνδέουν αυτήν την υποστήριξη με τα σχέδια αποκατάστασης του ομίλου τους.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας χάνει έδαφος η ανάκαμψη στη Βρετανία, με το ΑΕΠ του Αυγούστου να ενισχύεται με ρυθμό πολύ χαμηλότερο των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% έναντι του Ιουλίου, την ώρα που οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν υπερδιπλάσια ανάπτυξη.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη ανάπτυξη από τον Μάιο, όταν άρχισε να ανακάμπτει το ΑΕΠ από την κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Τα στοιχεία ενισχύουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας, τόσο από την κυβέρνηση του Boris Johnson, όσο και από την Bank of England.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της στη μητρική του Borsa Italiana στην Euronext, έναντι 4,33 δισ. ευρώ κατέληξε το London Stock Exchange (LSE).
To LSE εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το Euronext τον προηγούμενο μήνα, μετά την αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς το χρηματιστήριο του Μιλάνου διεκδικούσαν επίσης το Deutsche Boerse ακι η ελβετική SIX.
«Εκτιμούμε ότι η πώληση του Borsa Italiana θα συνεισφέρει σημαντικά στον κατευνασμό της ανησυχίας της Κομισιόν σχετικά με τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του LSE, David Schwimmer.
Η πώληση του χρηματιστηρίου αποτελεί ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στην Ιταλία λόγω της MTS, της πλατφόρμας ομολόγων η οποία διαχειρίζεται κρατικά ομόλογα ύψους 2,1 τρισ. ευρώ, όπως σημειώνει το Reuters.
Για να διασφαλίσει τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης, το Euronext συμμάχησε με την κρατική Cassa Depositi e Prestiti (CDP) και τη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Intesa SanPaolo.
Η Orange και η Proximus επέλεξαν τη Nokia για την κατασκευή δικτύων 5G στο Βέλγιο, θέτοντας έτσι ουσιαστικά εκτός «παιχνιδιού» την Huawei εν μέσω πιέσεων των ΗΠΑ για αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας από την προμήθεια βασικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην ΕΕ.
Οι κινήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων βημάτων που σημειώνονται στην Ευρώπη για την απόσυρση της Huawei από δίκτυα της επονομαζόμενης «επόμενης γενιάς στις τηλεπικοινωνίες» (5G).
Ο αποκλεισμός έρχεται μετά από μήνες διπλωματικής πίεσης από την Ουάσινγκτον, η οποία ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός της Huawei θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.
Η βελγική πρωτεύουσα φιλοξενεί το εκτελεστικό όργανο και το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - Στο +1,6% ο Shanghai Composite μετά την πολυήμερη αργία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με την Κίνα να ενισχύεται σημαντικά, στην πρώτη συνεδρίαση μετά από την πολυήμερη αργία της Χρυσής Εβδομάδας.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά +0,3%, πλησιάζοντας το υψηλό της 31ης Αυγούστου, που ήταν το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2018.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,12% στις 23.619 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,49%, στις 1.647,38 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -0,5% στις 24.071  μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,7% στις 40.468 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +1,7% στις 3.271 μονάδες.
Ο μεταποιητικός δείκτης Caxin PMI αυξήθηκε στις 54,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 54  μονάδες τον Αύγουστο και διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος για πέμπτο διαδοχικό μήνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Κίνας επιστρέφει στην κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης