Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Θετική αναθεώρηση της εκτίμησης για την παγκόσμια ύφεση το 2020, στο -4,4% από -5,2%

tags :
ΔΝΤ: Θετική αναθεώρηση της εκτίμησης για την παγκόσμια ύφεση το 2020, στο -4,4% από -5,2%
Κίνα και ανεπτυγμένες οικονομίες ανακάμπτουν, ωστόσο το outlook επιδεινώνεται για τις αναδυόμενες οικονομίες
Σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιεί ωστόσο για την επιδείνωση του outlook στις αναδυόμενες οικονομίες. 
Με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις, το Ταμείο κάνει λόγο για ύφεση -4,4% το 2020, έναντι -5,2% που ήταν η εκτίμηση του Ιουνίου.
H ανάκαμψη το 2021 αναμένεται στο +5,2%, ελαφρώς χειρότερη από την εκτίμηση του Ιουνίου, κυρίως λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες.
Η ύφεση της Ευρωζώνης αναμένεται στο 8,3% από 10,2% τον Ιούνιο, με την οικονομία να ανακάμπτει το 2021 με ρυθμό 5,2%
Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 4,3% το 2020, από το -8% που ήταν η εκτίμηση του Ιουνίου.
Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή το 2021, με ρυθμό 3,1%.
Η εκτίμηση του Ταμείου δεν λαμβάνει υπόψη επιπλέον στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, πέραν του πακέτου των 3 τρισ. που έχουν ήδη διοχευτευθεί.
Στη Γερμανία η ύφεση θα ανέλθει στο 6% το 2020, στην Ισπανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, στο 12,8%
Η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2020, σχεδόν διπλάσιο από την εκτίμηση του Ιουνίου και θα εκτοξευθεί στο +8,2% το 2021, σε υψηλά δεκαετίας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια συρρίκνωση θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων, ωστόσο καταγράφει επιδείνωση των προοπτικών για τις αναδυόμενες οικονομίες.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες και η Κίνα ανακάμπτουν με ρυθμούς ταχύτερους από ότι αναμενόταν, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις αναδυόμενες οικονομίες.
Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, καθώς 90 εκατ.άνθρωποι αναμένεται να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια το 2020, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath.
Όπως τόνισε, η δημοσιονομική στήριξη ύψους 12 τρισ. δολ. και η άνευ προηγουμένου νομισματική χαλάρωση βοήθησε στο να περιοριστεί η ζημιά.
Ωστόσο η ανεργία παραμένει πολύ χαμηλότερα των προ κρίσης επιπέδων, με τους χαμηλά αμοιβόμενους, τους νέους και τις γυναίκες να υφίστανται το ισχυρότερο πλήγμα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης