Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αρχές Νοεμβρίου η συνάντηση κορυφής Ελλάδος - Τουρκίας - Οι δύο στόχοι της Άγκυρας και τι θα δώσει σε αντάλλαγμα – Yavuz και Barbaros 200 ημέρες έρευνες

Αρχές Νοεμβρίου η συνάντηση κορυφής Ελλάδος - Τουρκίας - Οι δύο στόχοι της Άγκυρας και τι θα δώσει σε αντάλλαγμα – Yavuz και Barbaros 200 ημέρες έρευνες
Οι βασικές τις επιδιώξεις είναι δύο ΑΟΖ Καστελόριζου και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου
Μπορεί οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να ξεκινήσουν μετά την διεξαγωγή του Ευρωπαικού Συμβουλίου 15 και 16 Οκτωβρίου ωστόσο όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές οι κρίσιμες συναντήσεις θα διεξαχθούν εντός του πρώτου 10ημέρου του Νοεμβρίου με στόχο συνάντηση Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan.
Αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα ωστόσο το πιθανότερο σενάριο στο διάστημα του πρώτου 10ημέρου του Νοεμβρίου 2020 θα υπάρχει σαφής εικόνα είτε για την συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan είτε για για τον καθορισμό της συνάντησης των δύο πολιτικών.
Η Τουρκία έχει δύο στόχους, τους οποίους μεθοδικά υποστηρίζει περιβάλλοντας τους και με άλλες απαιτήσεις στο πλαίσιο τακτικών – διπλωματικών στρατηγικών.

Οι στόχοι πλέον είναι σαφείς, η Τουρκία θέλει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Καστελόριζου και την συνδιαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου.  
1)Δεν είναι τυχαίο ότι ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Cavusoglu όπου και εάν βρεθεί παρουσιάζει ένα χάρτη που δείχνει ότι ένα μικρό νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να έχει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ… αναφέρεται ευλόγως στο Καστελόριζο.
Η Τουρκία ξεκάθαρα ζητάει την ΑΟΖ του Καστελόριζου και από ότι φαίνεται διεκδικούν τουλάχιστον το 60%, μπορεί να μιλούν για 90% αλλά το 60% σημαίνει 24.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ.
2)Οι κινήσεις ερευνών αρχικά των τουρκικών πλοίων Yavuz και τώρα του Barbaros Hayreddin Pasa που ξεκίνησαν Απρίλιο 2020 και θα ολοκληρωθούν 9 Νοεμβρίου 2020 σχεδόν 200 ημέρες, στην Δυτική Κύπρο είναι πρόδηλο τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί.
Να σημειωθεί ότι το Yavuz δραστηριοποιήθηκε για σχεδόν 170 ημέρες στην περιοχή Selcuklu-1 από τις 24 Απριλίου και επέστρεψε στο λιμάνι Tasucu στην επαρχία Mersin της νότιας Τουρκίας στις 5 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα αυτό τα τουρκικά ερευνητικά πλοία έκαναν έρευνες σε 7 περιοχές του East Med.
Η υπόθεση Βαρωσίων στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο επίσης είναι μέρος της μεθοδευμένης στρατηγικής της Τουρκίας αν και πρέπει να συνδεθεί και με τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στην κατεχόμενη Κύπρο στις 11 Οκτωβρίου 2020.

Η Τουρκία έχει θέσει σκόπιμα πολλά ζητήματα στο τραπέζι έχοντας στρατηγική...

Γνωρίζει ποια θα παραχωρήσει αλλά οι βασικές τις επιδιώξεις είναι δύο ΑΟΖ Καστελόριζου και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου.
Το θέμα ειδικά στην Κύπρο είναι το εξής.
Τα ενεργειακά κοιτάσματα θα οδηγήσουν στην λύση του κυπριακού ή θα περιθωριοποιήσουν την λύση;
Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει εάν δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει.
Στον μεν Αιγαίο να εγκαταλείψει οριστικά την Γαλάζια Πατρίδα αν και με την ΑΟΖ του Καστελόριζου δεν την εγκαταλείπει, να εγκαταλείψει γκρίζες ζώνες και αμφισβητούμενα νησιά τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης.
Επίσης θέματα εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια και χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Επί της ουσίας η Ελλάδα μπορεί να κλείσει τις γκρίζες εκκρεμότητες στο Ανατολικό Αιγαίο μετά από 10ετίες διενέξεων με την Τουρκία.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θα κερδίσει ένα πλήρως αποσαφηνισμένο τοπίο θαλάσσιων δικαιοδοσιών στο Ανατολικό Αιγαίο.
Στ Κύπρο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όχι μόνο των υπαρκτών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το νησί είναι κατεχόμενη και διχοτομημένο.
Ένα deal με επίκεντρο συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου με παράλληλη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να ήταν εντός ενός λογικού πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει πέραν από αυτό που θα κερδίσουν να προετοιμάζονται και να χάσουν.
Η Ελλάδα την μισή ή και περισσότερο από την ΑΟΖ του Καστελόριζου και η Κύπρος να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει πλειάδα απαιτήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο να αποδειχθεί ότι το καθεστώς διχοτόμησης στο νησί θα τελειώσει θα πρέπει να εμφανιστεί η Τουρκία ως μέρος της λύσης του προβλήματος.
Επί της ουσίας λοιπόν… οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος - Τουρκίας και Τουρκίας – Κύπρου που θα ξεκινήσουν θα έχουν στόχο όχι άθροισμα μηδενικού αποτελέσματος αλλά ισορροπιών μεταξύ διεκδικήσεων και παραχωρήσεων.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης