Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο συνεχίζεται... τα κοιτάσματα αναζητούν ανάδοχο!

Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο συνεχίζεται... τα κοιτάσματα αναζητούν ανάδοχο!
Η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή στήριξη, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες
Στα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές αυτού του μήνα, για μια σύντομη περίοδο, η διαμάχη Τουρκίας-Ανατολικής Μεσογείου σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, έμοιαζε να ελέγχεται και ότι οι ημέρες που οι αντίπαλες πλευρές διεξήγαγαν αυξημένα πολεμικά παιχνίδια και απειλούσαν ανά πάσα στιγμή σε «ζωντανές» μάχες είχαν παρέλθει.
Αλλά τώρα αυτή η στιγμιαία ηρεμία έχει καταστραφεί, καθώς το ναυτικό της Τουρκίας αργά την Κυριακή εξέδωσε NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, προκειμένου να πραγματοποιήσει ερευνητικές δραστηριότητες ακριβώς έξω από το ανατολικότερο νησί της Ελλάδας, το Καστελλόριζο. Η
Τουρκία ανέφερε ότι η αποστολή έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες δέκα ημέρες, έως τις 22 Οκτωβρίου.
Προβλέψιμα, η Αθήνα καταδίκασε την κίνηση ως «μεγάλη κλιμάκωση και άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ειδοποίησε τηλεφωνικώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη στιγμή που η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις τη χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία.
«Αυτή η νέα μονομερής πράξη αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας», δήλωσε ο Μητσοτάκης.
Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις τουρκικών ερευνητικών πλοίων που αποστέλλονται σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα που αναγνωρίζονται ευρέως διεθνώς ως αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), η Άγκυρα έχει ορκιστεί ότι μια στρατιωτική συνοδεία θα μπορούσε να είναι παρούσα εάν απαιτείται «υποστήριξη και προστασία», σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χρησιμοποίησε αυτήν την τελευταία προκλητική πράξη για να επισημάνει το μοτίβο της τουρκικής επιθετικότητας που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή κοντά στην Ανατολή: «Εξήγησα το προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, νοτιοανατολική Μεσόγειος», είπε.
«Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία», τόνισε ο Δένδιας.
«Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ήταν στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών επικρίσεων για τις τουρκικές ενέργειες, στέλνοντας ακόμη και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα.
Και σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο αναζητούν την εκμετάλλευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης