Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schiff (ΗΠΑ): Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κινεζική απειλή

tags :
Schiff (ΗΠΑ): Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κινεζική απειλή
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ χρειάζονται θεμελιώδη ανακατάταξη για να αντεπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θέτει η Κίνα
Είμαστε μάρτυρες της αναβίωσης του αυταρχισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θέτει μια αυξανόμενη πρόκληση για την ίδια την ιδέα της φιλελεύθερης δημοκρατίας με την Κίνα και την εκτεινόμενη οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική της ισχύ, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της νεο-αυταρχικής πρόκλησης. Το Πεκίνο επιδιώκει να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο οι φιλοδοξίες του είναι χωρίς αμφισβήτηση και οι ατομικές ελευθερίες υποχωρούν στις ανάγκες του κράτους και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντεπεξέλθουν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση -και τούτο το έργο ξεκινά με την κατανόηση των προθέσεων και των δυνατοτήτων της Κίνας, υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο Adam Schiff, o πρόεδρος της Μόνιμης Εξεταστικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών σε άρθρο του στο  Foreign Affairs.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών (House Intelligence Committee) έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια εξετάζοντας το εάν ο μηχανισμός πληροφοριών του έθνους μας έχει σωστή εστίαση, στάση, και πόρους για να κατανοήσει τις πολλές διαστάσεις της κινεζικής απειλής, και προετοιμάζεται να συμβουλεύει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τον τρόπο αντίδρασης.
Πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων, επισκεφθήκαμε εγκαταστάσεις που λειτουργούν από πάνω από δώδεκα υπηρεσίες πληροφοριών, και εξετάσαμε χιλιάδες αναλυτικές εκτιμήσεις προκειμένου να δημιουργήσουμε μια απόρρητη αναφορά με μια δημόσια περίληψη και προτάσεις.
Αυτό που βρήκαμε ήταν ανησυχητικό.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών του έθνους μας δεν είναι έτοιμες – ούτε καν λίγο.
Χωρίς μια σημαντική αναπροσαρμογή των πόρων και της οργάνωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν την Κίνα στην παγκόσμια σκηνή για τις επόμενες δεκαετίες.

Φιλόδοξη Αναζωογόνηση

Η άνοδος της Κίνας ως παγκόσμια δύναμη έχει έρθει εκπληκτικά γρήγορα, και οι φιλοδοξίες της έχουν αυξηθεί ακόμη γρηγορότερα.
Οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πιστεύουν ότι πρέπει να αποκαταστήσουν την Κίνα στην δικαιωματική θέση της ως «Μέσο Βασίλειο», με το να επιτύχουν αυτό που η ηγεσία του ΚΚΚ χαρακτηρίζει ως αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, έχει συνδέσει άρρηκτα αυτήν την ιδέα με την ανάπτυξη ενός στρατού «παγκόσμιας κλάσης» ικανού να υπερασπιστεί τα βασικά συμφέροντα της Κίνας, την επίτευξη «μιας χώρας, δύο συστημάτων» στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, και την εξάλειψη της «χαλαρής και αδύναμης διακυβέρνησης» εντός του ίδιου του ΚΚΚ. Εκτός από τις εγχώριες πτυχές της αυτοανακηρυχθείσας αναζωογόνησής του, το Πεκίνο βλέπει όλο και περισσότερο τον εαυτό του ως μια εξέχουσα δύναμη που μπορεί να υπαγορεύει όρους στους γείτονές του για την επίτευξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών του.
Προς τον σκοπό αυτό, το Πεκίνο δημιούργησε ένα περίτεχνο σύστημα εγχώριου ελέγχου ώστε να διατηρήσει την εξουσία και τον έλεγχο των πληροφοριών στην διαδικασία.
Αυτό το μοντέλο του τεχνολογικά κινητοποιημένου ολοκληρωτισμού έχει επίσης γίνει μια αυξανόμενη κινεζική εξαγωγή, επιτρέποντας σε άλλους επίδοξους αυταρχικούς να ακολουθήσουν το κινεζικό παράδειγμα.
Ο ανησυχητικός βαθμός στον οποίο η κινεζική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα μοντέλο εγχώριας καταστολής είναι πιο εμφανής στην δυτική επαρχία Xinjiang, όπου ο πληθυσμός των Ουιγούρων ζει σε μια τεράστια φυλακή συνεχούς παρακολούθησης και με λίγη επαφή με τον έξω κόσμο.
Χωρίς να ικανοποιείται από τον απλό έλεγχο, το Πεκίνο επιδίωξε επίσης να καταστρέψει την θρησκεία, τον πολιτισμό και την κοινωνία των Ουιγούρων και έχει δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης που κρατούν εκατομμύρια Ουιγούρους με τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα.
Η ίδια η Κίνα βλέπει τον ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκτυλίσσεται με ιδεολογικούς και μηδενικού αθροίσματος όρους.
Έχει επιδιώξει να εκσυγχρονίσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και να αναπτύξει δόγματα για νέους τομείς, όπως το διάστημα και ο κυβερνοχώρος, που θα επαναπροσδιορίσουν τις υπάρχουσες αντιλήψεις για το πώς θα μπορούσε να εκτυλιχθεί ένας πόλεμος του 21ου αιώνα, επεκτείνοντας το πεδίο της μάχης στον πολιτικό μας λόγο, τις κινητές συσκευές μας και την ίδια την υποδομή στην οποία βασίζονται η σύγχρονη ψηφιακή επικοινωνία και οι κοινότητες.
Σε αυτό το πνεύμα, είδαμε επίσης ότι η Κίνα προσπαθεί να διαστρεβλώσει την ξεκάθαρη πραγματικότητα της πανδημίας του κορωνοϊού, εμποδίζοντας τον κόσμο να μάθει για τις αρχικές ενδείξεις και προωθώντας παραπληροφόρηση για να κατηγορήσει οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό της για την έναρξη και την ταχεία εξάπλωση του ιού.

Aπαραίτητη ανακατάταξη

Προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να προβλέψουν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, θα χρειαστούμε την τεχνογνωσία των υπηρεσιών πληροφοριών μας.
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από την εξέτασή μας, η εστίαση και η τεχνογνωσία της κοινότητας πληροφοριών για την Κίνα λείπει.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπηρεσίες πληροφοριών τους προσανατολίστηκαν γρήγορα προς μια αντιτρομοκρατική αποστολή για την προστασία της πατρίδας.
Αν και αυτές οι κινήσεις ήταν αμφότερες απαραίτητες και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες, οι ικανότητες και οι πόροι μας που αφιερώθηκαν σε άλλες αποστολές προτεραιότητας -όπως η Κίνα- εξασθένησαν.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει μετατραπεί σε ένα έθνος δυνητικά ικανό να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κορυφαία δύναμη στον κόσμο.
Σε συνέχεια ως προς αυτόν τον μετασχηματισμό, ο αυξανόμενος έλεγχος του Πεκίνου στο εγχώριο περιβάλλον πληροφόρησης και η αδιαφανής διαδικασία λήψης αποφάσεων συνέχισαν να ενοχλούν τους ηγέτες των ΗΠΑ που επιδιώκουν να αναπτύξουν υγιή και αποτελεσματική πολιτική προς την Κίνα.
Προχωρώντας, εάν αποτύχουμε να προβλέψουμε και να χαρακτηρίσουμε με ακρίβεια την πρόθεση του Πεκίνου, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να καταλάβουμε πώς και γιατί η ηγεσία του ΚΚΚ λαμβάνει αποφάσεις και αποτυγχάνει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.
Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ακόμη χρόνο να αλλάξουμε πορεία.

Πρώτον, οι υπηρεσίες πληροφοριών μας πρέπει να επαναπροσδιορίσουν σημαντικά τους πόρους και το προσωπικό τους για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που θέτει η Κίνα, γρήγορα και σχεδόν διαμέσου κάθε ξεχωριστής υπηρεσίας.
Η Κίνα δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνο μέσω ενός ειδικά ασιατικού πρίσματος, αλλά πρέπει να ενσωματωθεί σε όλη την επιχείρηση πληροφοριών και τις λειτουργικές της αποστολές.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ικανότητά μας να παρέχουμε ανάλυση και προειδοποιήσεις για «ήπιες» απειλές όπως πανδημίες, κλιματικές αλλαγές και οικονομικές τάσεις, τις οποίες η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες για την εθνική ασφάλεια.
Καθώς η κοινότητα πληροφοριών δίνει προτεραιότητα σε αναλυτικά ζητήματα που σχετίζονται με την Κίνα, πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς του ανταγωνισμού που θα επιτρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να πετύχουν.
Δεύτερον, οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά προσαρμοζόμενες στον τεράστιο όγκο των δεδομένων ανοιχτών πηγών που έχουν στην διάθεσή τους σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές και τους ανταγωνιστές, και για να δώσουν γρήγορα τις προκύπτουσες πληροφορίες στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο ρυθμό των παγκόσμιων γεγονότων, οδηγούμενοι εν μέρει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις κινητές επικοινωνίες, πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα και να εκσυγχρονιστούμε.
Αυτό σημαίνει σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης για την ανάλυση δεδομένων για να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε ώστε να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις.
Σε έναν εξωτερικό οργανισμό θα πρέπει να ανατεθεί μελέτη σχετικά με την εκτέλεση από την κοινότητα πληροφοριών της αποστολής πληροφοριών ανοικτών πηγών και να κάνει επίσημες συστάσεις για τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση της διακυβέρνησης και των ικανοτήτων της.
Ομοίως, η κοινότητα πληροφοριών πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μεταφορά επιτυχημένων καινοφανών (start-up) πρωτοβουλιών προς τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη [των μυστικών Υπηρεσιών] το συντομότερο δυνατό, προστατεύοντας την ειδική χρηματοδότηση για μελλοντική καινοτομία όποτε είναι δυνατόν.
Τρίτον, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την απειλή από την Κίνα.
Το Πεκίνο δεν παρουσιάζει μόνο στρατιωτική απειλή αλλά και απειλές οικονομικές, τεχνολογικές, στην υγεία, και την αντικατασκοπεία.
Το να αντιμετωπιστούν αυτές οι διαστάσεις της πρόκλησης θα απαιτήσει σημαντική αναπροσαρμογή των τύπων ατόμων και των σετ δεξιοτήτων που προσλαμβάνουμε, διατηρούμε, επενδύουμε και παρέχουμε άδειες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης αναλυτών με μη παραδοσιακά υπόβαθρα στην τεχνολογία και την επιστήμη.
Η κοινότητα πληροφοριών πρέπει να επεκτείνει την πρακτική της πρόσληψης τεχνικών εμπειρογνωμόνων, όπως εκπαιδευμένους επαγγελματίες της υγείας, οικονομολόγους και τεχνολόγους, για να υπηρετήσουν σε ολόκληρο το αναλυτικό σώμα της.
Θα πρέπει επίσης να επισημοποιήσει και να διευρύνει προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να προσλαμβάνουν και να καθοδηγούν την επόμενη γενιά αναλυτών για την Κίνα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υιοθετήσουμε ένα από τα καλύτερα μαθήματα από την αντιτρομοκρατική αποστολή μας και να ενσωματώσουμε την υποστήριξη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την Κίνα σε διάφορες υπηρεσίες -ειδικά εκείνες εκτός του Υπουργείου Άμυνας, όπως στο γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, του Υπουργείου Εμπορίου , και των επιστημονικών και υγειονομικών Υπηρεσιών, οι οποίες βρίσκονται συχνά στο προσκήνιο αυτού του νέου πολυδιάστατου αγώνα.
Η κοινότητα πληροφοριών πρέπει επίσης να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην πρόκληση που θέτει η Κίνα σχετικά με την αντικατασκοπεία.
Πέρα από την γνωστή απειλή που προέρχεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας, υπάρχει μια σειρά από κινεζικούς δρώντες και επιχειρήσεις με επιρροή, πολλοί από τους οποίους χρηματοδοτούνται και οργανώνονται από το Τμήμα Ενωμένου Μετώπου Εργασίας του ΚΚΚ.
Σύμφωνα με την Έκθεση Στρατιωτικής Ισχύος της Κίνας από το Υπουργείο Άμυνας [των ΗΠΑ] το 2019, οι κινεζικές προσπάθειες επιρροής έχουν στοχεύσει πολιτιστικά ιδρύματα, κυβερνητικά γραφεία σε πολιτειακό και δημοτικό επίπεδο, οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, ομάδες προβληματισμού, και κοινότητες πολιτικής.
Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να κατηγοριοποιεί, να διακόπτει, και να αποτρέπει τέτοιου είδους κινεζικές επιρροές που συμβαίνουν στο έδαφος των ΗΠΑ
Έχει καταστεί πάρα πολύ ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να παραιτηθούν από την παγκόσμια ηγεσία, διότι εάν το κάνουν, η Κίνα θα χαρεί να καλύψει το κενό με τις δικές της κακόβουλες προθέσεις.
Ακόμη και όταν αντιμαχόμαστε την απειλή από την Κίνα, πρέπει να αυξήσουμε δραματικά την δέσμευσή μας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, παρ’ όλη την συζήτηση στην Ουάσινγκτον σχετικά με την ανάγκη να είμαστε «σκληροί με την Κίνα», υπήρξε ελάχιστη δράση στην κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ -επειδή η δράση, σε αντίθεση με την συζήτηση, απαιτεί σκληρές επιλογές σχετικά με την χρηματοδότηση και τις προτεραιότητες.
Αλλά αυτές δεν είναι επιλογές τις οποίες πρέπει να αποφύγουμε.
Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε προτού να είναι πολύ αργά για να ενεργήσουμε, διότι εκτός κι αν ο μηχανισμός πληροφοριών μας έχει ευθέως στρέψει το βλέμμα του στην κακόβουλη δραστηριότητα του Πεκίνου σε όλο τον κόσμο, δεν θα υποφέρει μόνο η εθνική μας ασφάλεια -το ίδιο θα ισχύει και για την οικονομία, την ασφάλεια της υγείας μας, και το τεχνολογικό πλεονέκτημά μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης