Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η Ρωσία επεκτείνει την ενεργειακή της επιρροή στην Αφρική

Γιατί η Ρωσία επεκτείνει την ενεργειακή της επιρροή στην Αφρική
Η Ρωσία επεκτείνει την ενεργειακή της επιρροή στην Αφρική
Το 2019, ο σκωτσέζος πολιτικός Michael Ancram, Marquess of Lothian, ζήτησε από το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO) τις πληροφορίες που διέθεταν σχετικά με τα σχέδια εγκατάστασης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Αφρική, ιδιαίτερα στη Ζιμπάμπουε.
Υπήρχε ανησυχία ότι η επιρροή της Μόσχας μπορεί να συγκρούεται με την επιρροή του Λονδίνου.
Ένας άλλος σημαντικός «παίχτης» στην Αφρική, Η Γαλλία, ανησυχούσε το 2018 καθώς οι ρωσικές εταιρίες σύμβουλοι ασφαλείας (ουσιαστικά στρατιωτικοί εργολάβοι) Wagner και GRU άρχισαν να εμφανίζονται σε πολιτικούς κύκλους σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ερυθραία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν και στη  Λιβύη μαζί με τα στρατεύματα του Khalifa Haftar.
Στη Λιβύη, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας υπέστησαν σημαντικές απώλειες στη μάχη για την κατάκτηση της Τρίπολης.

Στρατιωτικοί εργολάβοι ως διπλωματικό εργαλείο

Μέρος της εμπλοκής της Ρωσίας στην Αφρική είναι στρατιωτική.
Ο ρωσικός στρατός και οι ρωσικοί ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν επεκτείνει το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Αφρική, αναζητώντας ερείσματα σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες, ενώ η Ρωσία έχει προχωρήσει παράλληλα σε συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με 28 αφρικανικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Institute for the Study of War.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 400 Ρώσοι μισθοφόροι λειτουργούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) και η Μόσχα παρέδωσε πρόσφατα στρατιωτικό εξοπλισμό για την υποστήριξη επιχειρήσεων ανταρσίας στη βόρεια Μοζαμβίκη.
 Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στην Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 39% των μεταφορών όπλων στην περιοχή το 2013-2017.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-10-11_12-50-16.jpg?itok=eNG_872-

Η επιρροή της Μόσχας στο Μπαμάκο

Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρέσβης στο Μάλι, Igor Gromyko, ήταν ένας από τους πρώτους αξιωματούχους που δέχτηκε η Junta, δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης aBamako.com αναφέρουν ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες του πραξικοπήματος είχαν περάσει ένα χρόνο στη Ρωσία.
Αυτό αποδεικνύει ότι η Ρωσία θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της στην Αφρική.
Το πραξικόπημα πλήττει τη γαλλική διπλωματία, καθώς το Παρίσι είχε επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια του Μάλι μέσω μιας στενής συμμαχίας με τον πρώην πρόεδρο του Μάλι, Ibrahim Boubacar Keita.
Ο Keita ανέλαβε το 2013 μετά από πραξικόπημα το 2012 έριξε τον Amadou Toumani Toure, συνέπεσε με μια γαλλική ειρηνευτική αποστολή και το Κρεμλίνο μπορεί να επιδιώξει να αντικαταστήσει τη Γαλλία σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου το Παρίσι είχε ισχυρ’η παρουσία και επιρροή. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να αξιοποιήσει το πραξικόπημα του Μάλι για να εξασφαλίσει οικονομικές συμφωνίες, ενισχύοντας παράλληλα τη γεωπολιτική της θέση στη Δυτική Αφρική.
Σύμφωνα με το FPRI, ο ρωσικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, ο οποίος ανταγωνίζεται άμεσα τις γαλλικές ενεργειακές εταιρίες για συμβάσεις στο Σαχέλ, θα μπορούσε να επωφεληθεί από ευνοϊκές σχέσεις με τις νέες πολιτικές αρχές του Μάλι.
Η Nordgold, μια ρωσική εταιρεία χρυσού που έχει επενδύσεις στη Γουινέα και τη Μπουρκίνα Φάσο, θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τις πρωτοβουλίες εξόρυξης στα αποθέματα χρυσού του Μάλι.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Irina Filatova, καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών στη Μόσχα, η οποία ειδικεύεται στη Ρωσική Εξωτερική Πολιτική, επιμένει να είναι προσεκτική για την ανάληψη της ρωσικής παρέμβασης στην πολιτική του Μάλι.
«Είναι δύσκολο για μένα να κρίνω πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι πληροφορίες επειδή η Μόσχα δεν έχει πει τίποτα γι 'αυτό».
Πράγματι, παρόλο που η Ρωσία υπήρξε μακροπρόθεσμος εταίρος με το Μάλι από την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία στη δεκαετία του 1960, δεν έχει επιτευχθεί πρόσφατα σημαντική διπλωματική συμφωνία, εκτός του εμπορίου όπλων.
Επιπλέον, η μετατόπιση της συμμαχίας της κυβέρνησης Junta από τη Γαλλία στη Ρωσία μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη δυσπιστία για τους πιο παραδοσιακούς συμμάχους της, με τη Γαλλία να μην μπορεί να σταθεροποιήσει μέχρι τώρα το Μάλι.
Για να επωφεληθεί περαιτέρω από το πραξικόπημα στο Μάλι, η Ρωσία έχει τοποθετηθεί ως επαναστατικός εταίρος για χώρες της περιοχής.
Σε συνέντευξη της 9ης Σεπτεμβρίου στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η πρέσβης της Ακτής Ελεφαντοστού στη Ρωσία Roger Gnango ζήτησε αυξημένη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, λόγω αστάθειας που προέκυψε από το πραξικόπημα του Μάλι.

Το επόμενο βήμα στην αφρικανική πολιτική του Putin

Η αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην Αφρική μπορεί επίσης να εξηγηθεί από τη ζωτική της ανάγκη να δημιουργήσει νέους εμπορικούς δρόμους και διπλωματικές συμμαχίες μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα το 2014.
Σύμφωνα με την Αμερικανική δεξαμενή σκέψης CSIS, η Μόσχα τριπλασίασε πρόσφατα το εμπόριο με την Αφρική , από 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 σε 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.
Η Ρωσία διεύρυνε επίσης τα οικονομικά της πλεονεκτήματα πέρα από τις πωλήσεις όπλων, προσθέτοντας επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ενισχύοντας την πυρηνική ενέργεια σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ εισάγει επίσης διαμάντια από τη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, βωξίτη Γουινέα και πλατίνα από τη Ζιμπάμπουε.
Πολιτικά, η Ρωσία στοχεύει στη δημιουργία νέων συμμαχιών και στη δημιουργία νέων φίλων, τόσο για την ανοικοδόμηση της εικόνας της ως παγκόσμιας δύναμης όσο και για τη μείωση της δυτικής επιρροής σε μια περιοχή όπου ο σοσιαλισμός ήταν συχνά μέρος της πολιτικής κουλτούρας των ηγετών της ανεξαρτησίας.
Αυτή η πολιτική έχει ήδη αποφέρει καρπούς, με τη Ρωσία να πείθει το 2014 περισσότερες από τις μισές αφρικανικές κυβερνήσεις να αντιταχθούν ή να απόσχουν από ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνίες με περιφερειακούς φορείς, όπως η Κοινότητα Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής, και ενίσχυσε την πολυμερή σχέση της με τους Αφρικανούς ηγέτες μέσω της διοργάνωσης Ρωσικών-Αφρικανικών Συνόδων Κορυφής.
Αξιωματούχοι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν συνοψίσει τον πυρήνα αυτών των νέων συμμαχιών: «Παρουσιάσαμε το πρόβλημά μας και η Ρωσία προσφέρθηκε να μας βοηθήσει»

Αποσταθεροποίηση της παραδοσιακής τάξης;

Οι περισσότεροι αφρικανοί ηγέτες έχουν λάβει υπόψη τα πλεονεκτήματα της ευθυγράμμισης με τη Μόσχα για την επίτευξη πολιτικών, ασφάλειας και οικονομικών στόχων.
Τους επιτρέπει να έχουν ένα σημαντικό περιθώριο ελιγμών εναντίον των διεθνών κανόνων, παίζοντας ΗΠΑ και Ρωσία μεταξύ τους.
Εάν η Ουάσινγκτον πιέσει πάρα πολύ σκληρά για θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα αφρικανικά έθνη μπορούν να απειλήσουν να αυξήσουν τη σχέση τους με τη Μόσχα και να ευνοήσουν πιο εμπορικές σχέσεις με επίκεντρο την Ανατολή.
Ωστόσο, η επιρροή της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στην εμπειρογνωμοσύνη της ως προς την ασφάλεια και τη χρήση του ομίλου Wagner σε συγκρούσεις, αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα της Αφρικής στο σύνολό της.
Η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να βασιστεί στην ανατροπή των απρόθυμων κυβερνήσεων για να προωθήσει τη διπλωματική ατζέντα της, η οποία μπορεί να συνέβαινε στο Μάλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης