Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τι κρύβει η επανεμφάνιση Oruc Reis νότια του Καστελόριζου, κόντρα σε όλους; - Τουρκία και Ρωσία σχεδιάζουν στρατιωτική βάση στα Βαρώσια

Τι κρύβει η επανεμφάνιση Oruc Reis νότια του Καστελόριζου, κόντρα σε όλους; - Τουρκία και Ρωσία σχεδιάζουν στρατιωτική βάση στα Βαρώσια
Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο νότια του Καστελόριζου ενώ θα συνοδεύεται από τα πλοία Ataman και Cengizhan
Μια νέα σημαντική εξέλιξη βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω της προσπάθειας προσέγγισης Ελλάδος και Τουρκίας.
Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο θεωρείται αιτία πρόκλησης ακόμη και παύσης των διαπραγματεύσεων.... για την Ελλάδα… επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο καθώς με νέα NAFTEX (navigational telex) μεταξύ 12 και 22 Οκτωβρίου ξεκινάει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.
Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο νότια του Καστελόριζου ενώ θα συνοδεύεται από τα πλοία Ataman και Cengizhan.
Το Oruc Reis είναι ικανό να διεξάγει κάθε είδους γεωλογικές, γεωφυσικές, υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες,
Το πλοίο μπορεί να εκτελέσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες έως και 8 χιλιάδες μέτρα βάθος και δισδιάστατες σεισμικές έρευνες έως και 15 χιλιάδες μέτρα βάθος.
Επισημαίνεται ότι και το έτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το Barbaros Hayreddin Pasa θα πραγματοποιήσει έρευνες δυτικά της Κύπρου ενώ μαζί με το Yavuz διεξάγουν έρευνες σχεδόν 200 ημέρες.
Τι ίδια στιγμή τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι στα Βαρώσια της κατεχόμενης Αμμοχώστου της Κύπρου, η Τουρκία και η Ρωσία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν βάση στρατιωτική και ναυτική ώστε να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή και μεταξύ άλλων να έχουν πρόσβαση στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Τι σηματοδοτεί η επανεμφάνιση του Oruc Reis;

Ενώ Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών με στόχο να υπάρξει συνάντηση κορυφής μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προέδρου Erdogan εντός του Νοεμβρίου 2020… η επανεμφάνιση του Oruc Reis δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς για την Ελλάδα θεωρείται αιτία κλιμάκωσης και έντασης το Oruc Reis.
Να σημειωθεί ότι και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας η Τουρκία κράτησε στην οπισθοφυλακή το Oruc Reis ώστε να επιτρέψει στην διπλωματία να επιλύσει τις διαφορές.
Μάλιστα και ο αμερικανικός παράγοντας είχε διαμεσολαβήσει ώστε να αποσυρθεί το Oruc Reis το οποίο επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το Oruc Reis ως μέσο πίεσης NAFTEX diplomacy δηλαδή διπλωματία των NAFTEX ή gunboard diplomacy διπλωματία των κανονιοφόρων με στόχο να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα που δεν θέλει να συζητήσει τίποτε άλλο πέραν από τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Μας εμπαίζουν: Ξαναβγαίνει το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου-Εξέδωσαν  NAVTEX - OTA VOICE

Image
Τι θέλει να πάρει η Τουρκία;


1)Θέλει να αποκτήσει μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου που φθάνει τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
2)Θέλει να έχει ρόλο συνεκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και λόγω στον EastMed τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ και θα καταλήγει μέσω Ελλάδος, στην Ιταλία όπου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ΑΟΖ του Καστελόριζου

Η Τουρκία θα ασκήσει πίεση ώστε η Ελλάδα να αποδεχθεί τροποποίηση του χάρτη της Σεβίλλης ως προς την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί, η εδαφική κυριαρχία είναι ξεκάθαρα ελληνική αλλά οι τούρκοι θεωρούν ότι ένα ελληνικό νησί με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Θα μπορούσε η ΑΟΖ του Καστελόριζου να διχοτομηθεί με τα 16 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα να περιλαμβάνονται την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 24 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Τουρκία
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι παλινδρομώντας έχουν αναγνωρίσει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά θέτουν το εξής όρο.
Εάν ένα ελληνικό νησί βρίσκεται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια, π.χ. βρίσκεται στο 181ο ναυτικό μίλι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε και με βάση το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το ελληνικό νησί μπορεί να έχει ΑΟΖ οπότε 181 μίλια από την ηπειρωτική χώρα και 200 ναυτικά μίλια από την νησιωτική χώρα δημιουργείται μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 381 μιλίων ή 704 χιλιόμετρα δημιουργώντας προφανώς προστριβές με άλλες χώρες.
Εάν το επιχείρημα της Τουρκίας έχει βάση, αυτομάτως εγείρεται ένα θέμα το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δηλαδή 313 ναυτικά μίλια οπότε δεν εμπίπτει στην τουρκική επιχειρηματολογία περί ηπειρωτικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία θα πρέπει να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει πλήρως την Mavi Vatan την ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας, τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και βεβαίως το ζήτημα των 13 νησίδων ή βραχονησίδων που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός διεθνών συνθηκών.

Συνεκμετάλλευση στο φυσικό αέριο της Κύπρου

Η Τουρκία θέλει να έχουν δικαίωμα οι τουρκοκύπριοι στην συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Αυτό το θέμα ετέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία αποσύρθηκε.
Για το θέμα αυτό η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που παραμένει ανεπίλυτο και αγεφύρωτο εδώ και 10ετίες.

Τι θα παραχωρήσει;

Η Τουρκία θέτει πολλά ζητήματα αλλά μέρος αυτών θα τα παραχωρήσει... εάν καταφέρει να κερδίσει τους δύο βασικούς στόχους της.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει εάν δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει.
Στον μεν Αιγαίο να εγκαταλείψει οριστικά την Γαλάζια Πατρίδα αν και με την ΑΟΖ του Καστελόριζου δεν την εγκαταλείπει, να εγκαταλείψει γκρίζες ζώνες και αμφισβητούμενα νησιά τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης.
Επίσης θέματα εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια και χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Επί της ουσίας η Ελλάδα μπορεί να κλείσει τις γκρίζες εκκρεμότητες στο Ανατολικό Αιγαίο μετά από 10ετίες διενέξεων με την Τουρκία.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θα κερδίσει ένα πλήρως αποσαφηνισμένο τοπίο θαλάσσιων δικαιοδοσιών στο Ανατολικό Αιγαίο.
Στην Κύπρο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όχι μόνο των υπαρκτών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το νησί είναι κατεχόμενη και διχοτομημένο.
Ένα deal με επίκεντρο συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου με παράλληλη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να ήταν εντός ενός λογικού πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Για την ώρα κυριαρχεί η προπαγάνδα της έντασης

Κατά την Τουρκία η Ελλάδα παραβίασε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανακηρύσσοντας νέα Navtex στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Navtex φθάνει έως την Ημέρα Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου.
Σε απάντηση, η Τουρκία έχει επίσης δηλώσει άλλη Navtex στην περιοχή.
Η Navtex, ή navigational telex ή τέλεξ πλοήγησης, είναι ένα σύστημα θαλάσσιων επικοινωνιών που επιτρέπει στα πλοία να ενημερώνουν άλλα πλοία για την παρουσία τους σε μια περιοχή, καθώς και άλλες πληροφορίες.
Με βάση την Τουρκική προπαγάνδα η Ελλάδα έχει οπλίσει 18 από τα 23 νησιά του Αιγαίου, τα οποία η Τουρκία θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Σύμη, Ικαρία, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Αστυπάλαια, Ρόδος, Καστελόριζο (Megisti-Meis), Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Κάρπαθος και Κάσος.
Ξεκινώντας με τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1913, η στρατιωτικοποίηση των Νήσων του Ανατολικού Αιγαίου περιορίστηκε και η αποστρατικοποιημένη τους κατάσταση επιβεβαιώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923.
Η Συνθήκη του Παρισιού του 1947, όπου η Ιταλία παραχώρησε τα νησιά των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, επίσης επιβεβαίωσε την κατάσταση αποστρατικοποίησης.
Ωστόσο, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η Σύμβαση του 1934 του Montreux (Μοντρέ) για τουρκικά στενά, ενώ η Άγκυρα αναφέρει ότι η υποχρέωση της Ελλάδας να αφοπλίσει τα νησιά παραμένει αμετάβλητη βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ, καθώς δεν υπάρχει διάταξη που διαφοροποιείται από την Συνθήκη της Λωζάνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης