Ενέργεια

Με πτώση άνω του 1% έκλεισε το πετρέλαιο – Διατηρούν τα 40 δολ. WTI και Brent

Με πτώση άνω του 1% έκλεισε το πετρέλαιο – Διατηρούν τα 40 δολ. WTI και Brent
Με πτώση έκλεισε το πετρέλαιο
Με πτώση έκλεισε σήμερα 9/10 η τιμή του πετρελαίου, καθώς η διακοπή της παραγωγής (επηρέασε το 90%+ της παραγωγής) από την άφιξη του τυφώνα «Δέλτα» στον Κόλπο του Μεξικού, αντισταθμίστηκε από την αύξηση των ενεργών πλατφορμών εξόρυξης στις ΗΠΑ και την αβεβαιότητα για την παγκόσμια ζήτηση.
Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (West Texas Intermediate, WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου 2020 έκλεισε με πτώση 1,4% στα 40,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου 2020 για το πετρέλαιο Brent έκλεισαν στα 42,8 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από υποχώρηση 1,3% σε ημερήσια βάση.
Ωστόσο, για το σύνολο της εβδομάδας, το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά περίπου 10%.

ΟΠΕΚ: Κυρίαρχο το πετρέλαιο στην αγορά ενέργειας έως το 2045

Προς τα κάτω αναθεώρησε ο ΟΠΕΚ τις προβλέψεις του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι η βιομηχανία αντιμετώπισε «υπαρξιακή απειλή» φέτος μετά την πανδημία κορωνοϊού και καθώς οι πολιτικές για το κλίμα συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον στην ενέργεια.
Στην ετήσια έκθεσή του, η ομάδα παραγωγών πετρελαίου που κυριαρχούσε στη Μέση Ανατολή σκιαγράφησε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες της για την παγκόσμια οικονομία, τη ζήτηση πετρελαίου και ενέργειας και συναφή θέματα πολιτικής.
Επέκτεινε επίσης την περίοδο προβλέψεών του έως το 2045, από το 2040.
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (b / d) μακροπρόθεσμα, στα 109,3 εκατομμύρια b / d το 2040 και στα 109,1 εκατομμύρια b / d το 2045.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παρέμεινε στα 99,7 εκατομμύρια b / d το 2019.
«Το έτος 2020 θα το θυμόμαστε κυρίως για την άνευ προηγουμένου κλίμακα και εμβέλεια της πανδημίας Covid-19.
Από ενεργειακή άποψη, η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από το lockdown είχε ως αποτέλεσμα την απότομη κάμψη της ζήτησης ενέργειας και πετρελαίου», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
Στο μέλλον το «μεγάλο ζήτημα για τις αγορές ενέργειας και πετρελαίου είναι σε ποιο βαθμό θα υπάρξει μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στη συμπεριφορά των καταναλωτών, και συνεπώς στη ζήτηση ενέργειας.
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στο ενεργειακό μείγμα έως το 2045, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από 27%, ακολουθούμενο από το φυσικό αέριο (περίπου 25%) και τον άνθρακα (σχεδόν 20%).
Αυτές οι πηγές ενέργειας ήταν επίσης οι τρεις μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στο μερίδιο καυσίμων το 2019.
Η συνεισφορά από την ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια αναμενόταν να αυξηθεί κατά 6,6% ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2045, «σημαντικά» γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμενόταν να αντιπροσωπεύουν το 8,7% του μεριδίου καυσίμων το 2045, από 2,1% το 2019.
Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναμένεται να υπερβεί τα 258 τρισ. δολάρια το 2045, από περίπου 121 τρισ. δολάρια το 2019.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά πάνω από 1,7 δισ. ανθρώπους σε σχεδόν 9,5 δισ. το 2045, από 7,7 δισ. το 2019.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας και τα επακόλουθα μέτρα περιορισμού παγκοσμίως, δημιούργησαν ένα πρωτοφανές σοκ στη ζήτηση στις αγορές ενέργειας φέτος.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol δήλωσε ότι το 2020 ενδέχεται να αναδειχθεί ως τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία των αγορών πετρελαίου.
Ελλείψει εμβολίου κατά του Covid-19 ή ανάπτυξης αποτελεσματικών θεραπειών, ο ΟΠΕΚ δήλωσε «είναι πιθανό ο κόσμος να παραμείνει σε κατάσταση μερικής έκτακτης ανάγκης για παρατεταμένη περίοδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης