Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τους 456 νεκρούς στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό – 65 θάνατοι σε 12 ημέρες – Εκτιμήσεις για πολλαπλάσια κρούσματα

tags :
Ανησυχία για τους 456 νεκρούς στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό – 65 θάνατοι σε 12 ημέρες – Εκτιμήσεις για πολλαπλάσια κρούσματα
Σε τάση σταθεροποίησης, αν και σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα – Αγωνία για το εάν θα αποδώσουν τα μέτρα
(upd4) Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όχι τόσο λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, όσο κυρίως για το γεγονός ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 65 θάνατοι, εκ των οποίων το 40% έχει αναφερθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα θλιβερό αριθμό, ο οποίος σε συνδυασμό με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία (μόλις χθες 12/10 εισήχθηκαν στα νοσοκομεία 56 άνθρωποι) και των διασωληνωμένων (93), προκαλεί δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο τα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση είναι και τα πραγματικά.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια αυτών που ανακοινώνονται επίσημα και εκτιμούν πως ξεπερνούν τα 1.000 την ημέρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη του ιού, διαμηνύοντας πως μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, επαρκούν και ότι άρα αυτό που απομένει είναι να εφαρμοστούν με συνέπεια από το σύνολο του πληθυσμού.
Η Αττική εξακολουθεί να είναι στο «κόκκινο» καθώς καταγράφει σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας στο Λεκανοπέδιο, καθώς από τους 93 συνολικά διασωληνωμένους, οι 67 είναι σε νοσοκομεία της Αττικής.
Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι χάρη στα μέτρα, παρατηρείται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αν και επισημαίνουν ότι ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί τις επόμενες ημέρες και πριν μπούμε για τα καλά στον χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Σε μια προσπάθεια καλύτερης παρακολούθησης της επιδημίας έχει τεθεί σε ισχύ ο χάρτης υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας, στον οποίο αποτυπώνεται η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιφέρειας της χώρας.
Βάσει της επιδημιολογικής εικόνας κάθε Περιφέρειας, ισχύουν και ανάλογα περιοριστικά μέτρα.

Δερμιτζάκης: Πάνω από 1.000 τα κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα – Είμαστε από τις χειρότερες χώρες

Τη θέση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι περισσότερα από 1.000 την ημέρα και σε κάθε περίπτωση πολλαπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι δεν βγαίνει διαφορετικά ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό.
«Είναι πολλαπλάσια τα κρούσματα από τα 300 με 400 που ανακοινώνονται καθημερινά.
Δεν έχουμε δυνατότητα να τεστάρουμε όλο τον πληθυσμό.
Οι θάνατοι και οι νοσηλευμένοι είναι πολλοί σε σχέση με τα κρούσματα.
Η Ελβετία ανακοινώσε τη Δεύτερα 4.078 κρούσματα για τρεις μέρες με 7 νεκρούς.
 Η Ελλάδα με 295 κρούσματα έχει επίσης 7 νεκρούς.
Με αναλογικό τρόπο η Ελλάδα μπορεί να έχει πάνω από 1000 κρούσματα την ημέρα για να βγαίνει το αποτέλεσμα των νεκρών.
Είναι η απλή μέθοδος των τριών» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης.  
«Ο λόγος θανάτου προς κρούσματα είναι πολύ μεγάλος εδώ και 2,5 μήνες…
Γίνονται παρά πολλά τεστ, αλλά με στοχευμένο τρόπο.
Η Ελβετία ανακοίνωσε 1000 με 1500 κρούσματα την ημέρα, η Ελλάδα 300 με 400 κρούσματα, η εικόνα είναι ότι η Ελλάδα πάει καλά, όμως η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες.
Οι θάνατοι είναι ένδειξη για το ποια ήταν η κατάσταση πριν 10 με 15 μέρες» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, όποιος κι αν είναι αυτός, έχει σταθεροποιηθεί, κι αυτό όπως είπε, είναι κάλο, καθώς λόγω των μέτρων δεν έχουμε εκθετική αύξηση.
«Το χειμώνα θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων.
Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πρέπει να μπούμε στο χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.
Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα τους επομένους δύο μήνες» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η μάσκα παντού είναι επιβεβλημένη και ότι είναι καλό να μείνουν ανοιχτά τα εστιατόρια και τα μπαρ (για καθήμενους) καθώς οι πλατείες δεν ελέγχονται.

Λινού: Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Την θέση ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει πόσα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία συντάχθηκε με τοποθέτηση που διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής, Μ. Δερμιτζάκης.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα πόσα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού, γιατί το ποσοστό των Ελλήνων που ελέγχονται είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες.
Και φαντάζομαι ότι αυτό που λέει ο κ. Δερμιτζάκης είναι αλήθεια.
Απλώς σε αυτά τα 1.000 κρούσματα περιλαμβάνονται και πάρα πολλά κρούσματα που είναι ασυμπτωματικά και γι΄ αυτό δεν έχει αναζητήσει κανείς διερεύνηση για να δούμε αν είναι θετικοί αυτοί οι άνθρωποι ή όχι.
Επομένως, ναι όντως έχουμε πολλά κρούσματα, έχουμε πολλά κρούσματα που δεν έχουν συμπτώματα και αυτό εγκυμονεί έναν σοβαρό κίνδυνο, να προσβάλλουν ανθρώπους που θα έχουν προβλήματα και μπορεί να έχουν σοβαρή εξέλιξη της νόσου και αυτό μετά να οδηγήσει σε αύξηση και των διαγνωσμένων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε δύσκολες περιπτώσεις σε θάνατο.
Αυτό είναι ανησυχητικό.
Δεν φταίει τόσο ο καιρός αλλά ο τρόπος που έχουμε συνηθίσει να ζούμε στην Ελλάδα, μόλις έχουμε λίγη ψύχρα να μένουμε κλεισμένοι σε κλειστούς χώρους, τους οποίους δεν αερίζουμε» είπε μιλώντας στο Real Fm η κα.Λινού.
«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία και μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες.
Τα μέτρα της πολιτείας πρέπει να στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του συνωστισμού.
Ξέρουμε ποια είναι τα κέντρα συνωστισμού.
Είναι τα λεωφορεία, είναι ίσως τα σχολεία, ίσως οι πλατείες, ίσως οι συναντήσεις.
Όσες φορές είναι και σε κλειστό χώρο τα πράγματα είναι χειρότερα.
Επίσης ένα άλλο μέτρο που αφορά την πολιτεία είναι να δημιουργήσει κίνητρα για τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συμπτώματα αλλά συνεχίζουν να εργάζονται» ανέφερε η κα.Λινού.
 
Νέα μέτρα από 12/10

Σε εφαρμογή τέθηκαν από χθες 12/10 οι τροποποιήσεις σε επί μέρους κανόνες που ίσχυαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Με βάση τον χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.
 
Τι ισχύει σε όλη την Ελλάδα
 
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα, σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 0500 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
 
Σε τι επίπεδο έχει κατανεμηθεί η κάθε περιφερειακή ενότητα
 
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 22 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4).
 
Αναλυτικά έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
 
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς , Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Παράλληλα, στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα.
Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη».
Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.
Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι η
Τ
α 4 επίπεδα επικινδυνότητας - Στο 3 η Αττική - Τι ισχύει για καταστήματα - μάσκα


Διαφοροποιήσεις στα μέτρα θα ισχύσουν από 12/10 δεδομένου ότι με βάση το νέο χάρτη επικινδυνότητας η περιοχή εντάχθηκε στην κατηγορία 3.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στα εστιατόρια και τα καφέ θα επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Συνολικά το πακέτο μέτρων έχουν ως εξής:

Μάσκα: Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.
Αθλητισμός: Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και Υγειονομικά πρωκόκολλα για προπονήσεις και αγώνες (https://gga.gov.gr).
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων
Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση. Μάσκα για όλους. Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση. 1 άτομο ανά 20 τ.μ..
Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση.
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ..
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό. Τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες
Εμποροπανηγύρεις, Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας
Εστίαση: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. 4 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό). 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Διευρυμένο ωράριο
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι. 4 άτομα ανά τραπέζι.
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενους. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενους.
Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά 00.00-05.00.
Image

Συμφωνία Gilead με το ελληνικό Δημόσιο για το Remdesivir

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάς Μ.ΕΠΕ και το ΙΦΕΤ εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας υπέγραψαν συμφωνία που εξασφαλίζει την ευρεία πρόσβαση στα κλινικά οφέλη του remdesivir σε κατάλληλους ασθενείς με COVID-19 στη χώρα μας.
Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε σε εκτέλεση της «Συμφωνίας Κοινής Προμήθειας» (Joint Procurement Agreement) που υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Gilead Sciences Inc. και επιτρέπει την ταχεία και ισότιμη πρόσβαση στο remdesivir, το πρώτο αντιιικό φάρμακο που αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την θεραπεία της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Η καθοριστική – για την προάσπιση της δημόσιας υγείας – συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Gilead Sciences Ελλάς υπεγράφη μόλις 1 ημέρα μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας Κοινής Προμήθειας», γεγονός που καταδεικνύει την ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των συμβαλλομένων. H ευρεία διάθεση του remdesivir αναμένεται να καλύψει την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις ανάγκες της χώρας σε αποθέματα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), το remdesivir ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ασθενών με COVID-19 πνευμονία που χρήζουν συμπληρωματικού οξυγόνου.
Ο Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάς κ. Σάββας Χαραλαμπίδης δήλωσε πως «τόσο η Συμφωνία της Gilead με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, αποτελούν το επιστέγασμα μιας τιτάνιας προσπάθειας να καταστήσουμε το φάρμακο διαθέσιμο σε όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και στη χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή ταυτοποίησης του νέου κορωνοϊού, η Gilead κινητοποιήθηκε, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας. Κινηθήκαμε με ταχύτητα για να προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir, επενδύσαμε στην αύξηση της δυνατότητας παραγωγής ακόμη και πριν βεβαιωθούμε ότι το remdesivir θα είναι αποτελεσματικό, δεσμευτήκαμε – μήνες πριν – να διασφαλίσουμε υπεύθυνη πρόσβαση στο remdesivir, μετά και τις εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών.
Και θα συνεχίσουμε άοκνα με αίσθημα ευθύνης και βαθιά επίγνωση του ρόλου μας, να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση και της νόσου αυτής».
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας του remdesivir στις 3 Ιουλίου 2020, βάσει των δεδομένων από την τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή ACTT-1 που απέδειξε την κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του remdesivir για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 πνευμονία, οι οποίοι χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο.
Η αίτηση υποστηρίχθηκε επίσης από δεδομένα δύο τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir σε διάρκεια δοσολογίας πέντε και δέκα ημερών. Η αυξημένη επάρκεια remdesivir θα επεκτείνει την πρόσβαση στο φάρμακο σε επιπλέον κατάλληλους ασθενείς με COVID-19, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να αναρρώσουν γρηγορότερα, μειώνοντας έτσι τη νοσοκομειακή διαμονή και τη χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης.
 
Στα 295 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 91 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (12/10) είναι 295, εκ των οποίων 48 συνδέονται με γνωστές συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 22.652 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 456 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 91 (72,5% άνδρες).

Image
Από το σύνολο των 22.652 κρουσμάτων, τα 3.315 (14,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 9.218 (40,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Image
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Image



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης