Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Johnson στρέφεται στη Merkel για λύση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο Johnson στρέφεται στη Merkel για λύση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Αν δεν υπάρξει σαφής συμφωνία στη σύνοδο κορυφής (15/10), το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου
Απευθείας επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel θα επιδιώξει  να έχει ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson, προκειμένου να υπάρξει λύση στο ακανθώδες ζήτημα του Brexit και της εμπορικής συμφωνίας που θα υπάρξει με την ΕΕ πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 15 Οκτωβρίου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ορίσει αυτή την προθεσμία για να επιτευχθεί συμφωνία - ή μη - για τους όρους της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.
όμως μετά το αδιέξοδο που υπάρχει μέχρι σήμερα και με το περιθώριο να στενεύει για τη Βρετανία, ο Johnson στρέφεται στα "μεγάλα μέσα" για βοήθεια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το Σάββατο (10/10), επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron ενώ το επόμενο τηλεφώνημα θα είναι με την Merkel.
Αν δεν υπάρξει σαφής συμφωνία από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη (15/10), το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προετοιμασία για έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ στο τέλος Δεκεμβρίου.
Εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόσθετο κόστος και αναστάτωση καθώς οι ποσοστώσεις και τα τιμολόγια θα επανέλθουν για πρώτη φορά σε άλλα επίπεδα.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας αλλά και σε τομείς του τουρισμού και των αερομεταφορών και της επιστημονικής έρευνας.
Ωστόσο, μια συνομιλία με τη Merkel θα μπορούσε να πυροδοτήσει εικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι η Γερμανία θα παρέμβει για να λύσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Η Βρετανία και η ΕΕ εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με τις κρατικές επιδοτήσεις για επιχειρήσεις καθώς και για τα αλιευτικά δικαιώματα - με τη Γαλλία να πιέζει να διατηρήσει την ίδια πρόσβαση στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου που απολαμβάνει και σήμερα.
Όμως την προσέγγιση της Merkel είχε επιδιώξει και ο βρετανός μεσολαβητής το 2016, David Davis ο οποίος είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο μετά το Brexit θα στραφεί στο Βερολίνο και όχι στις Βρυξέλλες για μια διακρατική εμπορική συμφωνία με το Βερολίνο να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο θα υπονόμευε τις προσπάθειες του ευρωπαίου διαμεσολαβητή Michel Barnier, ο οποίος ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης