Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Πρέπει να θέσουμε έναν σαφέστερο στόχο για τον πληθωρισμό

Visco (ΕΚΤ): Πρέπει να θέσουμε έναν σαφέστερο στόχο για τον πληθωρισμό
H ΕΚΤ θα πρέπει να θέσει έναν σαφέστερο στόχο για τον πληθωρισμό στην ΕΕ που σήμερα είναι περίπου στο 2%
"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να θέσει έναν σαφέστερο στόχο για τον πληθωρισμό στην ΕΕ και θα πρέπει κάνει ξεκάθαρη την πολιτική που θα ακολουθήσει" δήλωσε ο Ignazio Visco, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ).
Σε συνέντευξη του στην ιταλική Il Corriere della Sera υπογράμμισε πως είναι επίσης πολύ σημαντικό η ΕΚΤ να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά με τις απόψεις των μελών της που είναι αρμόδιοι για την χάραξη της πολιτικής ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.
Ο Visco, ο οποίος είναι κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο τρέχων στόχος πληθωρισμού της ΕΚΤ κάτω, αλλά και κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι «ασαφής και δύσκολο να κατανοηθεί».
«Νομίζω ότι ο στόχος πρέπει να είναι συμμετρικός. Το 1% ή 1,5% είναι πολύ χαμηλά καθώς χρειαζόμαστε περιθώρια ευελιξίας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση» τόνισε.
Η Visco δήλωσε ότι η ΕΚΤ μελετά την πρόσφατη αλλαγή που έκανε στη στρατηγική της η Αμερικανική Κεντρική τράπεζα (Fed), η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας και λιγότερο στη μείωση του πληθωρισμού.
«Συζητάμε για τον τρόπο επανεξέτασης της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής μας», είπε τονίζοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητο η ΕΚΤ να κάνει σαφείς τις προθέσεις της και οι απόψεις που αναφέρονται στα πρακτικά της συνεδρίασης της που παραμένουν μέχρι σήμερα απόρρητες να δοθούν στη δημοσιότητα.
«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι σκέφτεται ο καθένας μας και πώς το εκφράζουμε στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική να γίνονται γνωστές μέσα από  δελτία τύπου ορισμένων εθνικών κεντρικών τραπεζών ή δηλώσεις των εκπροσώπων της.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανησυχεί περισσότερο για την οικονομία που πλήττεται από την επιδημία από ό, τι είχαν σκεφτεί προηγουμένως οι αναλυτές, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να αναπτύξει περισσότερα κίνητρα για την αντιμετώπισή της στο τέλος του 2020.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει εκτεταμένη και να είναι έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης