Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σπάει όλα τα κοντέρ η ύφεση -10% της ελληνικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο 2020 – Σε νέο ιστορικό υψηλό το πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 10,6 δισ

Σπάει όλα τα κοντέρ η ύφεση -10% της ελληνικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο 2020 – Σε νέο ιστορικό υψηλό το πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 10,6 δισ
Η ύφεση στο γ' τρίμηνο του 2020 κλίνει κοντά στο -10% ενώ σε επίπεδα άνω του 6,23%, ή πάνω από τα 10,64 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη, εξοστρακίζεται το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού
Η σκιά του κορωνοϊού πέφτει ακόμη πιο βαριά πάνω από την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιονομικές ασκήσεις που τρέχουν οι επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο εφέτος κλίνει κοντά στο 10% ενώ σε επίπεδα άνω του 6,23% ή πάνω από τα 10,64 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη εξοστρακίζεται το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου με τους οποίους συνομίλησε  το «bankingnews» αλλά και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιβεβαίωσαν τα σημάδια επιδείνωσης που καταγράφονται στο δημοσιονομικό μέτωπο και η πρωτογενής ζημιά από την πανδημική θα είναι τελικά αρκετά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του προσχεδίου.
Τούτο σημαίνει ότι το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στη Βουλή θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο με τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, το μέγεθος της ύφεσης και την πορεία των πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών να είναι  αναθεωρημένες προς το χειρότερο.  

Προβληματισμός

Στο Γενικό Λογιστήριο υπάρχει ήδη μεγάλος προβληματισμός για την άσχημη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα κυρίως στο μέτωπο των εσόδων, όπου η πορεία τους θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από την ανταπόκριση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους με το βάρος να πέφτει στο ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.     
Την ίδια ώρα η δραματική πτώση του τουρισμού βάζει φωτιά στο κοντέρ της ύφεσης.
Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία όλης της χώρας καταγράφουν μείωση πάνω από 75% με αποτέλεσμα οι εισπράξεις για τη φετινή χρονιά από την βαριά βιομηχανία να τοποθετούνται στη περιοχή των 3 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ πέρυσι.
Πέραν του τουρισμού καθοριστικό ρόλο για το βάθος της ύφεσης θα έχουν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας με βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση του ΑΕΠ όπως οι υπηρεσίες, το εμπόριο και οι εξαγωγές για τους οποίους τα στοιχεία είναι υπό επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Στατιστικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμμένουν στην πρόβλεψη ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το κρίσιμο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι κάτω από 10% και θα υποχωρήσει γύρω στο 7% στο τελευταίο τρίμηνο με αποτέλεσμα το 2020 να κλείσει με ύφεση 8,2% όπως προβλέπει το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού.
Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι υπόθεση αυτή στηρίζεται στον αποκλεισμό νέου γενικευμένου lockdown ακόμα και σε επίπεδο περιφερειών όπως η Αττική και στη συνέχιση των σημερινών περιοριστικών μέτρων στην αγορά.

Η ύφεση για 8,2% το 2020

Επισημαίνεται ότι το σενάριο για ύφεση 8,2% ενσωματώνει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6%, των εξαγωγών κατά 24,8%, των εισαγωγών κατά 15,1% και των επενδύσεων κατά 10,9%.
Εκτός από την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την ζημιά που θα προκαλέσει σε όλο το φάσμα της οικονομίας αστάθμητος παράγοντας παραμένει η ψυχολογία των νοικοκυριών που επηρεάζει το βασικό τροφοδότη της ανάπτυξης που είναι η κατανάλωση καθώς ο φόβος και η ανασφάλεια για το αύριο σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό ενισχύουν τη τάση συγκράτησης των δαπανών και τη ροπή προς αποταμίευση.
Στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν καταστροφικό το ενδεχόμενο μιας νέας σκληρής καραντίνας καθώς όπως λένε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων σημειώνοντας ωστόσο ότι παρακολουθούν στενά τα γεγονότα και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να παρέμβουν με πρόσθετα αλλά στοχευμένα μέτρα στήριξης αν χρειαστεί.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης