Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η ΕΕ προς μια δημοσιονομική ένωση με σχέδιο ανάκαμψης λόγω κορωνοϊού

Scholz (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η ΕΕ προς μια δημοσιονομική ένωση με σχέδιο ανάκαμψης λόγω κορωνοϊού
Για να στηρίξει την οικονομία της ένωσης, η ΕΕ έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
Βήματα προς τη δημοσιονομική ένωση σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα σχέδιά της για ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, τα οποία περιλαμβάνουν το δανεισμό της Κομισιόν από τις αγορές, αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
"Προχωρούμε προς την δημοσιονομική ένωση, ένα μεγάλο βήμα προς την οικονομική ικανότητα και ακεραιότητα της ΕΕ", ανέφερε συγκεκριμένα ο Scholz σε διακοινοβουλευτική διάσκεψη αναφορικά με τη σταθερότητα, τον οικονομικό συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην ΕΕ στις 12 Οκτωβρίου 2020 σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters .
Υπενθυμίζεται ότι για να στηρίξει την οικονομία της ένωσης, η ΕΕ έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
"Οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στην εξέλιξη των ευρωπαϊκών οικονομιών", τόνισε ο Scholz, του οποίου η χώρα έχει αυτή τη στιγμή την προεδρία της ένωσης των 27 μελών.
"Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πορεία", ανέφερε ο γερμανός Υπουργός.
'Κλείδωσαν' οι όροι για το Ταμείο Ανάκαμψης
Μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών στις 6 Οκτωβρίου 2020, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συμφώνησαν στις 9 Οκτωβρίου 2020 στο πακέτο του RRF (καλύπτει τα 672,5 επί συνόλου 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης).
Επικύρωσαν δηλαδή την κλείδα κατανομής και την απόφαση το 30% των χρηματοδοτήσεων να διατεθεί με βάση στοιχεία για το ΑΕΠ έως τις 30 Ιουνίου του 2022.
Για τα εθνικά σχέδια επιβεβαιώθηκε ο στόχος τουλάχιστον το 37% της κατανομής να αφορά στην πράσινη και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση.
Αλλά και η διευκόλυνση επιλεξιμότητας μέτρων που άρχισαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ελλάδα
Όπως έγραφε νωρίτερα το BankingNews, οι δυσμενείς όροι για την εκταμίευση των δόσεων από το Ταμείο είναι γεγονός και η Ελλάδα για να πάρει την προκαταβολή της ευρωπαϊκής βοήθειας των 5,5 δισ. ευρώ (δεύτερο τρίμηνο του 2021), ώστε να πιάσει μεγαλύτερες ταχύτητες στην ανάπτυξη (η προσδοκία είναι για 7,5%), θα πρέπει να παραδώσει συγκεριμένες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σε συγκεκριμένους χρόνους.
Ειδάλλως θα υπάρχει δημοσιονομικός κόφτης για τις δόσεις.
Πότε θα ενεργοποιείται;
Μετά από αρνητική γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) της Ε.Ε. για «μη ικανοποιητική εκπλήρωση ορόσημων και στόχων».
Επίσης παραμένει το δικαίωμα άσκησης βέτο από ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη στην περίπτωση που θεωρήσουν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την «ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων».
Επισημαίνεται ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν τα σχέδιά τους στην Επιτροπή από τις 15 Οκτωβρίου έως και την 30ή Απριλίου του 2021, που είναι ο χρόνος για τα τελικά σχέδια.
Η προκαταβολή θα καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης