Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

One River: Αργεί ακόμη το πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ, λόγω εκλογών - Κανείς δεν θέλει να πριμοδοτήσει τον Trump

tags :
One River: Αργεί ακόμη το πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ, λόγω εκλογών - Κανείς δεν θέλει να πριμοδοτήσει τον Trump
Κάθε κόμμα στις ΗΠΑ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πακέτο
Ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας είναι μεν πιθανό, αλλά δεν θα έρθει πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα πριμοδοτούσε τον Donald Trump.
Αυτό αναφέρει η One River Asset Management, επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη προτροπή του αμερικανού προέδρου.
«Θα ήθελα να δω ειλικρινά ένα μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης από ό,τι προσφέρουν είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump την Παρασκευή, λίγες μέρες μετά την απότομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων από τον ίδιο.
Φυσικά, αν ο Trump ζητά ένα μεγαλύτερο πακέτο από τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους, τότε αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να το προσφέρει.
Αυτό είναι στην πραγματικότητα η αλήθεια.
Είναι ίδιος που έχει απεγνωσμένα ανάγκη να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.
Και καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης προχωρά στην έρευνά του για πιθανή φορολογική απάτη από τον Trump, το να υποστηρίζεις στήριξη σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής αστάθειας, αυτό συνήθως κερδίζει τις εκλογές.
Έτσι, αν ο Trump καταφέρει να παραδώσει κάτι κοντά στο αίτημα των Δημοκρατικών για ένα πακέτο 2,2 τρισ. δολαρίων, θα λειτουργήσει υπέρ του.
Και όλα αυτά την ώρα που εάν εκλεγεί θα πρέπει να διαχειριστεί ένα έλλειμμα ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2020 κοντά στο 16% του ΑΕΠ και ένα έλλειμμα προϋπολογισμού το 2021 κοντά στο 8,6%.

Βέβαια, ενώ τόσο μεγάλοι αριθμοί είναι άνευ προηγουμένου σε περιόδους που δεν υπάρχει πόλεμος, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν αρνητικές συνέπειες.
Από το πακέτο της 15ης Μαΐου, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +21%, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ μειώθηκε -6,4% και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι 10 μ.β. υψηλότερες.
Επίσης, η ανεργία έχει μειωθεί.
Γιατί λοιπόν τα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ να αντιστέκονται σε κάτι που προκαλεί τόσα θετικά και χωρίς πραγματικό πόνο;
Η απάντηση είναι ότι δεν θα το κάνουν, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε κόμμα μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη στις διαπραγματεύσεις.
Και αυτή η δυναμική θα παραμείνει, έως ότου υπάρξουν συνέπειες.
Και αυτές οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές πρώτα στις αγορές, και στη συνέχεια στην οικονομία.
Σύμφωνα με την  One River Asset Management, τα τελευταία χρόνια, οι κεντρικοί τραπεζίτες κάλεσαν τους πολιτικούς να επεκτείνουν τα δημοσιονομικά κίνητρα.
Το έκαναν επειδή η νομισματική πολιτική είχε αποτύχει να επηρεάσει την πραγματική οικονομία όπως ήταν επιθυμητό.
Κάθε διαδοχική μείωση των επιτοκίων συνέχισε να αποτυγχάνει να ενισχύσει τη ζήτηση.
Παραδόξως, οι ανίσχυρες περικοπές επιτοκίων φαίνεται να υποστηρίζουν τη γενική αύξηση των τιμών των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τη διεύρυνση της ανισότητας του πλούτου και την επέκταση του χάσματος μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και της χρηματοπιστωτικής οικονομίας.
Και αυτό ταυτόχρονα αύξησε την κοινωνική και οικονομική αστάθεια σε επίπεδα που απειλούν τον εθνικό ιστό της Αμερικής.
Τα πρωτοφανή δημοσιονομικά ελλείμματα του τρέχοντος έτους δεν οδήγησαν σε κατάρρευση του δολαρίου, σε κατάρρευση της αγοράς ομολόγων ή σε αύξηση του πληθωρισμού.
«Οι πολιτικοί έχουν πλέον ξεπεράσει το εύκολο μέρος, αλλά χωρίς να καταλάβουν πραγματικά τι έχουν κάνει ή πώς λειτουργεί», καταλήγει η One River Asset Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης