Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellaFin: Αυτά είναι τα 2 μετεκλογικά σενάρια στις ΗΠΑ – Πώς θα επηρεαστούν οι αγορές

tags :
HellaFin: Αυτά είναι τα 2 μετεκλογικά σενάρια στις ΗΠΑ – Πώς θα επηρεαστούν οι αγορές
Θα ενθαρρυνθεί δηλαδή η ανάληψη κινδύνου (risk-on) ή θα επικρατήσει ένα καθεστώς αναταραχής (risk-off) στις αγορές;
Έχουν απομείνει 3 εβδομάδες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και πολλή ενέργεια σπαταλάται στις απόπειρες πρόγνωσης του αποτελέσματος και της ενδεχόμενης αντίδρασης των αγορών που θα προκύψει εξ αυτού.
Θα ενθαρρυνθεί δηλαδή η ανάληψη κινδύνου (risk-on) ή θα επικρατήσει ένα καθεστώς αναταραχής (risk-off) στις αγορές;
Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο εργαλείο ή μεθοδολογία που μπορεί με δεοντολογική επάρκεια να απαντήσει στο ερώτημα τι θα ακολουθήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μακριά από εμάς η διεκδίκηση του ρόλου του πολιτικού αναλυτή, αλλά από τις πολλές μετεκλογικές σεναριακές εκδοχές που μελετώνται αυτήν την εποχή, επικεντρωνόμαστε στις 2 με τις υψηλότερες πιθανότητες και τον μεγαλύτερο συνεπαγόμενο αντίκτυπο τους στις αγορές.
Αυτήν αφενός της καθαρής σάρωσης ( clean sweep ή blue wave) την νίκη δηλαδή του Joe Biden για το αξίωμα του προέδρου και την επικράτηση των δημοκρατικών στα 2 σώματα του Κογκρέσου (Γερουσία και Οίκος Αντιπροσώπων) και αφετέρου την περίπτωση μιας καθυστερημένης εκλογής προέδρου λόγω επιστολικής ψήφου ή ενός αμφισβητούμενου αποτελέσματος, με την συνεπακόλουθη αβεβαιότητα.
Το σενάριο της καθαρής σάρωσης, συγκεντρώνει αυτήν την στιγμή την υψηλότερη πιθανότητα 60% και περιλαμβάνει την προοπτική μιας σημαντικής αλλαγής πολιτικών στα θέματα δημοσιονομικής επέκτασης, εταιρικής φορολογίας, κανονιστικών ρυθμίσεων, δημόσιας υγείας και εξωτερικής πολιτικής.
Να υπογραμμίσουμε ότι παρά την υψηλή πιθανότητα έκβασης αυτής της εκδοχής, παραμένει αμφιλεγόμενος ο τρόπος που ενδεχομένως θα αντιδράσουν οι αγορές σε μια τέτοια εξέλιξη.
Θεωρούμε ότι το υψηλό ποσοστό πιθανότητας αυτού του ενδεχόμενου, θα πρέπει να έχει οδηγήσει την αγορά σε μια συμπεριφορά αποδοχής του ως βέβαιου.
Η περίπτωση της έκπληξης με την μορφή του Joe Biden πρόεδρος / γερουσία ρεπουμπλικανική, θα οδηγούσε στην στατιστικά ευνοϊκότερη εκδοχή από άποψη αποδόσεων για τις μετοχές (13,6% ετησιοποιημένη απόδοση καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας).
Η περίπτωση μη εκλογής του Joe Biden, θα παρέπεμπε επίσης σε μία ευνοϊκή χρηματιστηριακή 4ετία υπό τον Donald Trump.
Αυτό που βασανίζει αυτήν την στιγμή την αγορά στο σενάριο εκλογής του Joe Biden είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή της εταιρικής κερδοφορίας.
Κρίνουμε ότι αυτός ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2022 και σύμφωνα με ιστορικά αντίστοιχα θα πρέπει να αναμένουμε υποχώρηση των μετοχών όχι μεγαλύτερη του 5% στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2021.
Η δεύτερη πολυσυζητημένη εκδοχή της καθυστερημένης ή αμφισβητούμενης ανάδειξης προέδρου, θεωρούμε ότι είναι μάλλον διογκωμένη, δεδομένων των θεσμικών προβλέψεων που αφορούν στην ομαλή μεταβίβαση των προεδρικών εξουσιών.
Με την καταγραφή υψηλότερων τιμών ή την παραμονή σε υψηλά επίπεδα των μετοχικών δεικτών, η υποδειγματική συμπεριφορά των δεικτών αστάθειας τιμών ή διακυμανσιμότητας των αγορών (Vix,Move), είναι να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου παρά τις υψηλά καταγραφόμενες τιμές του S&P 500, ο Vix συνεχίζει να διακυμαίνεται σε σχετικά υψηλές για τα αντίστοιχα επίπεδα του δείκτη τιμές.
Γεγονός το οποίο παραπέμπει σε υψηλό κόστος ασφάλισης ή αντιστάθμισης κινδύνου, λόγω προεξοφλημένης ή ενσωματωμένης μετεκλογικής αβεβαιότητας.
Οι υψηλά καταγραφόμενες τιμές του Vix στην περιοχή του 31-35 στις αρχές Σεπτεμβρίου και επι του παρόντος στην περιοχή του 25 και την εκτίμηση για διακυμάνσεις του S&P 500 τον Νοέμβριο μετα τις εκλογές μέχρι και τον Δεκέμβριο στο 1,5%, αποτυπώνουν μία μάλλον υπέρμετρη απαισιοδοξία στις προθεσμιακές αγορές. Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, είναι βέβαιο ότι όλες οι θέσεις αντιστάθμισης πολιτικού κινδύνου θα κλείσουν, με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Πέρα από το γεγονός ότι ιστορικά πολλές αμφισβητούμενες εκλογικές περίοδοι οδήγησαν σε ανόδους του 5%. Πρέπει να τονίσουμε μετ’ επιτάσεως ότι στην τρέχουσα συγκυρία, λόγω ασύμμετρης ανησυχίας και έντονης ανάληψης αντισταθμιστικών θέσεων θα πρέπει μετεκλογικά και με την ανάδειξη προέδρου, μάλλον να αναμένουμε και μια ασύμμετρη ανοδική κίνηση.
Ασχέτως εκλογής Trump ή Biden, υπάρχουν 2 μακροπρόθεσμες “εγγυήσεις” αποδόσεων.
Η ακλόνητη Fed και η δέσμευση και των 2 υποψηφίων για ασύμμετρη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης